Изборите приключиха и очертаха 48-ия парламент като силно раздробен, със сложни или дори невъзможни мнозинства. Политическата задача за съставяне на правителство може да се окаже неизпълнима, но времето, в което България най-сетне има действащо Народно събрание след двумесечната принудителна законодателна пауза, меко казано не е за изпускане.

Животът на всеки парламент започва с мъката със съставянето на комисиите. Текат безкрайни пазарлъци и докато стане време за разпускане на неспособното да „роди“ изпълнителна власт Народно събрание се сформират 2-3 комисии. Така временните парламенти приемат 1-2 промени в закони и ратифицират няколко международни договора. В настоящата ситуация, в която надали ни чака четиригодишен управленски мандат, дългото „драпане“ за комисии, което блокира сформирането им, няма да е просто проява на обичайното политическо противопоставяне и затова е важно всички избиратели да проследят поведението на партиите.

Конституцията дава възможност на президента да удължава на практика с колкото иска живота на един такъв временен парламент. Освен това не е работа да има избори посред януари. Може би комбинацията от служебно правителство и парламент при тези джавкащи се и разнородни партии, които като цяло са във властта с една единствена видима до този момент цел, не е твърде лош вариант? А в случая тази принципна слабост на Конституцията – да няма във всички случаи  крайни срокове – е от полза, за да се приемат важни законопроекти. Кои да са тези ограничен брой най-спешни законопроекти?

Всички казват – Законът за бюджета. Че е важен, важен е. Че принципно трябва да се приеме с приоритет – така е. Но ако ще има избори, всяка партия ще иска да се надуват всякакви социални и други разходи, което може да създаде невъзможен за изпълнение бюджет. И без това лихвите по емитирането на дълг последните 3 месеца станаха невъзможно високи. Затова е по-добре в такъв парламент да не се приема бюджет. И без това бюджетът е раздут и е отчел частично инфлацията. Ще се прилага по 1/12 за всеки месец и това не е неприемливо лош вариант. Така се случи, че войната и скокът на електроенергията, ни превърнаха в най-големия износител на скъп ток на глава от населението в ЕС и в един от най-големите продавачи на оръжие за Украйна. България е на трето място в Европа по нетен износ на електроенергия в абсолютни стойности за първата половина на 2022 г.! На този фон и при относително малкият внос на газ, хората и фирмите няма да останат без подкрепа.

Много по-важно е да се приемат законопроектите, които ще бъдат внесени в новия парламент от служебното правителство и са условия за получаване на парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Предишният парламент допусна кардинална грешка като не прие пакета необходими законопроекти и тя трябва да бъде поправена. Поради това, че всеки на власт преправяше плана за възстановяване, той се забави неимоверно и инфлацията изяде 20% от него, което за най-слаборазвита държава в ЕС е не просто безотговорно, а е безумно!

На второ място – всички се радваме на свободата на движение като граждани на ЕС, като членството доведе до отпадане на визите за повечето държави по света. ЕС ни подкрепя и „натиска“ да имаме по-цивилизовано законодателство. Лихвите по кредитите спаднаха драстично, което е от изключително значение за икономиката. Сега за България е жизненоважно да влезе в еврозоната. Инвестициите в страната намаляват. Без инвестиции няма бърз икономически растеж. Влизането в еврозоната ще даде сигурност на инвеститорите и ще доведе до намаление на лихвите по кредитите. А в законопроектите, касаещи влизането в Еврозоната, повечето промени са технически като напр. замяна на „лев“ с „евро“. Те може бързо да бъдат приети, стига служебното правителство да ги внесе и депутатите да не се правят на интересни, като се правят на експерти – не са експерти – извън парламента има по-добри във всяка сфера. Времето е от значение – ако искаме да имаме шанс да влезем в Еврозоната през 2024 г., сега трябва да бъдат приети промени в законите, защото следващата година тези закони трябва да се прилагат. А не, както в големия брой случаи, да дишаме праха на държави като Хърватия.

По пътищата ни за 10 години са загинали към 9000 човека – колкото в една малка война. Една от основните причини е, че за нарушенията няма санкции, защото наказателните постановления просто не могат да бъдат връчени. Крайно време е да се разбере, че всеки шофьор е отговорен за живота на другите, това е лицензирана дейност и е необходима отговорност.

