Носенето на маски и на открито ще стане задължително от четвъртък. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов след разговор с експерти от здравното министерство и членове на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, проведен в деня, в който броят на заразените мина 1000 за денонощие.

На фона на този анонс баровете и дискотеките, където клиентите не носят маски, продължават да работят, а висши училища сами вземат решения за изцяло дистанционно обучение – така постъпи днес УНСС.

Ангелов каза, че специалистите са притеснени от повишената заболеваемост от коронавирус и настояват за по-строг контрол и въвеждане на задължителни маски и на открито. В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също е отправено такова предложение.

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, каза здравният министър.

По време на срещата е обсъдена и възможността за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни, за което настоя премиерът Бойко Борисов, тъй като такава е практиката в ЕС.

Експертите по епидемиология и инфекциозни болести категорично са одобрили както носенето на маски на открито, така и намаляването продължителността на карантината на 10 дни при хора, които нямат клинични симптоми.

„Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19, без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, каза и зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Въвеждането на задължителни маски на открито трябва да стане със заповед на министър Ангелов. Като от последващ негов коментар стана ясно, че тя ще бъде издадена утре, а маските ще станат задължителни и навън от четвъртък.

„Маските ще са задължителни до края на ноември, ако дотогава ситуацията остане със същата тенденция, която е в момента. Ако има промяна на тенденцията, ежеседмично правим видеовръзки с всички специалисти и ако имаме промяна, бъдете сигурни, че автоматично ще бъдете уведомени в деня, в който имаме консенсус на експертните съвети“, заяви Костадин Ангелов.

До момента основен проблем в спазването на мерките, включително задължителните маски на закрито, беше липсата на постоянен и ефективен контрол.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 0:19
Гост

Докога ще търпите да се гаврят с вас? Какво точно си мислите? Че не е толкова зле и че като си траете, ще го изтърпите? След точно един месец ще се молите на някой високо образован полицай да ви пусне да отидете до магазина. И тогава ли няма да е толкова зле? Какво трябва да се случи, за да излезете и линчувате тези безочливи мръсници? Какво???

Тъпанар Гербов
Тъпанар Гербов
20 октомври 2020 22:57
Гост

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем.“ Брилянтно изказване на алитерат. „Експертизата на заставащите зад нея“ Каква експертиза бе, съдебно-психиатрична ли?
А по основния въпрос- не продадохте ли достатъчно маски, герберасти???

Декамерон
Декамерон
20 октомври 2020 18:23
Гост

Доц.Кунчев и проф.Кантарджиев да си сложат по една червена топка на носовете и да отиват в цирка като клоуни . Поне 20 пъти съм ги чувал да казват , че маските на открито нямат смисъл , а сега обръщат палачинката . Б.Б и той с тях – преди 3 дена се кълнеше , че нови мерки нямало да има . Питам – защото работи метрото в София , където в пиков част са човек върху човек , а в село Чуклево трябва да ходят с маски по мерата ? Тия ни имат за малоумни. В мола ходиш с маска ,… Покажи целия коментар »

Тъпанар Гербов
Тъпанар Гербов
20 октомври 2020 23:05
Гост

Не са идиоти, алчни продажни отпадъци са. Идиотите сме ние, че ги търпим.

taurus
taurus
20 октомври 2020 18:09
Гост

Моля ви, господа юристи, може ли да разясните кои разпоредби нарушава заповедта за носене на маска и какви възражения да напишем върху акта, за да бъде той успешно атакуван и да не може да ни глоби човеконенавистната тиквена власт. Да сте живи и здрави дълги години, които помогнете!

Анокимем
Анокимем
20 октомври 2020 19:35
Гост

Заповедта е нормативен административен акт, който не е бил на обществено обсъждане и не е обнародван. Тя не произвежда правно действие и не не може да създава правила на поведение за неопределен кръг граждани. Едно нищо е. Това е от правна гледна точка. За съжаление, никой не го интересува правото в България (включително и административния съд) така че успех с атакуването.

Адвокат
Адвокат
20 октомври 2020 20:39
Гост

Изобщо не подписвайте акта!

Боклуци
Боклуци
20 октомври 2020 16:53
Гост

Нямаше да има мерки, нали?

