Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) призова Европейската комисия (ЕК) да издаде препоръка към държавите от Европейския съюз да преустановят всички процедури по екстрадиция на руски граждани в Русия и особено ако те са опоненти на режима на Владимир Путин.

Писмото на Кънев е по повод на казуса с руснака Алексей Алчин, който живее във Варна от 8 години и беше задържан по искане за екстрадиция от Русия. Преди 10 дни окръжният съд във Варна разреши екстрадирането му, като предстои делото да бъде окончателно решено от апелативния съд. Алчин стана известен след началото на войната в Украйна, когато публично изгори руските си документи и след това подкрепяше украинските бежанци.

В писмото, което може да бъде подписано и от други евродепутати, Радан Кънев припомня, че на 3 март Съветът по правосъдие и вътрешни работи излезе с изявление за екстрадирането в Русия, в което се посочва, че „действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателно-правни въпроси, като си запазват правото на преценка за всеки отделен случай“.

Според българския евродепутат обаче тази декларация е недостатъчна да гарантира свободите, описани в Хартата на основните права на ЕС, където се казва, че никой не може да бъде принудително отведен, експулсиран или екстрадиран към държава, в която съществува сериозен риск да бъде осъден на смърт, да бъде подложен на изтезание или на друго нечовешко или унизително отношение или наказание.

„Считаме, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на човека, не са нищо повече от празни декларации и всеки руски гражданин, участващ в открити антивоенни и опозиционни дейности, не само е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение, но е дори заплашен от ефективна, ако не и официално произнесена, смъртна присъда“, пише Кънев и призовава комисията „най-малко да издаде ясна препоръка“ към всички държави-членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по екстрадиране на руснаци.

В хода на производството по екстрадирането на Алчин в окръжния съд във Варна стана ясно, че според изпратената информация от руските власти, делото срещу него е образувано през 2018 г. Той е обвинен, че като генерален директор на фирма „Естериал“, за да не плаща данъци на дружеството, се сдобил с данните за сметките на фиктивни фирми „Опал“ и „Главснаб“, както и че с фалшиви споразумения, товарителници и фактури за доставка и продажба между трите дружества, избегнал плащане на данъци за над 282 млн. рубли.

Защитата на Алчин оспори истинността на представената информация от руските власти, като посочи, че може да става дума за подправени документи и поиска образуване на предварителна проверка.

Самият Алчин твърди, че още на 27 февруари 2017 г. е бил привлечен към наказателна отговорност, но това е бил формален повод, тъй като разполагал с данъчни справки за закрита фирма и нямал никакви данъчни задължения. Той твърди, че е извършвал хуманитарни доставки за украинската армия, което може да се приеме за държавна измяна.

В последната си дума Алчин каза, че делото срещу него е изфабрикувано. Адвокатите му оспориха гаранциите на руската държава, че той ще бъде съден само по това обвинение и ще бъдат спазени всичките му права. Според защитата той е преследван за неговите политически убеждения и в Русия ще бъде подложен на изтезания и нечовешко отношение. Адвокатът му припомни също, че Русия е подала официална нотификация, че напуска Съвета на Европа и смята да върне смъртното наказание.

56
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
----
----
20 август 2022 14:51
Гост

Оставете Съда да си реши . Това , че Русия сега води война , която не подкрепям , не значи , че лица извършили престъпления преди войната трябва да се толерират , а и да ги събираме у нас . Съдиите от Апелативния съд си знаят делото и ще си го решат , вярвам , според правилата . Вън политиката от храма на Темида . Ако е за екстрадиране – да го екстрадират , ако не е – да не го правят . Но аман все от политически преследвани . И всички афганистанци , нахлуващи в страната , се правят… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 август 2022 8:04
Гост

И в този сайт ли започнаха да се толерират откровено вулгарни и злепоставящи честта и достойнството на човека, който изразява някакво мнение. А по темата – това е политическо предложение (на държавно управление) и ако се приеме от ЕП и ЕК, ще трябва да се прилага. Не познавам казуса, но съвременна Русия не гарантира правото на свободата на изразяване, преследва тези, които не се равняват по официалната пропаганда. Изграден е авторитарен режим, който е войнолюбив – заплашва с война („специални военни операции“) съседни държави, като завладява територии на суверенни държави – Абхазия, Осетия, Крим, Донбас, Луганск, Херсон, Запорожие… Дали тези… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 август 2022 12:52
Гост

Много развити „демократични“ държави водят войни именно уж, за да гарантират правото на свободно изразяване или други човешки права в суверенни държави. Абсурдно, но факт. И налагат демократичната форма на управление по подразбиране като правилната, което е смущаващо. Също не може правото на изразяване да е основание за избягване от наказателна отговорност заради тежки други престъпления. Трябва да се помисли критично и по тези въпроси, преди да приемем всичко, което ни пробутват по медиите и в политиката ни от Европа и САЩ,.

