За първи път от обявяването на извънредното положение властта заговори за икономическа помощ и за самонаетите.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева днес заяви: „Що се отнася до самонаетите, работим в момента заедно с всички колеги, изчакваме да получим и информация от Националната агенция за приходите по отношение на различните доходи, които са декларирани през 2019 г.“.

Тя посочи, че най-вероятно това, което правителството ще направи, е да отвори мярката за безлихвения заем до 1500 лв. и за тях.

Но добави: „От друга страна – за тези самонаети, които са под един определен общ годишен доход, ще потърсим механизми за директно подпомагане“.

Т.е. тепърва ще се обмисля под какъв праг на доходите от миналата година трябва да са тези на самоосигуряващия се, за да може той да получи директна помощ от държавата. Каква ще е тя и за всички самонаети ли ще важи, още не е решено.

Както „Лекс“ писа, много адвокати настояха да бъдат подпомогнати по т. нар. схема 60:40. Тя обаче не важи за самоосигуряващите се, тъй като те не правят вноски във фонд „Безработица“, а именно през него минават плащанията.

Немалко адвокати обаче са работодатели и при положение, че секторът на правните услуги не е сред тези, за които изрично е посочено, че няма да получат пари по схемата 60:40, на пръв поглед няма пречка да кандидатстват за помощ за наетите при тях, ако докажат спад на приходите с поне 20%. Каква ще е практиката на Агенцията по заетостта по подобни заявления тепърва предстои да стане ясно, като министър Сачева обяви, че кандидатстването по мярката ще започне от утре.

Без подкрепа от държавата по схемата 60:40 обаче остават индивидуално практикуващите адвокати. Именно на тях би могла да помогне обмисляната нова мярка за самонаетите.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стоян Г
Стоян Г
03 април 2020 0:57
Гост

Точно адвокатите ли трябва да се подпомагат? Та те режат главата от кръста, особено ако е дело с големи обезщетения. Дали декларират всичко? Не разирам, та затова питам.

наблюдател
наблюдател
02 април 2020 17:22
Гост

ГОЛЯМА ПЕРВЕРЗИЯ: държавата се измива ръцете, като прехвърля самоосигуряващите се на вълците – банките и колекторите. След като е ясно, че след отмяна на извънредното положение поне половин година икономиката ще е в колапс и няма да имате работа, за да си върнете заемите. ДЪРЖАВАТА НА МАФИЯТА СИ БРОИ ПАРИТЕ, А НИЕ ЩЕ БРОИМ ТРУПОВВЕТЕ.

Малтус
Малтус
02 април 2020 15:06
Гост

С тая мярка за кредити от 1500 лева през търговските банки правителството става за смях . По-добре да организират бъдещо раздаване на топла супа и парче хляб – те поне ще са безплатни /надявам се/. Трябва да сме наясно , че КРАЯТ НА АПРИЛ е крайният срок за тази идиотщина наречена „извънредно положение“, като още след Великден трябва да се разхлабят мерките , за да оцелеем физически . Вижте какво иска бизнесът , а те знаят какво говорят . „Останете си вкъщи“ е дебилно послание , което трябва да е насочено към 65 + , а не към работещото население… Покажи целия коментар »

Една
Една
02 април 2020 16:05
Гост

По време на войната през 1944 г. са давали на цялото български население по половин хляб на ден – безплатно!

Малтус
Малтус
02 април 2020 16:18
Гост

Може да са давали , обаче питате ли българският селянин , на който на практика са му конфискували житото чрез т.нар.“държавни доставки“ на измислени цени . От едно що годе функциониращо общество на пазарен принцип правителството ни бута към военен комунизъм и купонна система . Ако не се „разхлабят“ мерките няма да се засее достатъчно земеделска продукция и няма да се произведат достатъчно земеделски растителни и животински продукти /например/. Вече признават официално , че няма как да ни хранят повече от месец-два , а същевременно ни пречат сами да се нахраним . Това прилича на Гладомора в Украйна ! Годишно… Покажи целия коментар »

обективен
обективен
02 април 2020 12:32
Гост

Държавите с по-големи финансови възможности дават помощи, а тези с малки възможности не събират от самоосигуряващите се съответните вноски. Това засега е достатъчно. Самоосигураващите се изхранват от спестяванията си, ако разбира се извънредното положение не продължи дълго. Не е разумно да изхранват пенсионерите, а самоосигуряващите се с малки спестявания да гладуват. Отпускането за заеми е абсурдно, след като е ясно, че дълго време след извънредното положение няма да има работа. Така държавата прехвърля самоосигуряващите се на банките, а те впоследствие на колекторските ирми.

не си прав
не си прав
02 април 2020 14:52
Гост

Можеш да прекратиш вписването си като адвокат. така няма да дължиш вноски. Но да ти се зачита за осигурителен стаж без осигуровки, трудно ще стане. П о дефиниция осигурителния стаж на свободната професия зависи от осигурителните вноски.

присмехулник
присмехулник
02 април 2020 17:15
Гост

Е, по тази тъпа логика мнозинството адвокати трябва да се отпишат и да отидат на трудовата борса, т.е. да легнат на търба на държавата.

truth hurts
truth hurts
02 април 2020 17:41
Гост

Адвокат, и да отиде на борсата няма да лежи на гърба на държавата. Защото свободните професии не се осигуряват за безработица. Тоест няма право на обезщетение в БТ. Регистрирането на бивш адвокат на трудовата борса има смисъл, да му предложант някаква друга работа. Като за юрист-работа няма в момента, няма и конкурси. Търсят касиери в магазините. Щом е за семейството ти, ако тряба и на касата ще застанеш, временнно!