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 16:02
Гост

Оказва се, че сме държава на баровете, сидкотеките и ресторантите. Няма по-важно от тях. Това е изводът. Всикчо се прави само и само да не ги затворят.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:49
Гост

Браво, бе! А баровете и дискотеките продължават да работят.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:53
Гост

Не виждам логиката в заведенията да не се спазва дистанция, а ние по улиците да ходим с маски.

Анониме123н
Анониме123н
20 октомври 2020 19:31
Гост

До бара и дискотеката с маска, защото е опасно навън, а вътре без маска?
Нашите се недостижими в мисълта си.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:39
Гост

Пълна глупост. Чудят се какво да измислят вече.

ЧЕРВЕНО ЛИЦЕМЕРИЕ !!!
ЧЕРВЕНО ЛИЦЕМЕРИЕ !!!
20 октомври 2020 14:26
Гост

Хирург с мнение за ограничаване на граждански права във форум за юристи :)))))))))
Нивото с маските мина с малка съпротива, следва чипиране.

Декамерон
Декамерон
20 октомври 2020 14:25
Гост

Маските на открито са ПЪЛНА ГЛУПОСТ. Управляващите у нас , а и по света , просто не знаят какво да правят и налагат абсурдни „мерки“ , с единствената цел да зомбират хората и да демонстрират „усилия“. Опитаха с пълно затваряне – постигнаха икономическа криза и нищо повече . Сега и нашите глупаци са под натиск , че „не правят нищо“. То общо взето няма и какво да се направи и това трябва да се обясни . Вирусът ще е факт още няколко години , а може би и завинаги . С маски ще живеем цял живот ли ? Да припомня… Покажи целия коментар »

ЧЕРВЕНО ЛИЦЕМЕРИЕ !!!
ЧЕРВЕНО ЛИЦЕМЕРИЕ !!!
20 октомври 2020 14:22
Гост

Хирург с мнение за отнемане на граждански права във форум на юристи :)))))))))))
Първо ниво с маските го минахме, ред е на второ – чипиране.

Zeta
Zeta
20 октомври 2020 14:05
Гост

Подкрепям. Дано го приемат по-скоро!

Емилиева
Емилиева
20 октомври 2020 14:05
Гост

Подкрепям. Писна ми да ми кашлят в ухото пенсионери, които не знам защо кашлят, но знам, че седят без маски

Коко-Роко
Коко-Роко
20 октомври 2020 15:27
Гост

Старостта, драга, е лукс, който малцина получават! Уви, простотията Ви е порок, който е даром за всички ни …

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 16:31
Гост

Както е казал Айнщайн: „Вселената може и да има граници, но човешката глупост – не!“ 🙂

Haralampi
Haralampi
20 октомври 2020 14:04
Гост

Ако няма солени глоби, няма да се носят и маски. Това е горчивата истина за Ганьовеца

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:04
Гост

Категорично трябват тези маски и трябва да се носят и на носа, а не, като гащи с изваден пенис

pecata
pecata
20 октомври 2020 20:31
Гост

da go duhash skapanqk mrasen

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:04
Гост

Аз се притеснявам да не стигнем до момента, в който 10 – 15 годишни не са живели извън условията на Пандемия

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:03
Гост

Според мен вируса ще се махне, когато се намери ваксина. Обаче дали това ще се случи скоро не е ясно и дали изобщо щ е се намери. До тогава с маски, няма как

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:03
Гост

Българина нали е разконспиратор. Намери и тук отговора. Нямало вирус. Искали да ни накарат да си траем и да се крием. Ама вирус има. Конспирацията ( като тя май си е действителност) е, че някаой е пуснал вируса и вече лекарите се съмянват в това нещо. Или поне го е ъпгрейднал

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:02
Гост

Да, маската не те предпазва на 100% ма те това ли очакват съгражданите ни? Наалява риска да се заразиш. Обаче, като не те предпазва на 100% и те не искат да я носят. Нямало било смисъл

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:41
Гост

Маската впрочем въобще не пази.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:01
Гост

Ами предвид доста заболелите си е направо задължително. И да им се бият глоби. Щото аман с тия тъпизми, че няма вирус и нямало смисъл от маска

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:01
Гост

Време беше

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2020 14:45
Гост

Време е да станем по-отговорни за ноосенето на маските, а не да ги носим на открито. Безпредметно е просто.