От днес започва приемът на документи в конкурса за повишаване на 9 съдии във Върховния административен съд (ВАС). От Висшия съдебен съвет (ВСС) съобщиха, че решенията на Съдийската колегия за обявяване на свободните места и обявяването на конкурса, вече са обнародвани в Държавен вестник.

Според Закона за съдебната власт, приемът на документи за конкурс започва от обнародването на решението и продължава 14 дни.

В това време кандидатите могат да подадат лично или чрез писмено упълномощен представител в администрацията на ВСС заявление за участие в конкурса (по образец), към което се прилагат и изискуемите документи.

При провеждането на конкурс за повишаване, конкурсната комисия взема предвид резултатите от последното атестиране и проверките от по-горестоящите органи на съдебната власт и от Инспектората към Висшия съдебен съвет, данните от кадровото им дело и преценява разгледаните и приключени дела и преписки, въз основа на които прави обща оценка за притежаваните от кандидатите професионални качества, припомнят от ВСС.

При липса на актуална атестация, кандидатът трябва да направи предложение за откриване на процедура за извънредно атестиране.

Ако кандидатът е прокурор или следовател, конкурсната комисия задължително проверява познанията му за заемане на длъжността чрез писмен изпит.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия
Съдия
16 ноември 2018 12:21
Гост

Резултатите от последното атестиране за мен не са фактор.

Потърпевш
Потърпевш
16 ноември 2018 12:23
Гост

Естествено, че е така. Много често се проявява лично отношение, най вече, когато решат да понижат оценката на колегите.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 11:56
Гост

Добре е, че за прокурорите и следователите са предвидили и писмен изпит.

Минувач
Минувач
16 ноември 2018 12:19
Гост

Не мисля, че ще има много мераклии от прокурорите да стават съдии.