Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов спечели и на втора инстанция делото срещу уволнението си като преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Проданов беше част от катедрата по Публичноправни науки на Юридическия факултет. На 5 ноември 2018 г. той беше уволнен дисциплинарно със заповед на ректора проф. Христо Бонджолов. Мотивите са „неотчитане на часове в университетската информационна система за зимния семестър на учебната 2017/18 г.“, „невземане на часовете през зимния семестър на учебната 2017/18 г.“ и констатирано отсъствие на Проданов от занятия през април и май 2018 г.

През март Районният съд във Велико Търново отмени заповедта за уволнението на проф. Проданов, но от висшето училище обжалваха и делото стигна до втората инстанция.

И тя реши, че при уволнението му не е спазена процедурата. Преди да уволни Проданов ректорът на университета му е изпратил при писма с искане за обяснения, а той ги е получил. Според съда обаче имало разминаване за това, което проф. Бонджолов е поискал обяснения и мотивите за уволнението на проф. Проданов. И заявява в решението си, че е нарушен чл. 193 от Кодекса на труда.

„Правилото на чл. 193 от КТ е израз на принципа, че никой не може да бъде санкциониран за нещо, за което не знае и спрямо което не му е дадена възможност да се защити. Затова нарушаването на чл. 193 от КТ не може да бъде преодоляно. Без правна стойност е дали ищецът е извършил приписваните му деяния и дали е сторил това виновно. Без значение е дали дисциплинарното производство се е развило в сроковете по чл. 194 от КТ или не. Тези въпроси добиват правна стойност при спазена процедура по дисциплинарното санкциониране на служителя“, пише в решението (пълния му текст виж тук).

То може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Николай Проданов е зам.-министър на правосъдието от квотата на Обединени патриоти. Ресорите му са местата за лишаване от свобода и съдебната охрана.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Еднакво третиране
Еднакво третиране
19 юли 2019 10:05
Гост

От 10 кладенци ще наливат вода, сакън един (зам.)министър да няма осъден за нещо. Бе уволнете го този михлюзин, ще взима пари от и без това беден ВУЗ, докато си седи в София и да получава министерска заплата. Много е обединително и патриотично това.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 23:09
Гост

Заради такива псевдопреподаватели нивото на обучението ще запада.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 17:32
Гост

Хахахаха …значи тотално неизпълнение на трудовите си задължения,но понеже е министър и ножът и хлябът са у тях, може и да не ходи на работа,но заплата ще получава. Е СЕГА МИ СЕ ЩЕ ЖАРГОННО ДА СЕ ИЗРАЗЯ. .ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА И ПРАВОСЪДИЕТО ЩОМ ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, А САМО ЗА НАРОДА.

ГДО
ГДО
18 юли 2019 16:40
Гост

Явно си е такъв безотговорвн човек. Вижда се колко си върши работата и сега.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 16:36
Гост

За мен, ако в момента не беше на този пост, нямаше да спечели делото. Все пак да отсъстваш цели два месеса без да предупредиш е в разрез с правилата. Да не говорим за етичните норми.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 16:21
Гост

Николай Проданов наистина е отсъствал два месеца, но все пак е дал обяснение за това. Изглежда ми като лично отношение.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 16:18
Гост

Проф. Христо Бонджолов явно не е запознат с Кодекса на труда.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 17:49
Гост

Не е длъжен. Той е релтор, а не личен състав.