Бившата ръководителка на Районната прокуратура във Варна Цветанка Гетова и заместничката ѝ Милена Даскалова днес бяха наказани за втори път, след като миналата година бяха освободени от ръководните им постове заради пиене в работно време.

Прокурорската колегия днес реши да накаже Гетова със забележка, а Даскалова с намаляване на заплатата с 10% за една година за недопустимо поведение към свидетелка. Такова е било и предложението на дисциплинарния състав. В момента двете са редови прокурори в РП – Варна.

В края на март 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска уволнението на Гетова и Даскалова, а случаят, заради който беше образувано приключилото днес дисциплинарно производство, е от декември 2016 г. Тогава жена подава сигнал в Първо РПУ във Варна, че мъжът, с когото е живяла в продължение на години на семейни начала и от когото има две деца, е отправил закана с убийство. Въпросният мъж е осъждан за убийството на първата си съпруга, стана ясно от прессъобщение от държавното обвинение, разпространено миналата година по повод внесените предложения за образуване на дисциплинарни производства.

Разследващ полицай уведомил прокуратурата за сигнала. Цветанка Гетова, по онова време шефка на РП-Варна, изпратила в полицията дежурния прокурор като му указала да участва в разпита на пострадалата.

Малко по-късно самата тя и заместничката ѝ Милена Даскалова също отишли в Първо РПУ. Най-напред от началника на полицията се запознали с разследването до момента, а после влезли в кабинета, където в този момент разследващ полицай и дежурният прокурор разпитвали жената. Двете ги прекъснали и прочели записаното до момента в протокола. После Милена Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор отговорил, че разпитът все още не е приключил и предстои установяването на тези обстоятелства. Гетова и Даскалова взели нещата в свои ръце и започнали те да задават въпроси. „Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави „залепена като гербова марка“, съобщиха тогава от прокуратурата.

После двете разпоредили на разследващия полицай и на дежурния прокурор да напуснат кабинета. „Когато останали насаме със свидетелката, Даскалова ѝ заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а „той имал достатъчно хора и познати“, както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него„, съобщиха още от прокуратурата.

При тези думи жената попитала дали може да оттегли жалбата си. Получила утвърдителен отговор от Даскалова, след което двете с Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита.

На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си, като обяснила показанията си от предния ден със силна емоция и необмислена постъпка. Жената добавила, че не се страхува за себе си.

Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално- следствени действия, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения. Действията им представляват дисциплинарно нарушение на чл. 307, ал. 3, т. 3 от Закона за съдебната власт (действие и бездействие, включително нарушение на Кодекса за етично поведение, което накърнява престижа на съдебната власт – б.а.)“, посочиха тогава от държавното обвинение.

Това беше второто дисциплинарно производство срещу Гетова и Даскалова.

През есента на миналата година Прокурорската колегия ги наказа с освобождаване от ръководните постове, защото бяха хванати да пият ракия, бира и уиски в работно време. Гетова и Даскалова обжалваха пред ВАС. Но два тричленни състава на съда казаха, че те не са нарушили етичния кодекс с пиенето на алкохол през работно време, но пък са погазили правилата за трудовата дисциплина и заради това трябва да бъдат наказани.

Двете обжалваха решенията пред петчленни състави на ВАС.

Дисциплинарки срещу трима столични следователи

Междувременно, по предложение на градския прокурор на София Емилия Русинова днес Прокурорската колегия образува дисциплинарни производства срещу трима столични следователи. Интересен факт е, че единият от тях е Бойко Атанасов, който е конкурент на Русинова в процедурата за избор на шеф на апелативната спецпрокуратура.

На заседанието на колегията не стана ясно за какво точно става дума в предложението на Русинова, тъй като тези точки от заседанието се обсъждат при закрити врати. За членове на дисциплинарния състав по производството срещу Атанасов днес бяха избрани Калина Чапкънова, Пламен Найденов и Гергана Мутафова.

Другите двама следователи, срещу които започнаха дисциплинарки по предложение на Русинова, са Искра Георгиева и Свилен Цеков.

Съдът отмени порицание за прокурорка от Ихтиман

Днес Прокурорската колегия прие за сведение решение на Върховния административен съд, с което окончателно е отменено наказание „порицание“ на обвинителка от Ихтиман.

През 2016 г. шефката на РП-Ихтиман наложила наказанието на Аделина Банкова заради нарушения на етичния кодекс на магистрата, което било потвърдено от колегията. Проверката срещу Банкова започнала след сигнал от двама служители на „Инспектората“ към МВР, които твърдели, че тя е проявила грубо отношение към тях. Комисията по професионална етика към Софийската окръжна прокуратура стартирала проверка, в хода на която събрала и други данни за неетично поведение срещу Банкова. Тя се била държала невежливо в кабинета на началника на полицията в Ихтиман и неуважително към гражданин.

Позовавайки се на изводите в доклада шефката на РП-Ихтиман наказала прокурорката с „порицание“. Банкова обжалвала пред ВАС.

От решението на съда става ясно, че проверката е била субективна, възприети са само онези твърдения, които са в ущърб на Аделина Банкова. Нейните обяснения въобще не са били обсъдени и проверени. „На практика наказващият орган е дал възможност на привлечения магистрат да даде обяснение по заповедта за образуване на дисциплинарното производство и обобщения доклад на Комисията по професионална етика към СОП, но не е проверил достоверността на нито едно от възраженията по фактите, които Банкова е изложила в това обяснение“, изтъква тричленният състав на ВАС.

Добавя, че не са взети предвид и показанията на част от свидетелите, които са в полза на Банкова. Съдът отбеляза още, че при липса на изясняване на случая от страна на административния орган, не може да се приеме, че е имало коментари, които да сочат на проява на пристрастност или предубеденост, за да е налице нарушение на етичния кодекс.

Осъществяването на визираните нарушения на посочените норми от КЕПБМ от Аделина Банкова не е доказано по предвидения от закона начин, като в хода на дисциплинарното производство е осуетено осъществяването от дисциплинарно привлеченото лице на гарантираното му от закона право на защита. Позоваването само на предоставените от Комисията по професионална етика при СОП доказателства, които нарушават етичните правила и уронват престижа на съдебната власт и липсата на проверка от страна на наказващия орган на достоверността на възраженията по фактите, дадени от Банкова, представляват съществени нарушения на административнопроизводствените правила, рефлектиращи пряко върху правото на защита на привлечения към дисциплинарна отговорност магистрат и са основание за отмяната на оспореното решение“, казва пък петчленният състав на ВАС.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5-ко
5-ко
23 май 2018 15:16
Гост

На Аделина Банкова не и е за първи път. Тя по принцип се държи грубо и неетично.

Анонимен
Анонимен
23 май 2018 15:17
Гост

Така е. Проверката въобще не била субективна.

Анонимен
Анонимен
23 май 2018 15:10
Гост

Може би Гетова и Даскалова трябваше да бъдат уволнени както предложи Цацаров.

Анонимен
Анонимен
23 май 2018 15:15
Гост

Не е ли прекалено?

Анонимен
Анонимен
23 май 2018 15:04
Гост

Много странно решение – или са натискали жената да се откаже от показанията си и това е за уволнение или не са и въобще не трябва да бъдат наказани…