Не се наблюдава радикализация сред затворниците у нас, няма и данни за успешни опити за това или за идеологическо повлияване към насилие на един лишен от свобода към друг. Това е заявила министърът на правосъдието Цецка Цачева на конференция на тема „Програми за рехабилитация и дерадикализация в затворите“, която се проведе в Люксембург.

Според Цачева ниското ниво на терористична заплаха също е признак на ниска радикализация на населението като цяло. Тя обаче е отбелязала, че тази картина може да се промени и затова е необходимо да има работещи механизми за сътрудничество, диалог, обмен на информация и координация, както на национално, така и на международно ниво.

Правосъдната министърка е запознала участниците във форума и с някои практики в местата за лишаване от свобода у нас, свързани с темата на конференцията. Така например при постъпване в затвора, се изготвя оценка на риска от рецидив и вреди, който изследва статични и динамични елементи от живота на постъпилия, както и неговата личност. Провежда се психологическо изследване и се изготвя заключение. Това е първият етап, на който при наличието на риск от радикализация, същият може да бъде констатиран и да бъдат предприети необходимите мерки за противодействие, съобщават от министерството на правосъдието.

Цачева е посочила, че е нужна добра подготовка и обучение на персонала, за да може той да идентифицира признаците на радикализация на този ранен етап, тъй като изповядването на определена религия не означава непременно, че човекът е с крайни възгледи. За тази цел у нас е разработен специален модул в програмата за обучение на персонала на местата за лишаване от свобода, който предоставя добро познание за това какво е радикализация, признаци, мерки, управление на радикализирани лица и превенция на уязвимите групи.

Цачева е уточнила, че към момента в българската пенитенциарна система не се провеждат програми за дерадикализация (отказване от радикална идеология) и деангажиране (отказване от радикално поведение) и че усилията на българската страна са насочени към превантивните мерки.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адв. Мехмедов
адв. Мехмедов
12 октомври 2018 16:54
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Бай Ставри
Бай Ставри
12 октомври 2018 14:32
Гост

Впечатлен съм, че се изготвя оценка на риска от рецидив и вреди. А за риска от вкарване на оръжие, или от пускане на затворниците в отпуск срещу заплащане, кога?

Си_Воленов
Си_Воленов
12 октомври 2018 14:22
Гост

Не съм съгласен, че е ниска радикализацията на населението като цяло. Ами скинарите, или футболните агитки, които вършат золуми по стадионите.

Анонимен
Анонимен
12 октомври 2018 14:15
Гост

Добре се хвали г-жа Цачева пред чужденците. А защо не опише условията в затворите и не разкаже за избягалите от там.

Оптимист
Оптимист
12 октомври 2018 14:27
Гост

Поздравления за специално разработения модул в програмата за обучение на персонала на местата за лишаване от свобода. Дано чрез така предоставените добра подготовка и обучение на персонала се намалят бягствата от затворите и побоищата там.