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 11:01
Гост

Абе умниците във форума! Откъде да вземат пари, че да ви ги дадат безвъзмездно? Тва е бедна държава, не може за всички… Мислете с тия тикви. Като не искайте не ги взимайте тия кредити, никой не ви насилва. Ако бяхте спестявали както всички правеха едно време, сега нямаше да ревете. Аре марш на качамака….

Ненко
Ненко
02 април 2020 11:25
Гост

Ей, умник, как се спестява при положение, че не ти стигат въобще да избуташ месеца.

наблюдател
наблюдател
02 април 2020 12:17
Гост

Както е казано простотията не ходи по гората, а по хората, а оттам и по форумите.

например
например
02 април 2020 15:00
Гост

Съдебната система да върне парите за дрехи, и парите да се раздадат на адвокатите! 15 000 човека e съдебната система, 15 000 са адвокатите-ще има за всеки адвокат, ако от съдебната систева вдърнат парите за дрехи.

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 16:56
Гост

От заплатите, добавките, парите за дрехи, храна, коли, гориво, представителни и други разходи на държавните тъ..теи -без да имам предвид всички на държавна заплата!

Стаматова
Стаматова
02 април 2020 11:01
Гост

Не е въпроса да се вдигне народа и да измете тия политици, върпоса е да се вдигне света и да измете тая гнус от 10 банки, които ръководят Федералния резерв, който движи парите и реално управлява света. А това са Ротшилдовата фамилия и още няколко други семейства… Защото те са почервеняли не а почернели от пари. И така е от векове.

че гевара
че гевара
02 април 2020 12:21
Гост

Ще се случи, ако вируса продължи да взема жертви и икономиките рухнат. Тогава познатия ни капитализъм ще изтече в канала на историята. Ела зло, че без теб по-зло.

Калина
Калина
02 април 2020 11:00
Гост

Тия пари за колко време ще ви помогнат? Еднократно ли се отпускат./ Кога ще си ги иска държавата да ги върнем? Тоест банките де ?

Spiro
Spiro
02 април 2020 10:59
Гост

Като видя, че дават наистина тия пари и някой е доволен ще повярвам. Засега са алабализми.

Прашов
Прашов
02 април 2020 10:59
Гост

Уви трябват крути мерки против кризата. Да режат парите и на държавния сектор. Не е нужно да вземат бонуси. Лошото е, че има и хора и там с по 600 лв. заплатка

предложение
предложение
02 април 2020 14:54
Гост

Орязването трябва да бъде от привилегиите за съдебната власт-парите за дрехи да бъдат върнати на бюджета тази година, да почнат да си плащат осигуровките, да се намалят заплатите. Спестеното да се даде на свободните професии!

Кавазаки
Кавазаки
02 април 2020 10:56
Гост

А депутатите ще си увеличат заплатите. Така ще стъпват на по 4-5 000 лв, министрите на повече, Борисов на 10 000 и президента на 12 000. А сега ми кажете правилно ли е? Те с високите заплати, не си режат от парите, но кредит се зима.

Фреди Ф
Фреди Ф
02 април 2020 10:58
Гост

Мислете с тия глави бе. И да си резнат депутатите по 2000 лв от заплатата, Морисов 5000 и президента 8 000… това на колко хора ще помогне? Как това действие, ще предотврати евентуалната нужда от 10 милиарда? Друг е въпроса дали е редно да вземат тези пари. Но вероятно ще ти кажат че е. Щом са увеличили парите на хората на първа линия, те – министри и депутати, нима не са на първа линия. Те ще ти кажат, че точно сега са се преработили. И в някаква степен наистина чак сега си заслужават заплатите. Лошото е, че ги вземат от… Покажи целия коментар »

Еха!
Еха!
02 април 2020 11:03
Гост

Борисов 10 000? Май бъркате нещо. Той не е директор на болница, примерно..

To6kov
To6kov
02 април 2020 10:55
Гост

Хора, правете си сметката. Не е само до това дали сте Фирийлансър или не. Ако нямате работа няма от къде да върнете после тия пари. А никой не казва кога ще се върнат те.

Иванов
Иванов
02 април 2020 10:55
Гост

За мен е безумие да се дава под формат ана кредит…

Олександра
Олександра
02 април 2020 10:54
Гост

И като идеята е да е кредит и за него ще се спират пари на държавни служители, да разбираме ли, че след върщането на всички дадени кредити после държавните служители ще си вземат всички ДМС-та и бонуси дето сега няма да вземат?

Павлета
Павлета
02 април 2020 10:54
Гост

В Белгия се дават пари без да се очаква да се връщат. Освен това им плащат на хората тока и водата държавата. Дава им 2000 евро, което за нас е много, за Белгия не са кой знае колко пари, но все пак. И не са кредит. Безвъзмездно се дават.

Цветков
Цветков
02 април 2020 10:53
Гост

Цялата идея с това да ти помогнат с „Кредит“ е пошла. Самата дума КРЕДИТ знач, че се очаква да върнеш тия пари. А ти може да има възможност да ги върнеш чак след 5 години. Това даже повече загробва.

Георгиев
Георгиев
02 април 2020 10:56
Гост

Да, нож с две остриета е. Готови пари се харчат лесно, ама после как се връщат.

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 10:51
Гост

Добре де, плаща си осигуровките сам, взема заем, а при тази криза, ако остане без работа как ще го връща?

Тихомир
Тихомир
02 април 2020 10:49
Гост

Ей, сетиха се! Това положение ще трае още дълго както изглежда.

Анонимен
Анонимен
02 април 2020 10:49
Гост

Колко ли трябва да НЕ си изкарал през 2019 г., за да ти помогнат?! Безумци!