Само закон може да предвиди органи, които могат да изискват за проверка документи за самоличност. Съгласно чл.6 от Закона за българските лични документи: „Гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност“. Според чл.25 от Закона за МВР за изпълнение на дейностите си органите на МВР могат да обработват лични данни. Има и други изрично определени със закон случаи. Това, че Законът за здравето възлага на министъра на здравеопазването, при обявена извънредна епидемична обстановка, да въвежда със заповед временни противоепидемични мерки, не може да бъде в нарушение на Закона за българските лични документи.

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) се произнесе с официално становище, че: „Към настоящия момент националното ни законодателство не регламентира разширеното използване на лични данни от Цифровия COVID сертификат на ЕС за цели, различни от улесняването на правото на свободно движение в Съюза по време на пандемията от COVID-19 и само в рамките на определения от Регламент (ЕС) 2021/953 срок. Единствената правна възможност за администраторите да осигурят баланс при изпълнението, както на заповедите на министъра на здравеопазването, така и на законодателството за защита на личните данни, е да извършват проверка на Цифровия COVID сертификат на ЕС, без да съхраняват резултатите от нея. Тези действия могат да се извършат само при доброволно представяне на сертификата, а липсата на такова представяне не може да се използва за ограничаване на правата и свободите на физическите лица.

Сертификатите се проверяват в Националната здравно-информационна система или чрез QR кода, който се намира на самия сертификат.

При въвеждането на зелените сертификати не се спази един от основните принципи в АПК – прозрачност. Ако МЗ беше обявило преди два месеца – в началото на сегашната вълна от пандемията, че ще въведе зелени сертификати, това щеше да стимулира гражданите и да им даде достатъчно време да си сложат две дози от ваксините и да изтекат две седмици след втората, ако се налага такава. А сега този стимул го няма – просто защото няма време.

Сега, при 20-25% ваксинирани, много бизнеси просто ще затворят, защото малко хора ще си направят тест, за да влязат примерно в магазин. Много от сериозните фирми с вериги от заведения, магазини, фитнеси и пр. просто ще затворят при съществуващата ситуация и ще пуснат персонала си в неплатен отпуск. И при това положение те не могат да претендират компенсации от държавата за затварянето. А голямата част от работниците вече не могат да се регистрират като безработни, тъй като това вече беше използвано като възможност при предишните затваряния.

За да не затворят бизнесите, справедливо би било да получат средната за бизнеса търговска отстъпка върху намаления оборот. Предприемачите не са виновни за некадърността на държавата по време на епидемията да убеди хората да се ваксинират, а и да достави навреме ваксини, когато повечето хора искаха да се имунизират. Защо просто не се гледа какво се прави в други по-напреднали държави и да не се опитваме да откриваме топлата вода?! В интерес на истината, следва да се отбележи, че министър-председателят си призна грешката, че правителството се е забавило да обяви своевременно, че през октомври или по-рано ще се приложи масово изискването за зелен сертификат. Но това не оправдава министъра на здравеопазването, който е пряко отговорен.

Вярно е, че с промени в Закона за здравето се уреди актовете на министъра на здравеопазването при епидемия да не изискват прилагането на процедурата по АПК при издаване на акта, като се прие и фикция, че тези нормативни актове били общи административни актове. Но в случая, още през август, специалистите масово предвидиха новата вълна и имаше време мерките и своевременно да се обявят. Нищо не пречеше на министерството на здравеопазването да обсъди с всички заинтересувани как да се приложи използването на зелените сертификати, вместо да започне веднага да променя проекта за заповедта си в последния момент – както стана например по отношение на децата между 12 и 18-годишна възраст и с други мерки.

Освен това, като се приема един важен за всички хора акт, трябваше да се вземат преди това мерки срещу фалшивите сертификати, които се издават сякаш притежателите им наистина са ваксинирани и контролните органи няма как да установят неистинност. Сега, при липса такива мерки, още по-масово ще се издават фалшиви сертификати, а цената им вече стигна 1200 лв.

Едновременното наличие на високи нива на определени антитела и клетъчен имунитет е не по-малка гаранция за имунитет срещу COVID-19 от другите условия за получаване на зелен сертификат.

В публикация в „ScinceDaily“ от 2 септември 2021 г. един от водещите медицински факултети в света в един от водещите американски университети –  „Дюк“, заключава, че комбинираното установяване на определени антитела и на клетъчен имунитет е надежден индикатор за преболедуване на COVID-19 и за наличие на имунитет: „Нарастващ обем от данни сега демонстрира значението както на Т-клетките, така и на антителата в координирания имунен отговор срещу SARS-CoV-2.“[1] Същото се индикира и в доклад на Световната здравна организация от 10 май тази година. Има и редица други сериозни научни публикации в този смисъл като се препоръчват единни тестове за начините на ефективно оценяване на антителата и клетъчния имунитет. Използването на клетъчния имунитет като доказателство за наличие на имунитет се поддържа и от академик Богдан Петрунов (в интервю пред БНТ от 24 октомври 2021 г.).

