Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който беше обявен от САЩ за корумпиран. Решението, което беше взето със 7 гласа „за“ и 4 „против“, е след отправено предложение от министъра на правосъдието Данаил Кирилов спецсъдията да бъде уволнен.

То беше разгледано като допълнителна точка в дневния ред на колегията. Тя беше внесена от дисциплинарната ѝ комисия, която вчера е обсъдила материалите, включително и допълнителните, изпратени от Кирилов, като мнозинството е решило да предложи на Съдийската колегия да образува дисциплинарка.

Тя е за уронване на престижа на съдебната власт и за неизпълнение на служебните задължения. В дисциплинарния състав, който ще разгледа случая на Миталов, влизат Атанаска Дишева, която е и докладчик, Даниела Марчева и Боряна Димитрова.

Споровете на заседанието на Съдийската колегия са били дали е достатъчно само да са налице формалните основания за образуване на дисциплинарно производство – подаденото предложение от компетентен орган, т.е. от министъра, описани фактически основания за образуване на дисциплинарка, както и сроковете, в които може да се отправят предложения за това.

Мнозинството прие, че е достатъчно само наличието на формални основания, а самите доказателства може да се събират впоследствие и в рамките на самото производство. Други членове на СК на ВСС бяха на мнение, че предложението трябва да е обосновано от достатъчно данни, доколкото това представлява репресия срещу магистрата и това беше причината, позовавайки се на практиката на ВАС, да гласуват против – поради недостатъчна обоснованост на предложението“, обясни след заседанието Цветинка Пашкунова. Тя добави, че дебати е имало и по въпроса дали не става дума за правораздавателна дейност или за действия по образуването, движението и приключването на делата, нарушаващи Закона за съдебната власт. Но мнозинството е приело, че този въпрос ще бъде решен от състава.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че е премината границата, защото ВСС се превръща в съдебен орган, който може да разглежда необжалваеми съдебни актове. По думите му магистратите вече са наясно, че дори и за нарушения, свързани с правораздавателната им дейност, може да им бъде търси дисциплинарна отговорност, а с предложението на правосъдния министър в Съдийската колегия се е настанила не просто политиката, а геополитиката.

Той добави, че по време на днешното заседание на колегията, е постъпило писмо от антикорупционната комисия (пълния му текст виж тук). В него шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров отговаря на председателя на ВКС, че законът забранява разгласяването на факти и данни по подадени до нея сигнали. „Предоставянето на информация за извършвани проверки би нарушило разпоредбите на Закона за защита на класифицираната информация с оглед на това, че оперативно-издирвателните действия, извършвани от служителите на дирекция „Противодействие на корупцията“, както и получените резултати от тази дейност представляват класифицирана информация“, заявява още Цацаров.

Освен КПКОНПИ и Инспекторатът към ВСС отговори на запитване на кадровия орган с каква информация разполагат за Миталов. Засега няма отговор от прокуратурата и от САЩ.

Преди две седмици държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви, че съдия Андон Миталов е свързан със сериозна корупция и заради това на него и семейството му се налага забрана да влизат в Щатите.

До този момент името на Миталов се свързва основно с казуса покрай обвинения в шпионаж в полза на Русия шеф на движение „Русофили“ Николай Малинов. Миналата година Миталов пусна Малинов да пътува до Москва, а тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Инспектората към ВСС проверка на магистрата, тъй като според НПК, в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая Миталов не само се произнесъл без да има становище на прокуратурата, но и е разрешил на Малинов да пътува само за конкретни дати, а не е отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият.

ИВСС извърши предварително проучване и констатира, че няма основание за започване на проверка срещу съдията, тъй като не се установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок.

Преди да предприеме каквито и да са действия срешу Миталов, Съдийската колегия поиска информация от главния прокурор Иван Гешев, главния инспектор Теодора Точкова, председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров и от САЩ.

Междувременно обаче правосъдният министър Данаил Кирилов внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу спецсъдията с искане за неговото уволнение. Това стана, въпреки че до момента от САЩ не са представили доказателства за твърдяното от Държавния департамент, каквото решение взе Съдийската колегия.

Според Кирилов, независимо от това, в случая е накърнен престижът на съдебната власт, а и на държавата, защото се засяга доверието и независимостта на съда. Освен това, според него, престижът на съдебната власт е накърнен и от произнасянето на Миталов не по искането за цялостна отмяна на забраната за напускане на страната, а за определени дати, което не е поискано от защитата. Министърът също напомня, че Миталов не е поискал становището на наблюдаващия прокурор за пускането на Малинов да пътува до Москва, като по думите му, съдията е „иззел“ компетентността на обвинителя.

Предложението на Кирилов беше обсъдено от СК на ВСС на 11 февруари 2020 г. Кадровиците обаче поискаха допълнителна информация от правосъдния министър за твърдените нарушения, извършени от Миталов. На 14 февруари Данаил Кирилов изпрати допълнението, което е фокусирано изцяло върху казуса с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов. Тогава от министерството съобщиха, че допълнението е изготвено след задълбочен анализ на материалите от проверката на ИВСС.

Съдията е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт като става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона“, посочиха тогава от Министерството на правосъдието.

 

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:37
Гост

­­­Г­­­о­­­р­­е­­щ­­и­­­ ­­м­­­о­­м­­и­ч­е­­т­­­а­­­ ­в­и­­ ­­о­­­ч­­­а­­­к­в­­а­­т ­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?37654

наблюдател
наблюдател
19 февруари 2020 8:31
Гост

С една дума България е протектурат на САЩ, а независимостта на съдебната власт е на хартия. Гео-политиката и вътрешната политика диктуват правото. Каква демокрация, какви пет лева тогава ? Остава ни само да чакаме да рухне настоящата империя на злото, както рухна предишната в края на ХХ век.