Поради това, с малки промени в Закона за движението по пътищата, всеки, който има книжка, трябва да даде имейл за получаване на съобщения. И като се изпрати съобщение на този мейл (а не като се получи, още по-малко – като се прочете), съобщението да се счита за получено (връчено). Ама бил си изключил имейла, ама нямал Интернет – щом е поел отговорността да стане шофьор, трябва да има имейл. МВР да се задължи да прави минимален брой проверки за дрога и алкохол месечно. И който не си направи тест с дрегер или откаже кръвен тест, да се счита, че има максималните дози алкохол и всички видове дрога в кръвта. Само ако има медицински причини да не се направи тест на кръвта – напр. при невъзможност за съсирване, тогава да има механизъм за зачитане на резултата от дрегера.

Глобите в сегашните им размери не се отразяват на притежателите на скъпи коли. Затова размерът на глобите трябва да се определя като е процент от застрахователната стойност на колата – примерно по електронния каталог „Шваке“,  в който има данни за всеки модел по години. За да се осъществи това, трябва да се предвиди 9-месечен срок, за да се изгради информационна система и да се въведе автоматично изчисляване на глобите.

Дори и да бъде съставено правителство и да не ходим пак на избори, тези три групи промени трябва да имат приоритет и да са сред първите.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
07 октомври 2022 21:29
Гост

“ Така се случи, че войната и скокът на електроенергията, ни превърнаха в най-големия износител на скъп ток на глава от населението в ЕС и в един от най-големите продавачи на оръжие за Украйна. България е на трето място в Европа по нетен износ на електроенергия в абсолютни стойности за първата половина на 2022 г.! “

Какъв е източникът на тези твърдения? Ако е така би било логично да сме станали най-богатата държава в ЕС и местните потребители да получаваме даже безплатен ток, което по нищо не личи да се е случило.

юрист
юрист
07 октомври 2022 21:22
Гост

Не знам авторката юрист ли е, но подобни законови фикции като предложениете накрая не са хрумвали и на Вишински (гл. прок. на СССР по времето на Сталин, за незнаещите). В този дух спокойно може да се приеме напр., че който не отиде да гласува на избори е извършил предателство и измяна и автоматично да влезе в затвора, или който мине край детска градина а няма деца трябва непременно да е педофил. Изненадвам се, че Лекс дава трибуна на подобни скандални мнения. Честно казано съжалявам че отворих този сайт, отдавна не го бях правил и виждам че нивото драстично е паднало.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2022 8:20
Гост

Най-обичам да чета предложения за законодателни изменения, писани от неюристи.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2022 12:11
Гост

Колежката е много успешен юрист, вкл. и по международни дела. Само за информация.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2022 15:29
Гост

Не си личи по предложенията й.

ала бала
ала бала
05 октомври 2022 22:58
Гост

Тази авторка ни сапунисва в статията колко добре щяло да бъде с еврото – ми да ходи в Хърватия, ама дали чичко Сорос плаща за това?

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2022 12:56
Гост

Браво! Много добра статия.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2022 11:39
Гост

Недоумявам защо всеки си мисли, че законодателни изменения могат да променят безумната обстановка по пътищата. НК, ЗДвп, ЗАНН и Конституцията трябвало да се изменят, за да спрат убийците по пътищата?! Кога българинът ще разбере, че законът не може да се справи с проблема, че никой не го прилага?! МВР абсолютно систематично, целенасочено и умишлено отказва да прилага закона. Последният убиец на Околовръстното в София е спрян от полицаи непосредствено преди катрастофата. Пуснали са го срещу 200 лв…. Убиецът от „Черни връх“ е хващан и пускан от полицаи над 30 пъти за последните 10 години. Това са само потвърдените и станали… Покажи целия коментар »

юрист
юрист
07 октомври 2022 21:25
Гост

На запад дали е по-различно по пътищата? Гледал съм запис как в Белгия араби блъснаха жена на пътека и не спряха (като тя също беше мюсюлманка с бурка). А в САЩ какъв хаос е да не говорим. Където има повече автомобили има и повече такива случаи.

Светлина, повече светлина
Светлина, повече светлина
05 октомври 2022 9:19
Гост

„Може би комбинацията от служебно правителство и парламент при тези джавкащи се и разнородни партии, които като цяло са във властта с една единствена видима до този момент цел, не е твърде лош вариант?“

Напротив, това е сигурният вариан за продължаване на БЕЗконтролната власт на Румен Радев, роден от едно проучване, поръчано от РИСИ, и „акуширано“ от Нинова.