​Да, вярно е, че установяването на Т-клетъчния имунитет е по-скъпо – от около 140 до 180 лв. Но цените вървят към намаляване, а при масово прилагане, ще паднат значително. Освен това ако човек непрекъснато си прави тестове, може да му излезе по-скъпо.

Вече в няколко развити държави като Швеция и Австрия се прилагат тестове за антитела или Т-клетъчен имунитет за установяване на имунитет в резултат на прекарано заболяване.

Отдавна по света антигенните тестове се вземат от слюнката или най-външната част на ноздрите, т.е. без да е необходимо да се бърка толкова навътре в носа. Затова има лесен начин да се тестват примерно три пъти седмично малките ученици, вместо да бъдат спирани присъствените занятия за тях, като особено подходящи са тестовете-близалки. Пробата за PCR тестовете в САЩ също от месеци се вземат от по-външната част на ноздрите.

Няма 100% сигурни индикации за имунитет. Има хора, които и след преболедуване, и след ваксина, имат имунен отговор само в продължение за няколко месеца. Човек може да се зарази и в двата или трите дни след направения тест или пък тестът да не може да „хване“ вируса, ако съвсем скоро се е заразил. Десетина дни след първата ваксина почти няма изграден имунен отговор.

Няма логика и в друга от новите мерки – да не се изискват зелени сертификати в магазини само до определена квадратура. Защото важни са броят на хората на единица площ и наличието на добра вентилация. Повечето по-големи магазини имат и по-добра вентилационна система, което е много по-важно от големината на обекта. В класацията на най-опасните места за заразяване по Тексаската скала (САЩ) по-опасни от моловете са посещенията на бар, стадион, концерт, кино, театър, фитнес, игра в колективен спорт, пътуване в самолет, събиране с приятели в къщи, плуване в басейн с други хора, работа в офис и редица други. А пътуването в градския транспорт в пиковите часовете си е направо зловещо.

В този смисъл моловете съвсем несправедливо стават първите жертви на ограниченията. Още отпреди време магазините започнаха да се раздробяват на по-малки, за да не ги хващат ограниченията, което се отразява на ефективността на бизнеса.

Много важно е да се поставят изисквания за по-висока степен на вентилация в затворените помещения – в това отношение буквално се проспаха две години. Все още почти всички държавни училища нямат вентилация.

В резултат на целия провален преход, който доведе до емиграцията на много млади хора, поради некадърния модел на здравеопазване с една държавна здравна каса и като резултат от политиката на правителствата по време на пандемията, България държи първото място в света по починали на 100 хил. души.

Всеки има право да прецени дали да се ваксинира. Факт е, че около 10% от хората имат железни имунни системи и са достатъчно млади. Някои от тях са със свободни професии и могат да работят вкъщи. Но все пак ще е интересно противниците на ваксинирането да си отговорят на един въпрос – защо ваксинацията е най-висока в най-развитите държави като Норвегия, Дания, Израел, Германия и САЩ? Все държави с отлична образователна и здравна система.

 [1] Прост Т-клетъчен тест за показване на пълната картина на имунния отговор на организма към COVID-19. Бърз начин за проследяване на неуловима част от имунната система ще доведе до по-добри стратегии за ваксинация. 2 септември 2021 г,  Медицинско училище Duke-NUS

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:59
Гост

­Г­­­о­­р­е­щ­­­и­ ­­­м­­о­м­­и­­­ч­е­­т­­­а­­­ ­в­­и­­ ­­­о­­­ч­а­­к­в­­­а­­­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?64532

antivax
antivax
25 октомври 2021 23:24
Гост

„защо ваксинацията е най-висока в най-развитите държави“

Защото образователните им системи са отлични в лъскане на фалшив имидж и промиване на мозъци очевидно като неслучайно икономиките им се базират на внос на кадри от чужбинa.

Камъни, съд и затвор за страхливия колониален генерал и хунтата му предатели и убийци.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 17:21
Гост

И какъв е извода? Да се отмени заповедта за зелените сертификати. Тя обслужва единствено интересите на американските файзер и модерна, в никакъв случай не е в полза на нашия народ.

Димитър
Димитър
25 октомври 2021 12:44
Гост

Все още стои проблемът с вентилацията в затворените помещения.

Шони
Шони
25 октомври 2021 12:45
Гост

А с градският транспорт?

Симо
Симо
25 октомври 2021 12:42
Гост

Дано да няма нов локдаун. Обаче българинът си е навил на пръста, че няма да се ваксинира и това е.