Анонимен
Анонимен
19 август 2022 15:12
Гост

И да разбирам, че Русия е правова и демократична държава ли? Концентрирайте се към релевантния въпрос, а не ни поднасяйте брътвежите на Медведев!

Мери Фейгън
Мери Фейгън
18 август 2022 15:35
Гост

Рада Дълбоката много дълбоко гълта 30-те сребърни монети от А за Б.

Многооо!

А за Б
А за Б
18 август 2022 15:44
Гост

Раданчо е джендърче дето гълта не само монетки ами и всичко което му спущат БайДъновци!

Истински мъж. Но не български. ЕвроГейски почиващ на еГейско, а не бяло море!

Мери Фейгън
Мери Фейгън
18 август 2022 15:34
Гост

Рада Дълбоката много дълбоко гълта 30-те сребрни монети от А за Б.

Многооо!

Де юре
Де юре
18 август 2022 10:24
Гост

Юристите много добре знаем, че има Европейска конвенция за правата на човека. Русия съвсем официално я денонсира наскоро, което достатъчно красноречиво говори на какъв почит са правата на човека там.

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 12:42
Гост

ха ха ха:) Колега, тази конвенция не е ратифицирана от САЩ, но ние постоянно приемаме охотно техни практики, допускаме „обучителни“ програми на финансирани от тях НПО-та …и даже екстрадираме към САЩ без да коментираме правата на човека там

Пацифист
Пацифист
18 август 2022 13:11
Гост

Вие явно не само не сте юрист, но и сте изключително нискоинтелигентен проруски трол, щом не знаете, че САЩ не е в Европа и няма как дори теоретично там да се прилага ЕКПЧ.

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 14:10
Гост

Азербайджан СЪЩО НЕ Е в Европа, но е членка:) На каквото основание САЩ и Израел са наблюдатели, на това могат и да са членове, но нямат интерес от това. Голяма част от територията на Русия също не е в Европа. Просто изводът Ви – щом не е член, то там няма права на човека е без правна и формална логика. По тролски се опитвам да Ви обясня, че това че някоя държава не е член или е престанала да бъде такъв не означава, че там няма права на човека. Просто е възможно да е християнска държава и политиката и да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 13:14
Гост

САЩ имат предимството да определят сами какви са правата на човека, нямат нужда от конвенция. Истината е, че някои хора просто си нямат права и например могат да бъдат задържани и изтезавани в продължение на години, без доказателства и без обвинение (това е официално заключение на техния Сенат за Гуантанамо). Но в случая по-скоро са от значение правата на човека в една държавица, която е страна по конвенцията и която редовно плаща обезщетения, присъдени от Съда. Една страна, която повече от 10 години ОТКАЗВА да премахне фигурата на главен прокурор, който еднолично да изпира и да наказва. Страна, която явно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 14:15
Гост

Моля Ви, поправете ме, но кой е наказал еднолично главния прокурор? Изобщо къде пише, че той има функции и еднолични правомощия по наказване? Защо се връзвате на глупостите на НПО-тата и рушащите държавността ни политически предатели?

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 9:56
Гост

Всички знаем колко е независим съда в Путлеристан. Само в Северна Корея е по-независим. Екстрадиция би била абсурдна.

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 12:44
Гост

От къде знаем е въпросът? От платените с американски пари медии- да от там всички знам, защото облъчването включително и чрез този сайт в тази насока….Това знае, което ни се поднася.

Пацифист
Пацифист
18 август 2022 13:10
Гост

От руския „Държавен вестник“ знаем, че в тази авторитарна държава изразяването на мнение, различно от това на Путин и върхушката в Кремъл (напр. ако някой да се обяви против войната или я нарече с истинското й име, а не „специална операция“), подлежи на до 15 години строг тъмничен затвор. Това мисля е предостатъчно за всеки юрист да си направи изводите.

