Европейската комисия (ЕК) има почти пълен монопол върху законодателството и освен това се е аргументирала ясно, че отказва да забрани финансирането на абортите, защото то помага да се намали майчинската смъртност.

С тези мотиви Общият съд на Европейски съюз е потвърдил решението на ЕК да не внася законодателни промени по предложенията на гражданската инициатива „Един от нас“. Съгласно Договора за ЕС един милион граждани могат да поемат инициатива, с която да предложат на комисията законодателни изменения. Като се възползва от това право, през 2014 г. „Един от нас“ събра подписите и ЕК регистрира предложението за забрана и преустановяването на финансирането на дейности, при които се унищожават човешки ембриони, включително прякото или непряко финансиране на абортите.

На 28 май 2014 г. ЕК излезе с подробно съобщение, в което обясни защо няма да предвиди никакви действия. „Един от нас“ обаче останаха недоволни и поискаха решението да бъде отменено от Съда в Люксембург.

В решението си съдът посочва, че еврокомисията има почти пълен монопол над законодателната инициатива и предвидената възможност за граждани да предлагат промени в законите, не може да се тълкува като задължение на ЕК да внася тези предложения. „Тълкуване в обратния смисъл би довело до отнемане на правото на преценка на Комисията при упражняването на правото ѝ на законодателна инициатива вследствие на европейска гражданска инициатива“, посочва съдът.

Той приема и обясненията на комисията в съобщението, с което е отказано да се забрани финансирането на абортите. В него ЕК казва, че действащото законодателство изпълнява и сега редица важни искания на организаторите, а именно да не финансира унищожаването на човешки ембриони и да бъдат внедрени подходящи мерки за контрол. Финансирането на сектора на здравеопазването на развиващите се страни допринася за намаляване на броя на абортите, като се подобрява достъпа до сигурни и ефикасни услуги, посочиха от ЕК.

„Комисията не е допуснала такава грешка, като е зачела правото на живот и човешкото достойнство на човешките ембриони, отчитайки същевременно нуждите на научните изследвания в областта на стволовите клетки, които могат да послужат за лечението на нелечими понастоящем или потенциално смъртоносни болести като болестта на Паркинсон, диабет, мозъчен инсулт, сърдечно-съдови заболявания и слепота. Комисията е доказала също така съществуващата връзка между опасните аборти и майчинската смъртност, поради което е могла да заключи, без да допуска явна грешка в преценката, че забраната на финансирането на абортите би накърнила капацитета на Съюза за постигане на целта за намаляване на майчинската смъртност“ отбелязва в заключение съдът.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
24 април 2018 14:25
Гост

Предложенията на гражданската инициатива „Един от нас“ са съвсем разумни. Не може с лека ръка да унищожаваш ембрион, било то и с цел научни изследвания.

Anonimen
Anonimen
24 април 2018 14:22
Гост

Pravilno. Mnogo mladi momi4eta praviat dori kriminalni aborti.

Минувач
Минувач
24 април 2018 14:23
Гост

Така е. И това съсипва живота им. Да не говорим, че последиците може да са фатални

Възмутен
Възмутен
24 април 2018 14:20
Гост

В кой век живеят тия? Смъртност след аборт. Това да не ти е едно време на село.