Подаването на документи за участие в конкурса за нотариуси вече може да започне – заповедта на министъра на правосъдието Цецка Цачева за провеждането му днес беше публикувана в Държавен вестник.

Желаещите да станат нотариуси имат един месец, за да подадат документи. След това специална комисия ще ги провери и ще обяви кои са допуснати до участие.

Министерството на правосъдието публикува и образеца на заявление за участие в конкурса. В него кандидатите ще сочат три желания къде искат да станат нотариуси, ако издържат писмения и устния изпит. Изброени са и 12-те вида документи, които трябва да приложат към заявлението – от този за платена държавна такса от 50 лв. през медицинско и до декларация, че не са граждани на държава извън Европейския съюз.

Окончателната заповед на Цачева за конкурса беше подписана още на 28 май, но публикуването ѝ в Държавен вестник се забави заради жалбите на нотариуси срещу нея. Те се разглеждат от Върховния административен съд, който вече се е произнесъл окончателно почти по всички, като ги оставя без разглеждане поради липса на правен интерес у действащите нотариуси да оспорват конкурса.

Първоначалните намерения на министерството бяха да обяви 92 свободни места за нотариуси, но след над 50 възражения, броят им намаля до 75.

Вакантните позиции са в 57 града. Най-много – пет, са в София. По двама нови нотариуси се търсят в Ардино, Варна, Видин, Горна Оряховица, Златоград, Ивайловград, Лом, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Тополовград, Търговище и Ямбол.

Писменият изпит е насрочен за 4 ноември.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
13 юли 2018 12:59
Гост

Това е голяма новина и за гилдията, и за гражданите. Не виждам какъв е проблемът да има повече нотариуси, това ще подобри услугите, конкуренцията и качеството.

Щемпелмайстор
Щемпелмайстор
13 юли 2018 14:21
Гост

Те и сега са в повече. Няма по-големи обирджии от нотариусите. Единствено май се конкурират с банките.

Васил
Васил
13 юли 2018 11:06
Гост

И този път напливът ще е голям.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2018 10:50
Гост

Защо само 1 място за Бургас? Районът е доста натоварен.

Стоян
Стоян
13 юли 2018 10:30
Гост

Не трябваша да намаляват бройките. Винаги ще има нужда от повече нoтариуси.

Гражданин
Гражданин
13 юли 2018 10:36
Гост

Глупости! Даже и тези 75 са много. В София са под път и над път.