Прокурорската Комисията за атестирането и конкурсите единодушно прие, че кандидатът за главен прокурор Иван Гешев притежава високи професионални качества за заемане на поста.

Заседанието на КАК продължи 40 минути. На него присъстваха 10 от общо 12 членове на комисията. Отсъстваха Емилия Пенева и Наталия Стаменова. Дойде и заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Председателят на 12-членната комисия Даниела Машева изчете биографията на кандидата, наградите, които е получавал, обобщи становищата от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет, извършена в Специализираната прокуратура по времето на Гешев, мотивите на цялата Прокурорска колегия за издигането му за главен прокурор, както и становищата „за“ и „против“ тази номинация. Само четири са против, а останалите – над 70 са все положителни.

Благодаря на тези, които са ме подкрепили и на тези, които не са, защото истината може да бъде установена само при излагането на различни гледни точки. Благодаря на цялата правоохранителна система. Моето разбиране е, че за да има резултати, трябва да има взаимодействие, а становищата показват, че такова през годините е изградено. А на тези, които казаха, че ще дадат становища, когато видят резултатите от моята работа, ще кажа, че ще останат разочаровани. Да не си губят времето и да се насочат към други сегменти в своята дейност“, бяха единствените думи на Гешев.

Към него въпроси нямаше. След заседанието на КАК той напусна сградата на ВСС като отказа да отговаря на въпроси, свързани с процедурата.

Иначе днес за първи път беше огласена статистиката за актовете, постановени от Гешев.

В периода от 2006 г. до 19 юли 2016 г., докато е бил обвинител в Софийската районна и Софийската градска прокуратура Гешев е постановил 2969 акта по преписки, 4218 постановления по досъдебни производства, изготвил е 9 писма във връзка с международното правно сътрудничество, внесъл е в съда 230 прокурорски акта, в това число и мерки за неотклонение, взел е участие в 711 съдебни заседания.

По внесени от Гешев обвинителни актове са осъдени 233 души. Отбелязано беше, че през 2014 г. той е бил включен в екипа за разследване на фалита на КТБ.

За времето от 19 юли 2016 г. до 16 юли 2018 г. Гешев беше шеф на Специализираната прокуратура. За тези две години там са били заведени и са му докладвани 1793 административни преписки, той е издал 4113 заповеди от административно-организационен характер. Изготвени са били 729 писма до граждани и държавни институции, които е подписал, депозирал е 44 становища по законодателни изменения, в това число и по Закона за съдебната власт. Според изчетеното от Даниела Машева кандидатът за обвинител №1 е направил 62 предложения по ЗСВ до главния прокурор. Какви са те, не стана ясно. Наред с това той е изискал и 300 доклада по преписки и досъдебни производства от наблюдаващите прокурори.

Откакто е заместник-главен прокурор са му възложени отделите „Специализиран“, „Международен“ ВКП, а от май т.г. отговаря и за отдел и „Досъдебен“.

Освен това му е възложено и да ръководи щаба при бедствия и аварии в Съдебната палата, както и да следи за организацията за гарантиране на политическите права на хората при евроизборите тази година.

Всички тези данни свидетелстват за широтата на правната му компетентност и отличните му ръководни умения“, обобщи Даниела Машева.

Тя отбеляза още, че през март тази година Гешев е бил на посещение в САЩ, където се е срещал с представители на ФБР, а миналата година е бил в Анкара заедно с главния прокурор Сотир Цацаров. За посещението му в Русия през май миналата година не беше споменато.

Машева обаче отбеляза, че заради отличната работа на Гешев в Специализираната прокуратура докладите по Механизма за сътрудничество и проверка отбелязват положителна тенденция в борбата с организираната престъпност.

Според резултатите от проверката на ИВСС Гешев е създал отлична организация на работата в спецпрокуратурата, независимо от голямото текучество на кадри – както на магистрати, така и на служители. Преписките и делата са се разпределяли равномерно. ИВСС е препоръчал Гешев да надгражда постигнатото и да подобри срочността.

