Петима полицаи от столичното Четвърто РПУ са задържани по разследване за организирана престъпна група за корупция. Те са от сектор „Икономическа полиция“, а единият заема ръководна позиция.

Униформените са изнудвали търговци от района на 4-о РПУ да плащат такса „спокойствие“ и са възпрепятствали проверки.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че акцията ще дисциплинира останалите служители от правоохранителните служби за доста дълго време. Той подчерта, че при акцията е имало пълно съдействие от страна на МВР и изрази съжаление, че се разследват хора, които той познава.

„Това е разследване за организирана престъпна група от служители на 04 РУ на МВР. Според образуваното досъдебно производство с подкупи. Дейността им се изразява в т.нар. осигуряване на такса „Спокойствие”, като са натискали и изнудвали дребни собственици на заведения на територията на 4-то районно за плащане на месечна такса. В резултат на това, че тези такси явно са непосилни за някои от тях се случи това, което виждате”, обясни Гешев. И добави: „Хората, които трябва да защитават законността, осъществяват дейност срещу която трябва да се борят“.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения. Засега разследващите не дава повече информация.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
В Китай
В Китай
24 януари 2019 11:13
Гост

В Китай, наказанието за милиционер изнудвач се изпълнява от наказателен взвод, незабавно след първата инстанция, като роднините на престъпниците задължително гледат, и после плащат разходите по изпълниението на наказанието, и се обявява цялостна остракация за роднините-без право на държавна работа, и пълно отнемане на имотите -на роднини по съребрена линия до 6-та степен, а по пряка линия-до ниво внуци . Ама това в Китай.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2019 10:28
Гост

В статията са пропуснали да отразят думите на г-н Гешев, че това явление следвало да бъде сведено до един „здравословен“ минимум. Интересно ми е какво е здравословният минимум при корупцията и рекета – когато се извършва само от наши хора ли?

Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 17:56
Гост

Едно е да си подкупен и да взимаш пари срещу услуга, но да изнудваш хора и да носиш униформа. И ние си мислим, че можем да получим закрила от тях.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 17:52
Гост

Аз се чудя защо в „Лозенец“ намаляха заведенията в последно време.

Тото
Тото
23 януари 2019 17:50
Гост

Полицаите в това отношение са по-опасни от рекетьорите. Могат да ти съсипят бизнеса и това ще изглежда съвсем законно.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 16:55
Гост

„…изрази съжаление, че се разследват хора, които той познава.“ Мвого ясно, че се познават! Нали са от „едно котило“!
Е, щом ТЕ самите не си плащат „такса спокойствие“ се стига до ТУК!

Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 16:56
Гост

мНого…