Едва един от всеки четирима от кандидатите за младши съдии е успял да премине успешно през писмения изпит и е допуснат до устния.

ВСС днес обяви резултатите от изпита, както и решенията на двата казуса – гражданскоправния (виж тук) и наказателноправния (виж тук), които бяха изтеглени на изпита, провел се на 10 април, решенията им, както и теста по право на Европейския съюз и в областта на правата на човека (виж тук).

От него става ясно, че едва 88 от общо явили се 356 желаещи да станат съдии са получили оценка поне „4.50“ на казуса и толкова на теста и те могат да продължат към втория етап от  конкурса – устния изпит.

За разлика от предходните години, през тази Съдийската колегия на ВСС обяви конкурс само за 7 места за младши съдии, всички в СГС като се мотивира с одобрения радикален модел 4 за реформа на съдебната карта. Една от идеите му е да се намали броят на районните съдии и заради това мнозинството в колегията реши, че сега не трябва да се обявява конкурс за повече магистрати, въпреки неяснотата дали въобще ще се реализира избраният модел. По този начин СК на ВСС отхвърли и предложението на Комисията за атестирането и конкурсите да се обяви конкурс за 22 места за младши съдии в окръжните съдилища в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Кюстендил, Пловдив, Сливен, Окръжен съд-София, Стара Загора, Хасково и СГС.

Независимо от това желаещите бяха много – 531 кандидати бяха допуснати до конкурса. Но на писмения изпит се явиха 2/3 от тях.

Устният изпит ще се проведе на 11 и 12 май в Националния институт на правосъдието като графикът за разпределението на кандидатите може да бъде намерен тук.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
23 април 2021 15:02
Гост

В казусите няма нищо сложно, защо са толкова ниски оценките ? Явно ситуацията с образованието по право вместо да се влошава , става кошмарна!

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 12:30
Гост

Прави впечатление нещо – много имат отлични оценки на теста и слаби / средни на казуса. Ще да е имало размяна на отговори.

Стийв
Стийв
23 април 2021 0:19
Гост

„Направете „кратка“ характеристика на правото на ползване“ – така дадената „кратка“ характеристика е около 3 печатни страници, но иначе е „кратка“?

BURN
BURN
22 април 2021 23:48
Гост

Цялата съдебна система и образование е с главата надолу. Трябва да се измисли друг начин за оценяване .

Георги
Георги
22 април 2021 19:30
Гост

Някой може ли да ми обясни какво прави тези места толкова желани? Намеква се за злоупотреби, несправедливи оценки и рекорден брой кандидати. Тези факти за мен говорят за два извода: 1. Правото е най-масовата специалност и е нормално постоянно да се говори за рекрден брой кандидати във всички правни сфери и всевъзможни конкурси. НО! 2. Все се говори за кандидати, които са готови да преминат определени граници за да спечелят тези конкурси, което означава, че позициите предлагат някакъв вид привилегии. Мисля си, че тук не говорим за заплати защото в тази система не знам да има вискоки такива. Кое е… Покажи целия коментар »

s.todorov
s.todorov
22 април 2021 22:21
Гост

Какви според вас са заплатите в тази система, че не са високи? Та това са най – високите заплати на държавни служители,за които се сещам, може би само депутатските са по- високи и то не много повече. Да не говорим за коледните бонуси от по 8-10 хиляди на човек миналата година, за парите за облекло,за рангове и т.н. В коя друга юридическа професия доходите са такива? Особено силно това се усети в условията на пандемия, когато свободните професии, особено адвокатите, бяха в много неблагоприятно положение. Това ако не са високи възнаграждения,здраве му кажи! Ако още продължавате да се чудите, значи… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
23 април 2021 0:02
Гост