Лозан
Лозан
25 октомври 2021 12:43
Гост

И аз НЯМА! Четеш ли за страничните ефекти?

Не се ограничава правото на кръчма, защото го няма
Не се ограничава правото на кръчма, защото го няма
25 октомври 2021 12:26
Гост

МОГАТ ЛИ ЗАВЕДЕНИЯТА ДА ИСКАТ ЛИЧНА КАРТА КЪМ СЕРТИФИКАТА? От различни места, вкл. висши административни, се чува, че не могат. Според мен обаче не е вярно. Тук трябва да разграничим две значение на „моженето“: 1. Заведенията не са полицейски органи и не могат да изискват документ за самоличност, в смисъл че нямат правомощия да го изискват и гражданите не дължат да се подчинят. 2. В личностен план заведенията се състоят от гражданскоправни субекти и затова въпросът следва да се реши предимно със средствата на гражданското право: 2.1. Може ли хостесата да каже „Моля, покажете ми лична карта!“. Физически тя може… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 10:37
Гост

Дори в България процентът на починалите ваксинирани е 7 пъти по-малък от процента на починалите неваксинирани. При това сред ваксинираните старите хора са много повече. По възрастови групи разликата става над 30 пъти. За накои може да е нищо работа.

Covid Conspiracy
Covid Conspiracy
31 октомври 2021 12:46
Гост

Аз пък чух по телевизора: „5692-ма новозаразени, от които 80% са неваксинирани.“ Това какво трябва да ми говори: може би се опитват да ни внушат, че неваксинираните хващат по-лесно ковид? А пък аз го разбрах, че при 20% ваксинирани и 80% неваксинирани в България е нормално на всякаква бройка заразени да имаме 80% неваксинирани. Излиза, че ваксината не пази от заразяване. Тогава защо не пускат едните в МОЛ-а, като другите също може да се заразят от там и после да пренесат вируса до неваксинираните?

LSSAH
LSSAH
25 октомври 2021 10:27
Гост

Очаквам в най-скоро време тази простотия да бъде отменена! Надявам се да ни държите в течение за жалбите срещу незаконната заповед на министъра.

Николай
Николай
25 октомври 2021 12:40
Гост

Нали трябва да си пробутат ваксините с изтичащ срок на годност.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 10:23
Гост

Абе да му се не види защо приоритетно се говори за молове, заведения, барове, магазини, а по междудругото тук–там се споменава училището. Самите учители са онемели и като че ли на тях им е по–удобно да си стоят вкъщи. Получи се така, че може да отидеш на бар, на ресторант…, а не може да заведеш детето на училище. Рядко се чуват разумни гласове за вредите от липсата на присъствие на децата в училище. Защо „спят“ учителите, а не говорят на висок глас за огромната образователна бездна, която ще се отвори след време.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 10:29
Гост

Напълно съгласен! А доскоро казваха, че училищата ,ако има затваряне ще бъдат последни. Оказа се, че май само те са затворени.

запознат
запознат
25 октомври 2021 23:15
Гост

Защото дистанционното обучение се доказа като много по-успешно. Вместо цял час да се надкрещяваш с разлигавени гаменчета, на проблемните просто им изключваш микрофона и си предаваш урока за малцината, които все пак имат желание да участват в часа. Останалите така или иначе насила няма как да бъдат накарани, нито учителят има лостове за въздействие в съвременното положение. Всичко идва от безотговорните родители, които от малки ги „възпитават“ в дух че всичко им е позволено и могат да се държат както си искат. А после се опитват да прехвърлят топката на учителите, сякаш можеш да превъзпиташ едно разлигавено *****, без да… Покажи целия коментар »

Георги Ат.
Георги Ат.
25 октомври 2021 9:00
Гост

Наличието на висока степен на вентилация в големи непреградени помещения го отрекоха още миналата година като положителен фактор. В места със силна вентилация вирусът се разпространявал много по-бързо.
Давам пример с Израел, една от най-ваксинираните страни в света. Смъртността там винаги е била по-ниска от останалата част в света, заради доброто здравеопазване. Днес обаче те излизат от поредната вълна, която е равна на вълната от октомври-ноември миналата година. Само март-април вълната е била по-голяма. Изводът е, че със и без ваксини пак никаква изводи не могат да се направят …

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 10:23
Гост

С една иключително съществени разлика: Починалите сред 100,000 неваксинрани са 10,5 пъти повече, отколкото сред 100,00 вакснирани. Жертвите са преди всичко сред неваксниранити религиозни фанатици, които са над 30% от населението. Много добра илюстрация.

LSSAH
LSSAH
25 октомври 2021 10:27
Гост

Ако не си фанатизиран защо живееш, бе.