След доклада Огнян Дамянов призова той да бъде гласуван, което и беше сторено.

Очаква се утре етичната комисия да обсъди нравствените качества на Иван Гешев. А становищата на двете комисии ще бъдат гласувани от Прокурорската колегия на 9 октомври.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 18:45
Гост

Поредният урожай за Пеевско-цацаровата диктатура.

Кръстьо
Кръстьо
16 септември 2019 16:19
Гост

Защо така са се настроили всички срещу Гешев? Ето, всички професионалисти са на мнение, че той е най-добрият кандидат!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 16:44
Гост

Всички професионалисти, в т.ч. адвокати, съдии, че и прокурори дори, са на мнение, че той е пълен идиот, поне що се отнася до юридическото му амплоа. А визираните „всички професионалисти“ са една шепа слуги на Пеевски и останалите представители на олигархията в най-висшия съдебен орган. Наистина тъжно.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 18:44
Гост

Като няма друг, естествено че ще е единствен и неповторим.

Петко 2
Петко 2
16 септември 2019 22:10
Гост

В такъв кратък текст сарказмът трябва да е по-подчертан.

Утре
Утре
16 септември 2019 16:15
Гост

Сега ще видим етичната комисия дали ще бъде обективна или ще си проличи кой дърпа конците и там!

Недоволен
Недоволен
16 септември 2019 16:12
Гост

А Методи Лалов вече два месеца не могат да го освободят от длъжност…

Наблюдател
Наблюдател
16 септември 2019 16:06
Гост

Гешев естествено, че е квалифициран, все пак е прокурор от кариерата. Оставаше да не е…

Смях
Смях
16 септември 2019 16:09
Гост

Неслучайно се казва Гешевтура, скоро ще го официализират.

Петко 2
Петко 2
16 септември 2019 22:18
Гост

Почивните дни не се броели при изчисляване на сроковете, броени в дни. Изказване на Гешев от днес. Голям професионалист. Освен ако прокуратурата на република българия не работи в почивните дни. Добре че болниците не отказват помощ в почивни дни. Хора, не се оплаквайте в полицията в почивните дни! Прокуратурата пък е с работно време.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 15:44
Гост

В Северна Корея активността обикновено е около 99%, а тук 100%. Евала, Сталин и Ким Чен Ун ряпа да ядат!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 14:11
Гост

Наглеци. Безсрамници. Кукловодите имам предвид. Много от редовите прокурори са против, но не могат да откажат, защото знаят последствията.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 13:49
Гост

А питаш ли какво им е на прокурорите в СП, коите е трябвало да изпълнят въпросните 44 000 заповеди. Голямо изпълняване е падало. Бог да им е на помощ.

абсурдистан
абсурдистан
16 септември 2019 13:31
Гост

тези становища са изключително формални, само някой да ми каже как е издал 44 000 заповеди този човек за две години, как е успял да ги подпише само, че и да диша, а и да води акции през това време. тези хора като ги пишат тези числа дават ли си сметка, че това е абсурд!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 13:25
Гост

Да ни е честит! Със здраве да си го ползваме. Та той си е направо перфектен.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 13:30
Гост

Язък за изгубеното време на Радев за сондирането на мнения. Направиха пътека до него.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 13:31
Гост

Язък за нашето изгубено време-цял един мандат. Вече ми става мъчно за Цаци.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 13:23
Гост

Много становища в негова полза. Поздравления за безкористните положителни мнения. 😅

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 13:19
Гост

Въобще не ме учудва решението им. Даже много са се бавили. Или това е заради театърът, койно ни представиха.

адвокат
адвокат
16 септември 2019 16:00
Гост

Язък за подрастващите, ако останат в тази обречена кочина!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2019 18:48
Гост

До там я докарахме. Да отглеждаме деца, които не могат да се развиват в родината си. Така ще е след като ни управлява мафия.