Заради нарастващия брой на заразени с коронавирус прокурори, следователи и служители Прокурорската колегия прие днес допълнителни препоръки срещу разпространението на инфекцията.

Кадровиците указаха на шефовете на прокуратурите стриктно да спазват наложените ограничения в заповедите на здравния министър и тези на главния прокурор Иван Гешев като се съобразяват със спецификите на съответния регион. Освен това беше препоръчано така да се организира работата в прокуратурите, че да минимизират и ограничат разпространението на заболяването като особено внимание се обърне на служителите и магистратите, които попадат в рисковите групи. А ако Съдийската колегия реши да промени собствените си правила за работа в условията на пандемия, то тогава ПК на ВСС ще съобрази работата на обвинителите с тях.

Темата беше поставена в началото на заседанието от Гергана Мутафова, която заяви, че броят на положителните тестове за COVID-19 в системата на прокуратурата расте и заради това е необходимо Прокурорската колегия да даде препоръки към административните ръководители с оглед по-нататъшната работа на прокурори, следователи и служители.

Колегите ѝ също изразиха загриженост за случващото се в страната с все по-големия брой заразени.

Гергана Мутафова отбеляза, че на национално ниво вече са предприети допълнителни мерки като засега не се предвижда затварянето на държавата, в това число и съдебната система. Затова тя предложи прокурорските шефове по места да съобразят организацията на работа с оглед новите заповеди на здравния министър и да обърнат особено внимание на магистратите и служителите, които попадат в рисковите групи. Мутафова допълни, че административните ръководители трябва да следят какви епидемични мерки се въвеждат, за да съобразят дейността с тях.

А ако Съдийската колегия измени правилата си с оглед промяна на графиците на съдебните заседания, то тогава и работата на прокуратурата ще бъде съобразена с тях.

Да укажем на административните ръководители да организират дейността си по начин, по който да не се разпространява инфекцията безконтролно и масово в съответните прокуратури, което ще доведе до фактическо спиране на работата, а да продължат нормалната работа в органите на съдебната власт“, заключи Мутафова.

Евгени Диков добави, че всяка сутрин гледат картата на България, оцветена в различни цветове с оглед броя на заразени и вече зелени зони няма. „Административните ръководители с оглед спецификата и процента на заболеваемост, би могъл да вземе и съответните мерки“, каза Диков.

Колегата му Георги Кузманов призова да не се подценява обстановката, която се нажежава всеки ден. И напомни, че Франция въведе едномесечна карантина, предстои и в Германия да се случи същото.

Кузманов призова колегите си максимално да използват новите технологии и да общуват и работят дистанционно, както и да се направи график на работа на магистрати и служители с рисков фактор на заболяване.

Диков напомни, че днес правната комисия на парламента обсъжда законодателни промени за разширяване на възможностите за използване на видеоконференцията. „Може би скоро ще имаме и законово основание да използваме новите технологии, макар коронавирусът да ни принуди да ги използваме и сега“, каза Диков.

Кузманов отново взе думата, за да каже, че може би е добре да се отложат всички дела, освен спешните и само дежурни прокурори и съдии да работят. Но уточни, че това трябва да реши все пак Съдийската колегия.

На финала Калина Чапкънова напомни, че една от критиките в доклада на Европейската комисия са действията на ВСС от пролетта, когато ограничи достъпа до съд. И в тази връзка призова да се търси баланс между правото на хората да получат правосъдие и живота и здравето на работещите в съдебната система и гражданите, които влизат в съдебните сгради.

Вчера на заседанието на Съдийската колегия също беше поставен въпросът за увеличаващия се брой на съдии и служители с коронавирус, но правилата не бяха променени.

 

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
28 октомври 2020 20:48
Гост

Да се затворят съдилищата за месец!

Аман
Аман
28 октомври 2020 20:55
Гост

Ти си адвокат, колкото аз съм гербераст.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:31
Гост

Не мога да ви разбера… Уж интелигентни хора четат и пишат… Как може да подкрепяте затягане на мерките! Стига с тази истерия! А не ви ли прави впечатление, че държавата се управлява със заповеди! Това не е ли абсурдно! Точно като по времето на Хитлер…

Издуханяк
Издуханяк
28 октомври 2020 16:50
Гост

Споко, тези които пишат за затягане на мерките, са един-двама с много имена. Едно-две платени тролчета и още толкова полезни идиота, по терминологията на ГЕРБ. А че наплашиха старците и отмениха плановите операции в големите болници в областните градове, заради тая истерия, няма значение. Като починат раково болните и другите със сериозни заболявания, пак хляб в мелницата на ГЕРБ- ще ги запишат починали от короната.

