Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България да изплати общо 118 000 евро на роми от пловдивското село Войводиново, на които властите са нарушили правото на личен и семеен живот и на недискриминация.

Това съобщиха днес от Българския хелзинкски комитет (БХК), които са представлявали общо 56-те жалбоподатели по делото „Пакетова и други срещу България“ пред съда в Страсбург.

В началото на 2019 г. ромите бяха прогонени от Войводиново след гневни протести там заради нападението над командос. 33-годишният Валентин Димов от селото беше пребит навръх Богоявление от братята Асен и Борис Пакетови от местната ромска махала, тъй като им направил забележка за неправилно пресичане.

Двамата бяха незабавно арестувани и обвинени, а няколко месеца по-късно получиха и условни присъди за нанесения побой. Останалите роми в селото обаче, между които деца и възрастни хора, бяха прогонени, като от БХК посочват, че това са били единствените им домове.

Вечерта след инцидента в селото се бяха събрали много радикални групи от Пловдив на протест, охраняван от полиция и жандармерия. Същата вечер кметът на Войводиново Димитър Тосков отишъл в ромския квартал и казал на всички там да напуснат селото веднага. Общо около 100 роми напуснали селото и кварталът останал изцяло необитаем, а те се преместили при роднини и приятели, в бараки и изоставени постройки в Пловдив и околността, но някои били принудени да отпътуват на повече от 300 км.

Протестите обаче продължиха, а тогавашният вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов посети селото и нареди незабавно „разчистване“ на незаконните постройки.

Циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа“, припомнят от БХК думите на Каракачанов, а впоследствие всички постройки в ромския квартал са обявени за незаконни и подлежащи на премахване. Преди това със заповед на кмета на район „Марица“ са прекъснати водоснабдяването и електричеството в тях.

След месец някои от жалбоподателите са опитали да се върнат и молят полицията да гарантира сигурността им. След като пристигат в селото обаче полицаи им казват, че не могат да влязат в домовете си, защото са незаконни и опасни. Кметът пък им казал, че не го интересува законовото основание за забраната да се върнат, защото българите от селото не искали никакви роми там.

От неправителствената организация посочват, че жалбоподателите опитали неуспешно да оспорят действията на кмета и на полицията пред съда, подали и жалба до прокуратурата, но без резултат.

Още през пролетта на 2019 г. подали искане до ЕСПЧ и съдът разпоредил привременни мерки за 16 от жалбоподателите, повечето от които били малолетни деца, като изискал да им бъде осигурено подходящо настаняване. Правителството обаче отказало да изпълни разпореждането.

В решението си съдът в Страсбург пише, че ромите са били поставени в ситуация, която да предизвика страх у тях, както и че на по-късен етап не са могли да се завърнат в постройките, които са техни единствени домове, независимо от статута им на незаконни. ЕСПЧ обръща особено внимание на това, че вицепремиерът Каракачанов е направил широко разпространени изявления срещу ромския етнос, а кметът на селото Тосков и на община „Марица“ Димитър Иванов са заявили пред медии, че „общественото мнение е едно – връщане назад няма“, „ще има много неприятности в бъдеще, ако (се върнат ромите в селото)“, „сега е време да се отърси България и да тръгнат“, „ще им платя транспорта от България до където решат“.

Според ЕСПЧ подобна публична демонстрация на неприемане на ромите представлява реална пречка за тяхното мирно завръщане. Съдът обръща внимание, че кметът на селото не е потърсил съдействието на полицията, за да осигури връщането на прогонените в домовете им, нито пък им е предоставил информация за социални услуги или друго съдействие за осигуряване на подслон. Затова ЕСПЧ констатира, че са бездействали както кметовете, така и полицията и прокуратурата, като това е довело до ситуация, в която всички жалбоподатели са били прогонени от домовете си, а бездействието на властите не е било санкционирано в националните производства.

На жалбоподателите са присъдени общо 109 000 евро като обезщетения за неимуществени вреди, както и 9000 евро за разноски по делото.

Този случай е ужасяващ пример за това колко стихийни са антиромските настроения в българското общество и колко склонни са българските власти да се съобразяват с тях, вместо да им противостоят. Съдът в Страсбург изрично се позовава на колективната безотговорност на широк спектър институции от изпълнителната и съдебната власт по случая. Това е крещящ пример за неравенствата в защитата, която българската държава предоставя на гражданите си“, коментира адвокат Диана Драгиева от БХК. Председателят на БХК Красимир Кънев пък очаква прокуратурата да разпореди разследване на виновните.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
military lawyer
military lawyer
06 октомври 2022 9:34
Гост

Нападенията над военнослужещ трябва да се разглеждат от военно-съдебна институция. Квалифициране на нападението в служебно време и при изпълнение на служебен дълг. Нападенията над военни и стратегически обекти също. Във всяка друга държава подобни атаки се наказват с цялата строгост на закона, а полиция и военнослужещи са с право да употребяват оръжие. За незаконното им пребиваване в населено място няма да коментирам …

Коментатор
Коментатор
05 октомври 2022 13:15
Гост

България ще плати много такива грешни пари, докато представители на ДЪРЖАВАТА се научат да се държат правилно пред камерите. От цялата работа ще спечелят БХК и други НПО. Братята роми дори не знаят, че се види такова дело, камо ли да чакат обезщетение.

