Комплексна експертиза ще установява дали Столичната община е вземала адекватни мерки срещу мръсния въздух в София. Това стана ясно днес на делото срещу общината, което граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, заведоха в Софийския градски съд (СГС).

Днес съдът най-после даде ход на делото, което беше заведено преди 2 години, но трима съдии се отведоха, двама го прекратиха, докато накрая апелативният съд определи, че съдебен процес трябва да има и той беше поет от съдия Албена Ботева.

Колективният иск срещу общината цели да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София и да се установи неефективната реакция на общината в периода 2015 г. – 2017 г.

Съдът днес допусна експерти да отговорят на 7 въпроса, поставени от ищците.

„Искаме да се направи преценка дали действията на Столична община са били адекватни и ефективни, дали е управлявала качествено дейностите по качеството на атмосферния въздух. Според нас действията са били хаотични, неефективни, нецелесъобразни, нецеленасочени и смятаме, че голяма част от вината за замърсяването на въздуха се дължи и на Столична община“, каза адвокат Димо Господинов. Изборът на вещи лица може да се окаже проблем в хода на делото, тъй като ищците искаха специалист по опазване на чистия въздух, физик, метеоролог и експерт по екологичен мениджмънт.

Съдът поиска експертите да бъдат посочени от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), но адвокат Господинов предложи питането да бъде отправено до Българската академия на науките и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според него експертите, посочени от МОСВ, може да са предубедени, защото и министерството, и общината са управлявани от една партия – ГЕРБ.

Според съда обаче няма такава опасност, защото вещите лица носят наказателна отговорност за неверни заключения.

Допълнително съдът ще се произнесе и по искане на ищците за съдебно-медицинска експертиза, която да установи вредите върху здравето на столичани от мръсния въздух. От общината пък поискаха и съдебно-икономическа експертиза, която да покаже колко пари са дадени за мерки срещу замърсяването на въздуха, но и за нея съдът ще се произнесе допълнително.

„Основното ни искане е да се преустанови замърсяването, доколкото зависи от Столична община, а то зависи доста. Искаме да се предприемат мерки, с които да се компенсират гражданите, които толкова дълго време дишат мръсния въздух – например да се субсидират прегледи при пулмолози, алерголози. Също така искаме да се установи, че от 2015 г. до 2017 г. е имало замърсяване по вина на Столична община, което ще позволи на всеки гражданин да си води дело срещу общината“, коментира адвокат Господинов.

Следващото заседание е на 8 юли, когато ще стане ясно и кои вещи лица ще изготвят комплексната експертиза.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Вазов
Иван Вазов
21 май 2019 11:20
Гост

Най-лесно е всички вкупом да си измием ръцете с „общината“. Общината това сме всички ние с ниската си култура , с егоизма и мързела си . Тези , които най-много се „пенят“ срещу замърсяването не слизат от колите , при положение , че ако живееш в широкия център разликата между отиване на работа с градски транспорт и кола е никакъв , а пеша е в рамките на 15-20 минути . С колело дори може да се окаже по-бързо . Разберете , ползването на автомобил в София вече е на практика безсмислено , защото средната скорост е паднала до 15-20 км/ч.… Покажи целия коментар »

Бъдещ бивш столичанин
Бъдещ бивш столичанин
20 май 2019 15:46
Гост

Публична тайна е състоянието на въздуха в София. Медицински доказано е как това се отразява на здравето. А Общината искала експертиза да установи колко пари била дала. Колко пари сте дали няма никакво значение по две причини – първо, мерките, за които сте ги дали са явно неефективни, и, второ, защото не знаем колко от тях са потънали в нечий джоб. На запад големите градове предприеха реални мерки за да се преборят със замърсяването. Нашата община иска да строи завод за горене на боклук в центъра на града. И понеже от съседния квартал тръгнаха да подават жалба, общината се сети… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 14:41
Гост

Прегледи при пулмолози и алерголози! След дъжда качулка.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 14:41
Гост

Столична община в случая не си мръдна пръста. Нали кметовете щяха да носят отговорност, да изготвят доклади и т. н.т.

Анонимен
Анонимен
20 май 2019 14:43
Гост

За този период (откакто е заведено делото) само 2 пъти съм се возил с билет от 1 лев. А през останалото време дали съставът на въздуха е бил в норми? Ама нали СКГТ само знаят да лапат.