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 13:23
Гост

В Естония (демократична, правова и „добра“ държава) правителството е обявило, че ще отнеме разрешението за пребиваване на всички чужди граждани, които изразят несъгласие с премахването на гробище-мемориал на жертви от Втората световна война. Моето мнение е, че и към Естония екстрадицията трябва да бъде отказвана. Само че моето мнение е ирелевантно, защото единствено мнението на съда, който разглежда конкретния случай е от значение. НИКОЙ няма право да се меси в работата на съда. Това е реалната демокрация и правова държава.

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 14:38
Гост

Точно.

Обективен
Обективен
18 август 2022 8:17
Гост

00ОТГОВОР
След оказания огромен натиск върху съда е ясно как ще се развие делото.Дали същото ще почива на фактите и закона е друг въпрос.Защото досега не видяхме доказателства за това,че Алчин е бил опозиционер в Русия.Много е удобно да забегнеш след като си свил 5 млн.евра и после в България да гориш паспорт пред камерите и да заклеймяваш Путин.Това не беше ли редно да стане в Русия и тогава да се пишеш опозиционер.Поне с турците беше ясно,че ги търсят по политически причини,а не за далавера за милиони.

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 10:22
Гост

А защо не искаха екстрадиция по-рано, питам аз и отговор не искам! Защото в Матушката масово се краде, но търсят отговорност само от инакомислещите, дори и да не са крали!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
19 август 2022 14:56
Гост

не само е удобно да присвоиш нещо чуждо и да се пишеш защитник на демократичните ценности. ако умреш, се превръщаш в кумир. в Русия някой-си Магнитски е препирал едни придобити по незаконен начин пари и умира в затвора. той е „герой“, в негова чест закони се пишат. в Хага някой-си Милошевич умира в затвора, но той е обявен за „злодей“. чак след смъртта му прокурорката написва книга, в която признава невинността му и политическия натиск на целия показен уж съдебен процес. важното не е какво правиш, а къде! например някой си Павленски се облива с бензин вратата на централното управление… Покажи целия коментар »

Кога ще бъдат арестувани предалите Бююк?
Кога ще бъдат арестувани предалите Бююк?
18 август 2022 6:53
Гост

А да попитам-кога прокуратурата ще проанализира беззаконието с екстрадирането на кюрди, потърсили убежище в България, което поне по закон и Конституция им се полага-лице, подложено на репресии и преследване заради убежденията си има право на убежище, а не се предава на режима , от който бяга-десетки кюрдски герои, потърсили убежище и спасение в България са незаконно предадени на режима, от който бягат, в поседните години-което освен,че е незаконно е и подло и е държавна измекярщина-няма друг режим, освен българския така да сътрудничи на Турция, и да предава кюрдски борци за свобода, и то дори когато съд им е признал правото… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 20:38
Гост

Най-големите радетели за независимост на съдебната система всъщност желаят да я подчинят на политическите си амбиции.Не допуска ли Р.Кънев,че апелативния съд има капацитета да вземе самостоятелно решение или му трябват “намеци” отвън.Ако така я разбират независимостта на съдебната система горко ни и тежко.Нека да има публичност на заседанията и да видим дали този виден “опозиционер” не е обикновен опортюнист

Добро утро
Добро утро
18 август 2022 15:39
Гост

Рада Дълбоката с стотина платени иуди се опитва, но и говори „от името на народа“ в медиите спонсорирани от А за Б!

В нарушение на ЧЛЕН 1 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА!

БОКЛУК!

Жалко че такива отрепки и продажници са завършили ЮФ на СУ! Жалко.

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 20:15
Гост

Рядко се дрънкат подобни глупости, но за българи вече е традиция

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 17:09
Гост

Ей, голямо престараване, голямо нещо. Това закона вече го нямат за нищо. Това и съда вече го нямат за нищо. Абе става страшно.

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 17:05
Гост

Откъде накъде?

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 14:39
Гост

На европейско ниво всъщност можело да се оказва политически натиск върху решенията на съда, по конкретен казус. Ако е на ниво национална държава това няма да е допустимо, но зад паравана на ЕС е явно приемливо. Къде е държавния ни суверенитет? Чий интереси защитава Радан? На суверенна България или на тези, които обслужва – гнусните лобисти? И тук въпросът не е конкретно за Русия, а за това, какво правят евродепутатите ни, освен да продават държавния ни суверенитет и да предизвикват намеса във вътрешните работи на България?