Нямам много общо с правото и винаги ми е било чудно как стои въпросът с реализацията. Представата ми за държавна работа е най-стандартна: прогнили сгради, вмирисани соц. интериори, отвратителна обстановка, назадничава система, смазани хорица, смешни заплати, велика радост при аванс и бонус от 300лв. Влизал съм в съдебна палата (не в столичните) и си оставам отвратен от това, което видях. Яд ме е, че така и не направих снимки на тия изгнили залички, разпадащи се кпридори и мухлясали офисчета. В този ред на мисли като добавя и гладните адвокати, които познавам, юрисконсултите с опит и смешни заплатки и тази обезличена,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 9:13
Гост

Личи си, че изобщо не си в час… Хахахха

Георги
Георги
23 април 2021 10:40
Гост

Не съм, защото се развивам в друго направлвние и други сфери. Споделих вижданията си, и зададох няколко въпроса от любопитство, но така и не получих адекватен отговор.

Елица
Елица
22 април 2021 18:14
Гост

Сред кандидатите откривам съдебни помощници с тройки на казуса. Някак не мога да си го обясня.

Жокера
Жокера
22 април 2021 18:54
Гост

И аз познавам хора, които имат големи възможности, но са изкарали покъртително слаби оценки. И на мен ми се беше случило през 2019-та на следователския, ама там вярно, че бях писал малко излишни глупости, така че грешката е може би моя. Явяването на такива изпити е по-различно от „практическата обстановка“ – длъжен си за няколко часа да решиш един казус плюс тест, докато в реална работна среда принципно разполагаш с много повече време. Изпитът е стресова ситуация, в която трябва да можеш да мениджираш както времето за решаване на казуса, така и психологическото напрежение преди и по време на изпита.… Покажи целия коментар »

Жокера
Жокера
22 април 2021 15:03
Гост

Feci quod potui, faciant meliora potentes.

ОптимистЪТ
ОптимистЪТ
22 април 2021 14:50
Гост

Очакванията ми за прокОрорите ШТЕ е оШТе по – злуе…

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 14:41
Гост

Хаха, при този резултат се чудя какво ли ще стане на изпита за административни съдии

Запознат
Запознат
22 април 2021 14:43
Гост

Не се чуди. Чолаков ще си намърда съдебните помощници, които е обещал да назначи

Stefò
Stefò
22 април 2021 14:50
Гост

Сигурно. А иначе се пише за много етичен.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 14:40
Гост

Толкова ли са се затруднили с казуси те!? Не ми се иска да вярвам, че подготовката е слаба

Anonimen
Anonimen
22 април 2021 14:42
Гост

А и много от тях не са се явили. Недоумявам просто.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 14:39
Гост

Голяма излагация.

Спиридон
Спиридон
22 април 2021 14:40
Гост

A на устният ще е още по-трудно.

Рени
Рени
22 април 2021 14:37
Гост

Решението да се намали броят на районните съдии никак не е правилно.

Заки
Заки
22 април 2021 14:38
Гост

Защото избраха радикален модел 4. А колегите в СРС изнемогват с делата.

Филип
Филип
22 април 2021 14:33
Гост

Много слаби резултати.

Асен
Асен
22 април 2021 14:33
Гост

И двата казуса не са сложни въобще. Явно -слаба подготовка.

Сссс
Сссс
24 април 2021 22:27
Гост

Разбира се, че не са трудни, след като си видял отговорите! Погледни наказателния казус и забележи колко факти има и реално би ли осъдил някого за държане на наркотици с цел и би ли осъдил някой само на база даде те факти – рецидив и наличие на пакетчета (без грамаж). Не мисля, че само с изнесените факти някой ще лежи за разпространение. Само погледни от едни отпечатъци върху алуминиево фолио те обуславятссъучастие, а не може ли жената просто да е правила мусака, а мъжът да е ползвал фолиото?!?! Лесно е да се пише на вече разписан казус, но ми е… Покажи целия коментар »

advokatTROL
advokatTROL
22 април 2021 14:23
Гост

Ми то и делата – става въпрос – като сложност, намаляват, слава богу, един вид, което е пример за подвиг – означава, че хората са се научили да не ползват съдебната система като решаване на спорове, за адвокатите е кофти, но като цяло е добре, такива работи.