Линк към това проучване има в дъното на статия от Мурджев
https://www.brodbg.com/news-3-228-Zascho_GERB_sche_nyama_da_predpochete_M_Popova_za_prezident.html
Кой е Мурджев и какво казва е друг въпрос.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2022 8:00
Гост

Мисля си, че партиите ще се разберат с Радев да не бърза с мандатите, за да поработи малко по-дълго НС

Христов
Христов
05 октомври 2022 12:57
Гост

Би било много добре, ако е така.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2022 7:57
Гост

При тази инфлация банките не могат да чакат до безкрай и скоро ще вдигнат лихвите по кредитите и тогава ще настане вой до небесата, но вместо това ние ще се готвим за нови избори. Не упреквам ГЕРБ, че с ИТН и ДПС свалиха предишното правителство, това е политиката, но сега трябва да си поемат отговорността и да намерят начин за правителство, но не на споделената безотговорност, а на тяхната отговорност и въз основа на разбирателство и подкрепа от другите за конкретни действия и политики

OMG
OMG
05 октомври 2022 8:04
Гост

Айде по-добре без редовно правителство в тази ситуация, служебното с парламента да приеме законите, може и бюджет, и да се ходи пак на избори, докато се получи нещо.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 октомври 2022 9:25
Гост

Поредните избори не са решение, ставаме като комунистите – правим едно и също и очакваме различен резултат. Крайно време е политическата класа да надмогне личното си его, да спрат да се месят във вътрешнопартийните работи на останалите и да се разберат как да управляват. Сега е моментът на родния ни политически елит да докаже, че го е грижа за демокрацията и е узрял да управлява коалиционно като правило. П.С. Усещам., че оня малоумник Копейкин ще спъва цялата работа, защото му е платено да си направи нова къща край Варна. Много противно е дори и след изборите да се правиш на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2022 7:56
Гост

Бойко каза, че на 3 октомври ще намали цената на горивата с левче. Не виждам това да е станало. Ей такова му беше управлението 11 години. Как да му вярват другите

Петров
Петров
05 октомври 2022 12:58
Гост

Аз се чудя въобще как го избраха отново този. Сигурно пак си е купил гласове.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2022 7:55
Гост

Абсолютно нищо не пречи на парламента да приеме подготвените вече проекти по плана за възстановяване и поне парите по него да дойдат. Дори и да се направят на интересни, че нещо не им харесва в проектите, струва ми се, че за няколко дни могат да се приемат.

ручайте жабетата
ручайте жабетата
05 октомври 2022 7:53
Гост

Тези хора, политиците ни, не са готови на елементарно съгласие в името на обществения интерес, в името на народа и ми се струва, че не 20%, а 100% от парите по ПВУ сме на път да загубим заради тях. Грозна работа, дами и господа и тежка зима ни чака, щом гласуваме така. На тези, които не гласуваха – ще кажа само – ручайте жабетата сега и си трайте

Рики
Рики
05 октомври 2022 13:00
Гост

Аз не зная как да им се обясни на тези хора, че е задължително да се гласува. Сега ще си хрантутим пак герберастите.

123
123
05 октомври 2022 7:53
Гост

То е ясно май, че ще си караме на служебна власт, Радев с втория мандат си стана и президент, и премиер.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2022 7:48
Гост

От макроикономически показатели и Еврозона не разбирам, но това безумие по пътищата трябва да спре! Хора с 30-40 невъръчени актове и постановления карат най-спокойно докато не убият или ранят някого. Това го няма никъде по света. И защо се случва на нас – защото КАТ не можел да връчи. Предложението с имейла на пръв поглед изглежда хард, обаче е напълно логично и го подкрепям. Шофьорът получава правото да управлява едно общоопасно средство, което за секунди може да се превърне в оръжие. Много разумна идея, която няма общо с вдигането на годините затвор, на което сме се нагледали през годините и… Покажи целия коментар »

Z.Z
Z.Z
05 октомври 2022 7:57
Гост

Корупцията пречи там най-много. Ето, всеки ден излиза, че полицаи пазят джигити, които им хвърлят по няколко стотачки, мият им колите на мивките си, полицайки им вършат други услуги…

няма кинти, няма, няма кинти
няма кинти, няма, няма кинти
05 октомври 2022 7:41
Гост

Да се приема бюджет в тази ситуация, даже би казал е опасно. Ще си правят пак предизборната, поредна, кампания с него, а после цената ще я платим всички. Още повече при заявката от ББ, че видите ли щял да се съгласи на програмата на ПП в тази й част. Майко мила!

Факт
Факт
05 октомври 2022 13:01
Гост

Бойко е отявлен лъжец.