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 16:09
Гост

Освен изброените дейности, евродепутатите ни също така унижават страната ни на ежедневна база и петнят имиджа ни в Европа, какъвто е останал.

Чавдар
Чавдар
17 август 2022 14:37
Гост

При всички положения трябва да се гарантират свободите, описани в Хартата на основните права на ЕС

Оптимист
Оптимист
17 август 2022 14:33
Гост

Много се надявам апелативният съд да постанови друго решение.

Христов
Христов
17 август 2022 14:28
Гост

Алексей Алчин ако отиде в Русия, направо е обречен.

Щерев
Щерев
17 август 2022 14:30
Гост

Поздравления за смелостта му да изяви гражданската си позиция така.

Петров
Петров
17 август 2022 14:42
Гост

Веднага ще го обвинят в държавна измяна.

Хари
Хари
17 август 2022 14:25
Гост

A, дано се случат нещата.

Юли
Юли
17 август 2022 14:24
Гост

Браво за предложението.

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 13:33
Гост

Имаме договор за правна помощ с Русия, имаме законодателна рамка, която предвижда подробни изисквания за екстрадиция. Защо е необходимо политическо решение на правен въпрос?

Един адвокат
Един адвокат
17 август 2022 23:05
Гост

Всичко подписано с Русия или бившия СССР не струва пукната пара.

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 10:37
Гост

Гениално правно заключение! Отличен 6, господин „адвокат“!

Бучи
Бучи
17 август 2022 12:17
Гост

Браво!!!

Русофил
Русофил
17 август 2022 12:13
Гост

МИТРОФАНОВА НЕ ХАРЕСВА ТОВА

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 12:16
Гост

Ние всички пък не харесваме Мутрофанова. С изключение на националните предатели от Израждане разбира се.

краварката в ъгъла вдясно
краварката в ъгъла вдясно
17 август 2022 13:39
Гост

Да, точно така. А пък ние всички харесваме старчето с деменцията Бай Дън и продаваме българските национални интереси за жълти центове…

Ваня
Ваня
17 август 2022 12:13
Гост

Алчин – президент на Русия

Мики
Мики
17 август 2022 12:12
Гост

Те обикновено са опоненти на режима на Путин

Аплодисменти, моля
Аплодисменти, моля
17 август 2022 12:09
Гост

👏🏻👏🏻👏🏻

Жоро
Жоро
17 август 2022 12:09
Гост

Сега остава и. ЕК да се съобрази с призива

Ванчев
Ванчев
17 август 2022 12:08
Гост

Случаят с Алчин е достатъчно показателен

Нико
Нико
17 август 2022 11:57
Гост

Това много ме радва

Съдия
Съдия
17 август 2022 11:56
Гост

Време ЕК да ни каже, че Варненският окръжен съд явно сам не може да се сети

закривай
закривай
17 август 2022 13:27
Гост

Какъв съдия си ти, като чакаш някой друг да ти каже как трябва да осъществяваш правосъдната дейност, още повече пък точно ЕК?!

Киро
Киро
17 август 2022 11:55
Гост

Браво на Радан

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 11:52
Гост

Някакви псевдоюристи като Радан и НПО-тата покрай ДБ да дават акъл и да се мъчат да казват на съда какво да прави това не е ок, това не е правова държава. НПО-та, депутати, нямат никакво право да се месят по каквито и да е поводи в работата на СЪДА!

Вън продажните путлерови тролове от България!
Вън продажните путлерови тролове от България!
17 август 2022 12:09
Гост

Да бе, съдът трябва да се е сраснал с държавата както в Путлеристан и всички НПО-та да бъдат обявени за чуждестранни агенти. Всички путлерастки тролове нали знаете – чемодан, вокзал, Москва!!

мхм
мхм
17 август 2022 13:30
Гост

Всички еврогейци и атлантици – куфарчетата, терминал едно и към ФАЩ, пък там някой изперкал тип със свободно закупено автоматично оръжие ще се погрижи за вас…

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 13:31
Гост

Политизиране на решенията на съда е дефиниццията на „срасТване“ на съда и държавата. Това е нещото, за което призовава Радан Кънев. Отделно, използвайки малоумните лозунги на пропагандата, докато наричаш някого „трол“, е просто унизително…