Днес започва изслушването на кандидатите за европейски делегирани прокурори и ще продължи до събота. Местата са 10, а желаещите първоначално бяха 35, сред които и двама съдии – Христо Крачунов от Софийския районен съд и Светомир Бабаков от РС-Асеновград. Днес главният прокурор Иван Гешев съобщи, че трима са се отказали – това са Бабаков, Йорданка Дачева от ОП-Бургас и Светослава Пенчева от РП-Пловдив.

В 9 ч. първи пред Прокурорската колегия се изправят Анна Алексова – прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП), Бисерка Стоянова от Национална следствена служба, Божидара Ганева-Димова от Софийската районна прокуратура (СРП), Бойко Атанасов от следствения отдел към СГП и Бойко Калфин от ОП-Кюстендил.

Главният прокурор Иван Гешев откри заседанието с думите, че кадровиците са убедени в професионалната подготовка на кандидатите като ги призова да не приемат изслушването като изпит, а като интервю. Той обясни още, че всъщност трудността ще е за Прокурорската колегия, която трябва на финала да избере десетината най-добре представили се.

След като се представяха накратко, кандидатите от първата група бяха питани за личната им мотивация да участват в процедурата, кадровици им задаваха въпроси и за правомощията и структурата не само на Европейската прокуратура, но и за т.нар. ѝ органи, като постоянните камари, които ще осъществяват надзор над дейността на европейските делегирани прокурори, може ли да се сключват споразумения с обвиняеми и при какви условия и др.

Повечето от кандидатите отговаряха, че ще бъде предизвикателство да участват в работата на този нов орган и демонстрираха познанията си за нейните функции и правомощия по регламент.

„Човек трябва да бъде активен да променя средата и да излезе от зоната си на комфорт, защото участието в ЕП ще има само положителен ефект. Работата в Европейската прокуратура е предизвикателство не само за нас, а за целия Европейския съюз“, така Бисерка Стоянова от НСлС обясни явяването си в подбора.

Анна Алексова от СГП пък беше попитана от Калина Чапкънова дали нивото на владеене на английски език B2, каквото е нейното, ще е достатъчно за работата ѝ като европейски делегиран прокурор. Алексова посочи, че е имала възможност да общува с колеги от Германия и не е имала проблеми в комуникацията. Същевременно обясни, че ѝ предстои обучение по чужд език в Националния институт на правосъдието и се надява да успее да се запише.

Колегата ѝ от СРП Божидара Ганева посочи, че е завършила английска гимназия с втори език испански, а в момента ходи на уроци по юридически английски. Ганева също отбеляза, че работата в Европейската прокуратура е предизвикателство и демонстрира познанията си за функциите и правомощията ѝ.

В първия етап от изслушването впечатление направи това на следователя Бойко Атанасов. След като накратко разказа за себе си, той обвини кадровиците, че не спазват правилата за подбор на европейските делегирани прокурори, защото не задавали въпросите, поставени от неправителствени организации. Според него и самата процедура не е на ниво, по-скоро отговаряла като за подбор на туроператори, защото от събираните документи не можело да се направи преценка за професионалните качества на кандидатите, а само къде и колко семинари, конференции и обучения са посетили. Нататък той разказа за случай отпреди десетина година, когато сегашният главен прокурор сключил споразумение с членове на организирана престъпна група, като според Атанасов Гешев уговарял с тях параметрите на въпросното споразумение. После пък се спря и т.нар. случай „ЦУМ гейт“. Атанасов заяви и че за разлика от други европейски държави, българската прокуратура нямала никакви успехи в борбата с корупцията. „В момента прокуратурата не работи по ефективен начин, извършителите на престъпления срещу бюджета на ЕС не се таксуват, не се преследват в никакъв обем. Има негласна директива да не се работи активно по тези дела, отсъстват и присъди. ВСС не е създал специфичен критерий за подбор на магистрати, които да разследват корупционни дела. Това води до отрицателни резултати и това доведе до създаването на Европейската прокуратура в този вариант“, каза Атанасов.

Членовете на ПК на ВСС се фокусираха върху правомощията на Европейската прокуратура и му зададоха въпроси за тях, а той им отговори най-общо, а на някои и лаконично. Например един от въпросите беше дали е възможно постоянните камари да делегират свои правомощия на европейските делегирани прокурори, на което отговорът бе положителен. Друго питане беше свързано с това дали може да се сключват споразумения, на което Атанасов обясни, че може, стига да се възстановят вредите.

Главният прокурор го попита на какви конкретни статистически данни стъпва, за да твърди, че българската прокуратура няма успехи в борбата с корупцията, а другите имат. Отговорът на Атанасов беше, че Франция и Германия имат успехи, а България няма, но не посочи конкретни данни.

