Елена Йончева е намерила оригиналния запис от аферата „Ало, Банов съм“, който уличава министъра на културата Боил Банов, че опитва да спаси строителя на „Ларгото“ от плащане на неустойки за забавяне.

Това каза днес Йончева и обеща да го даде на Специализираната прокуратура, която наскоро отказа да започне разследване по случая, а една от основните причини, изтъкнати от прокурор Георги Николов, беше унищожаването на записа на депутатката то БСП.

„Поради тази причина ние предоставяме на Специализираната прокуратура оригиналния запис, направен от служител на Министерство на културата“, каза Йончева.

За източника си, който се явява и основен свидетел на разговора в Министерството на културата, Йончева каза, че той се страхува да даде показания, а тя няма да го издаде.

„Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване на „Ало, Банов съм“ този път. Констатациите, направени от прокуратурата, противоречат на доказателствата, които ние сме предоставили в Специализираната прокуратура“, обясни още Йончева и добави, че имала и скрийншотове на телефона. Тя лично проверила оригиналния запис, който бил направен на 21 март 2016 г. и съдържанието му напълно отговаряло копието, което предоставила пред медиите, а след това и на прокуратурата. Тогава обаче Йончева каза, че записът е от кабинета на Банов и бил проведен на 24 март 2016 г. От БСП ще предоставят днес и документи от МРРБ, които според тях доказват, че Банов е изискал издаването на документи с невярно съдържание.

В постановлението на прокурор Николов, с което той отказа да образува досъдебно производство, стана ясно, че Йончева е унищожила оригиналния диск, на който е получила записа на Банов. Според нейните обяснения, тя е намерила диска в пощенската си кутия в парламента. След като презаписала файла на флаш памет, Йончева унищожила оригинала, а на прокуратурата предоставила копие.

„Липсата на първоначално направения запис се явява непреодолима пречка пред експертите да установят налице ли е въздействие, има ли извършени манипулации и обработки. Неяснотата относно евентуално извършени манипулации на записа, произхода на същия, това къде, кога и как е бил изготвен, не позволяват проверка на информацията, която е възпроизведена чрез него, което е пречка и за кредитирането ѝ с доверие“, се казва в постановлението на прокуратурата от 12 април. То не е окончателно и още тогава Йончева се зарече да го обжалва, а днешните ѝ изявления подсказват, че това ще се случи.

В края на януари тя оповести записи от разговори в кабинета на Банов преди 3 години, когато той беше заместник на Вежди Рашидов. В тях се обсъждаше забавянето на строежа на „Ларгото“ в София. Банов говори с инж. Драгомир Драганов от фирмата, която ремонтира обекта и му казва, че има забавяне с 33 дни, за което държавата трябва да съди изпълнителя „ДЗЗД Антична Сердика“ за неустойка от 700 000 лева и му предлага вариант, как това да не се случи.

„Здравей, Банов съм, зам.-министърът. А, бе, вижте, понеже има констатирани 33 дни от МРРБ забавяне при изпълнение на СМР и КРР. Което означава 700 000 лева като пари, което означава, че трябва да почнем да ви съдим за неустойка. Сега, има такова предложение: намираме две по 15-16 дни празни във времето назад, в които няма в строителните книжа вписано нищо и няма извършване на СМР, може да са в началото, когато вървеше обектът. Намираме две по 15-16 дни и пускаме акт 10 и акт 11 за там, за да излезем от… за да я няма тази простотия, да ви съдим и така нататък“, казва Банов.

Според изнесените от Йончева данни, на разговора са присъствали Татяна Цановска – временен ръководител на дирекция „Правна“ в министерството, Ангел Ангелов от дирекция „Европейски програми“ и архитект Иван Мечкунов. Пред тях Банов описва същата схема за избягване плащането на неустойка на ремонта, който беше за 17 млн. лева. Той обяснява, че тази неустойка така или иначе не може да бъде събрана с години и нарежда на друг служител да говори с арх. Иван Мечкунов, който ръководел проекта от страна на министерството. В разговорите се чуват още реплики на Банов към архитекта, че се е продал за едно ходене до Испания за сметка на фирмата-изпълнител.

От публични обяснения на замесените в случая стана ясно, че вероятният източник е именно служителят Ангел Ангелов, който тогава е работел в Министерството на културата, а след това е започнал работа като експерт в Министерството на образованието и науката.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Културата на министъра
Културата на министъра
23 април 2019 10:51
Гост

То не беше унищожен, сега пък се намери. Не знам каква игра играе Йончева, обаче поне на Банов май няма да му се размине оставката. А това е хубаво, не защото е един от многото, който урежда поръчки, а защото е много вреден за културата в България. Некадърно си управлява министерството, а от това губим всички.

Анонимен
Анонимен
22 април 2019 14:11
Гост

А, сега да видим какво ще установят експертите-специалисти.

Анонимен
Анонимен
22 април 2019 16:55
Гост

„Експертите“ на Цацаратурата със сигурност ще заключат нещо от сорта на, че „ДП“ не е „Делян Пеевски“, а е „10“, както беше при тефтерчето на Филип Златанов. Затова цацароидите се изприщват само като чуят името Кьовеши – защото знаят, че ако не подвигнат обвинение, няма как съдът да осъди някой, който се ползва с протекциите на прокуратурата – а ако има независима прокуратура не само ще има много обвинения, но и самите те ще са обвиняеми.

Анонимен
Анонимен
22 април 2019 14:09
Гост

Интересно как се губи такова веществено доказателство, или госпожата просто не беше наясно със себе си дали да го използва.

Анонимен
Анонимен
22 април 2019 14:10
Гост

Престанете да злорадствате. Адмирации за Елена Йончева, че намери смелост да се изправи срещу боковата мафия, която премазва всичко и всеки в жалките остатъци от нашата държавица.