ХХХ
ХХХ
25 октомври 2021 13:21
Гост

Същото е и с България – ние, заради тоталната липса на здравеопазване и мизерен начин на живот на по-голямата част от населението, сме били пък винаги първенци посмъртност и инжекциите нямат нищо общо с това. Поне нямат никаква доказана връзка.

antivax
antivax
25 октомври 2021 23:17
Гост

Ънкъл Бил има ева мамата. А уж ваксините бяха предназначени за черните и брадатите. Какво стана – белите се простреляха в крака, че може и по-лошо.

Нещо по този въпрос?
Нещо по този въпрос?
25 октомври 2021 8:09
Гост

Нова Зеландия съобщи днес за 109 нови случая на местно разпространение на коронавируса, повечето от които в най-големия й град Окланд. Това е вторият най-голям дневен брой заразявания, регистриран в страната от началото на пандемията, предаде Ройтерс. Досега 71 процента от новозеландците, имащи право на ваксина срещу КОВИД-19, са напълно ваксинирани, включително 77 процента от жителите на Окланд.

Миналата седмица министър-председателката Джасинда Ардърн каза, че Нова Зеландия ще спре строгите карантинни мерки и ще възстанови повече свободи, когато 90 процента от хората, имащи право на ваксина, са напълно ваксинирани.

колкото повече антиваксъри, толкова по-малко
колкото повече антиваксъри, толкова по-малко
25 октомври 2021 8:22
Гост

Големият въпрос е какво ще стане с тези хора – дали ще го изкарат тежко и най-важното – дали ще умрат! Нека да видим. Това е ключът – без ваксина има страничен ефект – смърт. Нека всеки, който иска да поеме този риск, да си го поема. Както се казва колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антиваксъри

antivax
antivax
25 октомври 2021 23:19
Гост

Абе зависи, ако не взема човек фалшивите лекарства може и да му се размине.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 10:42
Гост

109 срещу близо 5000 в България. Красноречиво!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 7:34
Гост

Антителните тестове са все още доста спорни и докато на европейско ниво няма единно мнение, не бива да се въвеждат

Глупости
Глупости
25 октомври 2021 8:05
Гост

Глупости на търкалета! За науката спор няма!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 7:33
Гост

Кой беше обвързал ваксинирането с IQ. Прав е бил

antivax
antivax
25 октомври 2021 23:20
Гост

Точно. Най-големите тъпанари се доверяват като овце на онези, които изпълняват поръчката за население до 1 млрд.

електорат
електорат
25 октомври 2021 7:31
Гост

Големият проблем идва от това, че има президентски избори заедно с парламентарните. Ако Радев не се бореше за втори мандат, служебното правителство щеше да действа по друг начин след популиста ББ, който се люшкаше през цялата първа вълна на пандемията и пак сега изглежда по-адекватен от тях. Но сега за всички тях не сме хора, пациенти, а електорат

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 7:32
Гост

Да, бе, да с антиваксъра Кацаров за здравен министър много адекватно

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 7:36
Гост

Не само Кацаров, за съжаление много от политиците са антиваксъри и тия хора искат да ни управляват

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 7:27
Гост

Населението в държавите с качествено образование и здравеопазване е по-просто от Ганя, който се притеснява, че ако го боднат, ще му изсъхнат топките. Евреите, дето все ги сочат за световни конспиратори и те как излязоха тъй прости, та се ваксинираха почти всички без ортодоксалните, дето не дават и физиологичен разтвор да им се влива? Горд, но за сметка на това изключително прост народ е българският. Със здраве!

ghj
ghj
25 октомври 2021 13:24
Гост

А стига с тая опорка, откога издиша.
Знаеш и ти кой и какъв бил „Ганьо“! Освен ФБ и жълти форуми, тип „бг мама“, едва ли друго четеш, а там е извор на най-нечистоплътна глупост.

antivax
antivax
25 октомври 2021 23:22
Гост

Точно така. Евреите мрат като мухи, както по времето на Хитлер. А България е единствената страна която още навремето му се е опълчила.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2021 7:22
Гост

Предложението за комбинацията от двата теста е много удачно. Друг е въпросът дали трябва да са платени, или трябва еднократно държавата да ги субсидира с цел установяване на преболедуване. Тогава се решава и проблемът с по-високата цена

както винаги сме на дъното
както винаги сме на дъното
25 октомври 2021 7:13
Гост

Напълно съм съгласна – трябваше безкомпромисно въвеждане на зелените сертификати още преди месеци. Даже авторката доста щадящ вариант предлага, а според мен именно още в началото на лятото, когато имаше много малко болни, трябваше да обявят, че ще ги въведат от 1 септември например. Щеше да е много по-леко – заведенията, които най-много скачат, работеха на открито и щяха да го приемат по-леко. Хората щяха да имат време да обмислят и да решат какво да правят. А сега както винаги сме първи по смъртност, но това не е първо място, това е дъно