То бива да си прост и корумпиран
То бива да си прост и корумпиран
29 октомври 2020 11:35
Гост

Не им прави впечатление, защото тях това ги ползва.Какво им е на хрантутниците във ВСС- тъпи, заплатите вървят, няма излишно напрежение, защото на всеки е забранено да прави каквото и да е, и като капак- управление само с декрети.Тоя Кузманов е върховен тъпак.Кое са затворили в Германия, бе, простак? Съдилищата или прокуратурите? В Германия дори училищата остават отворени. Затваряйте, каквото искате правете, елате обаче по места, да видите хората как реагират и то с право!

Само гледам
Само гледам
28 октомври 2020 16:00
Гост

Плямпане и насаждане на истерия. От една страна- бизнеса с маските ще върви, от друга- парата се изпуска през свирката, зад паравана на ковид приемат поправки в НК, платени щедро от транспортни фирми и маркопритежатели, забележете, чрез преходни и заключителни разпоредби в КТМ. На първо четене минава. Точно като за средностатистически зомбирани американци- ето ви враг ковид и извънредно положение, изнасилват се бройки със „заразени“, починали баби и дядовци задължително се пишат с ковид, и се раздават пари на роднините, и се опразва бюджета. И март месец всичките гербави ще се изнесат с парите.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 15:26
Гост

Много полезни препоръки. Дано се вземат в предвид.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 17:06
Гост

Полезни мерки за полезни идиоти.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 15:24
Гост

Дано и нас да не ни застигне едномесечната карантина.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 15:21
Гост

Заповедите на здравния министър много често са лишени от всякаква логика.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 15:23
Гост

Издава, премахва… Да се чуди човек.

Чомпи
Чомпи
28 октомври 2020 14:49
Гост

Аз имам на склад противогази. Къде и колко трябва да платя, че да издадат заповед за носене на противогази?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 13:57
Гост

Прави впечателние, че никой в държавата не е взел предвид факта, че се чакаше втората вълна цяло лято. Не е мислено явно през лятото

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 13:57
Гост

Е как ще чакаш от българина да мисли предварително. Това да не е немец

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 15:18
Гост

Всичко е в последния момент при нас. Не ни ли опре ножът до кокала.

Чомпи
Чомпи
28 октомври 2020 14:47
Гост

Мислено е, мислено е, правилните тиквени фирми внесоха контейнерите с маските и дезинфектантите, сега първо ще ги пуснат на супер евтини цени, има-няма 5 лева маската, второ ще ни препоръчат да купуваме точно тия специални сертифицирани маски, противовирусни, противобактериални, противоизвънземни и т.н. на готини цени.

Айде айде
Айде айде
28 октомври 2020 14:59
Гост

АБЕ ИНТЕРЕСНО ЗАЩО КИТАЙЦИТЕ НЕ Я ДОЧАКАХА ВТОРАТА ВЪЛНА, ВЪПРЕКИ, ЧЕ СА ГЪЗ ДО ГЪЗ БУКВАЛНОV

Гери
Гери
28 октомври 2020 15:19
Гост

Защото се стегнаха в началото, а не като нас-дискотеки, кръчми, стадиони.

А сега де
А сега де
28 октомври 2020 16:13
Гост

Защото не са идиоти, не се чудят как да си окрадат бюджета, не си измислят болни и там няма герберасти.

Айде де
Айде де
28 октомври 2020 16:33
Гост

Кое си стегнаха точно? Щото аз на филми по тв само не хващам вяра

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 13:56
Гост

Дано нещата се оправят, че положенеито вярно е ужас

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 13:56
Гост

Твърдо съм за това да се въведат по-строги мерки

Сиктир
Сиктир
28 октомври 2020 21:59
Гост

Твърдо съм за това някой твърдо да те оправи.

Oblena
Oblena
28 октомври 2020 13:55
Гост

Дано се вземат адекватни мерки, че е ужас

Asparuhov
Asparuhov
28 октомври 2020 13:55
Гост

Мерките са ясни. Въпроса е как да се внедрят така, че хем да се работи, хем да не се заразяват хората

Englishman
Englishman
28 октомври 2020 13:54
Гост

Да обмислят как да се работи дистанционно

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 13:54
Гост

Опредлено е желателно да се пазим. Независимо какво ви говорят си слагайте тия тъпи маски

Име
Име
28 октомври 2020 16:58
Гост

Ти да не продаваш маски?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 13:54
Гост

Мерките са да си седим у дома

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 15:20
Гост

А кой ще ми храни семейството. Или да тегля безумен кредит, който после ще изплащам.