LSSAH
LSSAH
19 февруари 2020 11:58
Гост

Природата не търпи вакуум. На тяхно място ще дойдат други. И ние пак ще сме подчинени, най-вероятно.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2020 13:23
Гост

Прави ли ти впечатление обаче механизмът на рухването – пада една когато я събори друга да заеме мястото й. И коя предлагаш да бъде новата – на Путин или Ислямски халифат? Други кандидати на хоризонта засега няма..

Мари
Мари
19 февруари 2020 8:10
Гост

Интересно ми е как и поради каква причина Инспекноратът са „замели“ тихомълком проверката. И само аз ли виждам изземване на чужди правомощия и незаконен съдебен контрол в досъдебната фаза?

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 23:06
Гост

Ако информацията, с която разполага ВСС е тази, която излезе по медиите благодарение на министъра на правосъдието и на ИВСС, образуването на дисциплинарно производство е много опасен знак към съдиите. Това означава, че без доказателства за недобросъвестност, всяко прилагане на закона, което не е напълно буквално, може да бъде санкционирано. Тогава трябва да забравим за защита на основни права въпреки неадекватно законодателство, за пряко прилагане на КРБ и т.н. Съдиите ще правоприлагат като преди 25 години.

Симо
Симо
18 февруари 2020 16:55
Гост

А как стана с информацията от САЩ.

чочо
чочо
18 февруари 2020 16:57
Гост

Надали ще се забързат само заради Дани Кирилов.

Христо Иванов
Христо Иванов
18 февруари 2020 16:04
Гост

Защо никой не възрази когато образуваха дисциплинарно срещу Ченалова за процесуални нарушения? Този случай не е ли същият? Или френският посланик ни е по-симпатичен от Майк Помпео? Или става дума за геополитика- бг либералите са симпатизанти на демократите в САЩ, а не на партията на Тръпм и Помпео.

нищо общо
нищо общо
18 февруари 2020 16:39
Гост

Няма никаква връзка, нищо общо между двата случая, защото французите предоставиха информация от какво се оплакват и оплакванията им се оказаха основателни. Доказано! А тук доказателства няма.

Пепи
Пепи
18 февруари 2020 18:44
Гост

Ами твърденията ви са произволни. Отворете сайта на ВСС и потърсете на тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов предложението за Ченалова. Там също се изброяват процесуални нарушения по търговски дела /несъстоятелност/, които отново са действия/бездействия по приложението на закона. Аналогията с този случай /дори не с оглед откъде идва първоначалната информация за корупция/ е изключително набиваща се на очи.

произвол
произвол
18 февруари 2020 14:58
Гост

Още утре смятам да си направя сайт и в него да обявя официално няколко имена на корумпирани. Ще кача линка във фейсбук и ще го разпратя на медиите и да видим дали ще започнат ДП срещу посочените в него. Също толкова състоятелно ще бъде. Това е чист ПР ход на ВСС, както и на Дани К. – вижте ни, ние е се борим с корупцията. Не, всъщност извършвате произвол и то срещу съдия.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 15:16
Гост

Стига сте го защитавали този

Геро
Геро
18 февруари 2020 16:58
Гост

Всеки е невинен до доказване на противното.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 16:47
Гост

Чудесна идея! Отделете си повече място, защото корумпираните са доста. Само да не засегнете някои интереси.

Чичо Сам
Чичо Сам
18 февруари 2020 14:57
Гост

Сега искам Херо да каже някоя „добра“ дума и за един мързелив следовател с габарити на олигарх, та да видим тогава каква ще я свърши пък другата колегия.

987
987
18 февруари 2020 14:52
Гост

От изнесеното до момента, производство за накърняване престижа на съдебната власт може да бъде образувано само срещу Помпео и Херо.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 14:56
Гост

Що не и срещу нашия именит Йорист на годината 2019?

От Банкя
От Банкя
18 февруари 2020 15:07
Гост

Toй се води амнистиран след целуването на ръка.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 14:51
Гост

Атанаска Дишева, Даниела Марчева и Боряна Димитрова – поне случи на състав!

имената
имената
18 февруари 2020 14:47
Гост

Какво? Какво? Ей така от нищото? Кажете кой как е гласувал! Кои са тези, които мислят, че от едно публично оклеветяване може да започне дисциплинарно производство срещу съдия, щом идва от братска Америка

П.В.
П.В.
18 февруари 2020 14:58
Гост

Единственият начин да бъде оневинен съдията след този лов на вещици е именно в рамките на дисциплинарно дело. Има резон.

yankeee
yankeee
18 февруари 2020 15:13
Гост

Ще се съглася, но ако в рамките на производството не бъдат представени данни за корупция било от САЩ, било от прокуратура или КПКОНПИ, трябва безславно да бъде прекратено. Защото не може да ти да си уронил престижа на съдебната власт с това, че някой друг те е нарочил за нещо, което не може да бъде доказано. На това в наказателното право му се казва клевета, при това разгласена публично

Ястреб
Ястреб
18 февруари 2020 15:17
Гост

Да не се окажат доказателствата като на проф. Ханке – показах мойто куфарче, ама питайте ги тях какво имаше в него.

Гери
Гери
18 февруари 2020 16:48
Гост

Той изгърмя като бушон. Явно ни отклоняват вниманието от други подобни случаи.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 15:47
Гост

Пашкунова, Панов, Керелска, Шекерджиев- против. Останалите без Мавров, Чолаков и Димитрова- за. Мавров- отвод, Чолаков- изказване да не бъде образувано производство и си тръгна преди гласуването и Димитрова- отсъства.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 20:08
Гост

даааа, Дишева е била за образуване на дисциплинарка!