Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за трети път отказа на обвинителя от Окръжната прокуратура в Пловдив Росен Каменов да бъде повишен във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Колегията отново изтъкна, че той не притежава в пълнота необходимите нравствени качества.

Каменов спечели конкурс за повишаване във ВКП още преди две години. Тогава той изкара оценка от 5,95, но на 27 юли 2016 г. ВСС отказа да го назначи за върховен прокурор, като прие, че няма необходимите нравствени качества. Съветът основно коментира досъдебно производство срещу Каменов за престъпление срещу правосъдието, което към онзи момент вече е прекратено. Впоследствие за случаите, описани в прекратеното наказателно производство, срещу Каменов беше образувано дисциплинарно производство. Това стана през декември 2016 г., т.е. няколко месеца след като Прокурорската колегия му отказа повишението за първи път.

Дисциплинарката срещу Каменов е за три случая, но впоследствие наказание му беше наложено само за един от тях, тъй като давността за санкциониране на другите два изтече. На 25 октомври 2017 г. той беше наказан с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца заради опита му да се намеси в дело на прокуратурата в Карлово. Тогава се обадил на районния прокурор и поискал наблюдаващият да бъде сменен, като му казал: „Синът на един мой колега нещо е закъсал при вас“. Каменов обжалва наказанието си, но ВАС още не се е произнесъл, първото заседание ще се проведе на 3 април.

Делото му срещу първия отказ на Прокурорската колегия да го повиши обаче приключи и през януари 2017 г. ВАС го отмени и върна преписката на съдебния съвет. Тогава съдът обясни, че колегията не е изложила мотиви защо приема, че Каменов няма нужните нравствени качества за върховен прокурор. „Не е обсъден нито един факт и доказателство, за липса на качества за заемане на длъжността прокурор във ВКП, от образуваното досъдебно производство, което освен всичко друго е прекратено преди заседанието на ПК на ВСС, на което са взети оспорените решения“, пише в решението.

Така въпросът с повишението на Росен Каменов отново е поставен за разглеждане пред Прокурорската колегия на 28 юни 2017 г. Тогава без дискусия членовете ѝ отново отказват да го назначат във ВКП. Каменов обжалва. На 22 февруари 2018 г. ВАС отмени и втория отказ за повишаването му. В решението се изтъква, че колегията не е изпълнила указанията в предишното съдебно решение –  да извърши „преценка на релевантните факти и обстоятелства от значение за преценката на нравствените и професионални качества на магистрата и за мотивиране на взетото решение“. 

След това решение Росен Каменов депозира молба, с която поиска да бъде повишен във ВКП, но последва трети отказ от страна на  Прокурорската колегия.

Даниела Машева докладва решението на ВАС. „В него изрично се сочи, че следва да обосновем правен извод за наличието или липса на необходимите нравствени качества по повод спечелен от него конкурс за ВКП“, обясни тя на колегите си и ги прикани към дискусия, в която да изложат мотивите си.

Шефът на Етичната комисия Георги Кузманов посочи, че членовете ѝ са решили, че няма основание да променят становището на предишния ѝ състав, което е, че Каменов няма етичните качества за върховен прокурор. „Той е оказвал влияние на колеги по повод дела, които наблюдават. Няма как на прокурор, извършвал такива деяния, да му дадем възможност от по-високата прокуратура да продължи да оказва влияние върху колеги“, заяви той.

Огнян Дамянов пък разказа един от случаите, за които Каменов не беше наказан заради изтекла давност. Той е свързан с дело на Галина Андреева от ОП-Пловдив. Каменов отишъл при зам.-шефа на окръжната прокуратура Галин Гавраилов, който бил личен семеен приятел на Андреева и му казал, че по наблюдаваното от нея дело са замесени влиятелни хора, които ще се отблагодарят. „Считам, че колегата е нарушил принципа за почтеност и благоприличие. Не съм съгласен той да бъде повишен. Това е върховно ниво, хората там трябва да са с безупречна репутация. В конкретния случай това не е така“, заяви Дамянов.

Този извод беше подкрепен от главния прокурор Сотир Цацаров и от Даниела Машева, а колегията единодушно за трети път отказа да повиши Росен Каменов.

Междувременно прокурорската колегия обяви конкурс за шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Мястото се оваканти преди седмица, когато изненадващо Даниела Попова подаде оставка. Обявен беше и конкурс за районен прокурор на Сливница.

Коментирайте

avatar