Демокрация, а?!
Демокрация, а?!
04 октомври 2022 20:58
Гост

Искате Европа, ей ви я! Сърбайте по парата или духайте супата, избора е ваш!

Димов
Димов
04 октомври 2022 16:32
Гост

Няма спасение от това неграмотно племе. Не може да пише и чете, малолетна вече е станала майка, ама знае къде да се жалва за правата си.

Павел
Павел
04 октомври 2022 16:29
Гост

ЕСПЧ що не си ги вземат там пред тяхната сграда да си живеят след като са толкова загрижени.

Чочо
Чочо
04 октомври 2022 16:24
Гост

Тези роми много чувствителни, бе! Даже и забележка не можеш да им направиш.

Парадокс
Парадокс
04 октомври 2022 16:25
Гост

Направо налитат на бой. А после ни съдят чак.

Тити
Тити
04 октомври 2022 16:21
Гост

А на мен не ми ли нарушават правото на личен и семеен живот като са се самонастанили близо до нас и нощно време дънят музиката до дупка.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 16:03
Гост

ЕСПЧ и СЕС не са съдилища. Това политически органи – бухалки, функциониращи като наказателниотряди срещу суверенитета на държавите и законодателствата им. И е така от години.

ала бала
ала бала
04 октомври 2022 17:33
Гост

Да, правилна констатация

Янко
Янко
04 октомври 2022 15:56
Гост

Е, това вече е нелепо решение.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 15:23
Гост

Ако аз тръгна да си направя някъде една къщичка, където си поискам, веднага ще ме изгонят. Но ромите ги търпят с години, никой не следи къде вдигат постройки, къде и как се наставят и в един момент когато държавата реши все пак да си изпълни задълженията, хоп – 118 000 евро, защото видите ли бил единственият им дом и не му били осигурени други варианти. А това, че ромите не искат да ходят другаде, няма значение. Важното е да си нахален и да вдигаш врява до небесата. Ега ти държавата

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2022 15:19
Гост

Този БХК само проблеми създава да му се не види, после защо нацията ни загива…. Единственото нещо, което правят тези либерасти са поощряване на анархия, мързел, хаос и безнаказаност под претекст „дискриминация на малцинствата“.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 15:29
Гост

Колко роми работят в БХК?

правова държава, ама друг път
правова държава, ама друг път
04 октомври 2022 15:17
Гост

Да си го кажем честно – циганите ни се качиха на главите и това превърна „българите“ в изпечени расисти и се залитна в безобразно отношение към хора, които остават буквално на улицата – деца, жени, на никого не му дреме, защото са цигани. А това не е цивилизована и правова държава.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 15:18
Гост

Правовата държава първо не допуска незаконното строителство. Но нали им гласуват на избори и им разрешават да се самонастаняват и бичат колиби, където си поискат, помните ли Западния парк

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 15:27
Гост

Превърнаха се в расисти, да, и това е обяснимо. Натам ни тласнаха. Преди няколко години ми се случи нещо, което все още помня. Пътувам в градския транспорт. Качва се контрола и вижда в края на трамвая група цигани. Контрольорът ги погледна, подмина ги и започна да иска билети и карти от останалите пътници. Вбесих се. Отказах да си покажа билета, докато не провери и циганите. Познайте – подмина и мен. Ето това се случва

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 16:29
Гост

Едно време в стола на училището им даваха безплатни купони, идваха за някой и друг час, защото това беше изискването, а като се нахранеха, изчезваха. А останалите си плащахме за купоните и посещавахме редовно училище. Та така, от край време са им давали повече, отколкото те са връщали в труд и усилия. Познайте кой стана после по-претенциозен, ние, чиито родители плащаха храната, или онези, на които им я плащаше държавата.

Рори
Рори
04 октомври 2022 15:58
Гост

Освен това са наясно винаги какви помощи и добавки им се полагат.

SlimK
SlimK
04 октомври 2022 15:14
Гост

Интересно е какво са решили и как са го мотивирали административните съдилища, щом са подавани жалби там.

123
123
04 октомври 2022 15:13
Гост

Eeee, какви времена бяха като имаше стабилност и работа, работа, работа.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 15:12
Гост

Пратете сметката на Шише Войвода и селските кметове.

Шкембе войвода
Шкембе войвода
04 октомври 2022 15:19
Гост

Да напазари на хората от Била, биля. Торбичка си има. И по мой спомен партизанското му име е Шкембе войвода