Все пак Огнян Дамянов реши да обясни, че според правилата колегията не е длъжна да задава въпросите за НПО, а право на всеки кандидат е дали да отговори и как на тези питания.

Тогава Атанасов се възползва от възможността и започна да чете предварително подготвени отговори на поставените въпроси. В един момент главният прокурор Иван Гешев му обърна внимание, че ако ги има написани, би било добре да ги предостави на ВСС, който с удоволствие ще публикува отговорите на сайта си, за да може с тях да се запознае широката общественост. На това предложение Атанасов отсече, че няма да доставя удоволствие на главния прокурор, а отговорите били нахвърляни на ръка.

След като Бойко Атанасов приключи, Иван Гешев разясни, че процедурата за подбор на европейските делегирани прокурори у нас е същата или много сходна с тази в страни като Германия, Чехия, Естония, Гърция, Италия, Люксембург, Испания и Нидерландия.

В 14 часа започна изслушването на следващата група, в която влизат Венцислав Фердинандов от спецпрокуратурата, Вероника Трифонова и Дарина Косева от СРП, военният следовател Вихър Михайлов и Десислав Цанев от следствения отдел в СГП.

В четвъртък, петък и събота отново има изслушване на кандидати, разпределени по азбучен ред. На финала в събота Прокурорската колегия ще гласува, като всеки кадровик може да подкрепи повече от един, но не повече от 10 от желаещите.

В рамките на изслушването се прави преценка за уменията и качествата на кандидатите съобразно техния практически опит в наказателното производство на финансови, данъчни, икономически престъпления, както и опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси; опит в провеждането на трансгранични разследвания предвид разписаните в Регламента правомощия за тясно сътрудничество и консултации с други европейски делегирани прокурори при такива разследвания; познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз, статут и функциониране на Европейската прокуратура“, напомнят от ВСС.

И добавят, че качествата на кандидатите ще бъдат преценявани и според критериите за високи етични стандарти, почтеност и дисциплинираност, както и умения за комуникация и работа в екип.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бисер
Бисер
10 февруари 2021 13:07
Гост

Изключително важни са уменията за комуникация и работа в екип.

Сиси
Сиси
10 февруари 2021 13:08
Гост

Това обаче трудно може да се прецени от пръв поглед.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 12:59
Гост

От къде ли кадровиците са убедени в професионалната подготовка на кандидатите?

Фики
Фики
10 февруари 2021 13:00
Гост

Гешев си дрънка колкото да не заспи.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 9:55
Гост

Щом прокурорската колегия на Висшия задкулисен съвет ще избира, значи нищо читаво няма да излезе. И естествено ще бъде избран някой послушник на ПРИКРИВАтурата, за да саботира действията на Кьовеши срещу Доган сарай и обръча му от фирми, които изсмукаха милиарди от ЕС.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 13:09
Гост

Естествено. Подходът на Гешев.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 9:05
Гост

Супер. Време беше!

Nenov
Nenov
10 февруари 2021 9:05
Гост

Много важно

Мння
Мння
10 февруари 2021 9:04
Гост

Глупости

Патерн
Патерн
10 февруари 2021 9:04
Гост

Мине не мине и четем за делегираните прокурори. Значи това е по-следено нещо от ваксинацията и развитието на Ковид кризата.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 9:03
Гост

Успех им желая

Емил
Емил
10 февруари 2021 9:03
Гост

Дано изберат читави

RisteV
RisteV
10 февруари 2021 9:03
Гост

Тия делегирани прокурори на пъпа ми излязоха, честно!

Lalov
Lalov
10 февруари 2021 9:02
Гост

Най-после

circus maximus
circus maximus
10 февруари 2021 8:17
Гост

Като гледам циркът ще е днес с Бойко Атанасов. Този човек не знам как се превърна в някакъв флагман на борбата за демокрация в прокуратурата – доказал безкрайна некомпетентност и празнословие в не едно публично изслушване, където не може да се каже, че някой му е попречил да се изяви. Чак ми е ставало срамно, че е юрист. Не става само с ляляне, трябва и акъл

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 9:52
Гост

И изказът ми, и умственият му багаж са далеч по-големи от тези на Главния каскетолог.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 8:14
Гост

в тая прокуратура е надеждата да разплете далаверите на европейския преход, но дали. кака лаура ще успее ли или ще скроят или напразно повЕрвахме в нея

любопитко
любопитко
10 февруари 2021 8:11
Гост

Ще бъде много любопитно дали ще пуснат поне един съдия в цялата схема, все пак Теодора Георгиева се пребори, само защото кандидаткаТА реши да стане заместничка на Гешев