Европейската комисия ще препоръча отпадане на мониторинга над България, съобщи „24 часа“. Очаква се утре ЕК да обяви последния си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, според който страната ни е покрила всички показатели за напредък на реформите у нас.

Те са общо шест – „Независимост на съдебната власт“, „Нормативна уредба“, „Организирана престъпност“, „Продължаване на съдебната реформа“, „Корупция по високите етажи на властта“ и „Корупцията в по-общ план, включително на местно равнище и по границите“. Заедно с доклада за България, ще бъде представен и този за Румъния. Това ще стане само два дни преди Висшият съдебен съвет да изслуша кандидата за главен прокурор Иван Гешев.

Преди около четири години президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща на премиера Бойко Борисов до края на мандата на сегашния състав на еврокомисията, изтичащ на 1 ноември 2019 г., да бъде премахнат мониторингът над България.

За да стане това обаче е необходимо решение както на Европейския парламент, така и на Европейския съвет, в който заседават премиерите и президентите на държавите от съюза.

През юни правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че ще подаде оставка, ако Механизмът за сътрудничество и проверка остане.

В последния доклад на ЕК от ноември 2018 г. се казваше, че страната ни е изпълнила препоръките по три показателя – независимост на съдебната власт, нормативна уредба и организирана престъпност. Тогава в доклада специално място беше отделено на „същественото влошаване на българската медийна среда през последните години“, което се отразява, според евроекспертите, на качеството на обществения дебат и поражда риск от ограничаване на достъпа на обществеността до информация.

От ЕК посочиха още: „Друг чувствителен въпрос, по който обсъжданията все още не са довели до заключение, се отнася до действащите процедури за подвеждане под отговорност на лицата, заемащи най-висшите магистратски длъжности, в това число на главен прокурор, в случай на сериозни твърдения за неправомерни или престъпни действия“. Еврокомисията все още очакваше българските власти да покажат трайни и конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта като бе отбелязано като ключов проблем липсата на последователни резултати в тази област.

Други проблемни моменти бяха дисциплинарните производства срещу магистрати и неравномерната натовареност на съдилищата и свързаната с това реформа на съдебната карта.

Дори и Евроепарламентът, и Европейският съвет да приемат препоръката на ЕК, това не означава, че Брюксел няма да следи правосъдието у нас. През лятото на тази година Европейската комисия обяви, че ще наблюдава спазването на върховенството на закона във всички държави членки и всяка година ще излиза със специален доклад. А когато се налага, ще завежда дела в Съда на ЕС, които ще настоява да бъдат разглеждани по реда на бързото производство, както и да бъдат налагани временни мерки на държавите нарушителки, включително и финансови.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Йорданова
Йорданова
22 октомври 2019 16:24
Гост

Барозу беше много по-наясно от Юнкер. Жалко за хората у нас, които се надявахме, че ЕК ще натисне малко мутроправителството.

Надежда
Надежда
22 октомври 2019 16:27
Гост

Новата комисия ще си върне силната позиция. Като натириха Габриел да комисарства в пета глуха, дадоха ясен знак, че няма да гледат на нас умилително и толерантно като Юнкер. Тъй че има шанс да тръгнем нагоре.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 14:50
Гост

1 – Одобрено или неодобрено предложението – докладите отпадат със сигурност, но не заради изпълнението на препоръките, а поради това, че 2 – Въвежда се изцяло нов механизъм за наблюдение, който ако е обвързан с финансови санкции, а не само с размахване на пръст, както досега, обръчите от фирми на Пеевски скоропостижно ще фалират 3 – Въпреки че в прав текст пише, че някои препоръки не са изпълнени (напр. това за ефективен механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор), родната съдебна мафия, подчинена на Пеевски, пригласяна от кафявите медии пак на Пеевски, ще развяват байряка, че мониторингът бил отпаднал… Покажи целия коментар »

Ехх
Ехх
22 октомври 2019 13:32
Гост

И сега какво, Данаил няма да подава оставка?

Тъжно
Тъжно
22 октомври 2019 13:33
Гост

Най-тъжният извод от тая препоръка

Лошо
Лошо
22 октомври 2019 16:25
Гост

По-тъжното е, че на европейците явно им е все тая кой ни управлява и в каква корупция тънем.

Лекс нюз
Лекс нюз
22 октомври 2019 11:50
Гост

Интересно става. Сега грантаджиите-либерали ще изгубят доходите си и смисълът на живота .

Симо
Симо
21 октомври 2019 17:40
Гост

Е как няма да има влошаване на българската медийна среда. Нали повечето медии са под крилото на мамин Делянчо.

Граничар
Граничар
21 октомври 2019 17:26
Гост

А защо като вече сме супер по тези параграфи, не ни пускат в Шенген?

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2019 17:28
Гост

Защото критериите за Шенген са истинските измерители за върховенството на закона, а докладите на ЕК са политика и пунта мара.

Брюкселски зелник
Брюкселски зелник
21 октомври 2019 17:25
Гост

Бай Юнкер си заслужи почерпката, дето му обостря ишиаса. Критериите изпълнени, а при нас усещането остава сон-шон-жмон.

Йорданова
Йорданова
22 октомври 2019 15:21
Гост

Г-н Юнкер наистина е болен, обаче не знам защо заема такива несъстоятелни позиции.

Весо
Весо
21 октомври 2019 17:24
Гост

Интересно защо след като имаме напредък в нормативната ни уредба, постоянно кърпят законите.

Пее Фски
Пее Фски
21 октомври 2019 17:26
Гост

А за корупцията по високите етажи да не говорим.

анонимен
анонимен
21 октомври 2019 17:23
Гост

Докато не обвържат спазването на върховенството на закона със сериозни финансови санкции за страната, нищо няма да се промени. Бойко ще се хвали, Кирилов ще продължи да е министър, Гешев ала Цацаров ще си развява байрака и ще тъпче къде когото свари. Няма да има никаква промяна на Територията.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2019 17:22
Гост

Ей, каква предизборна хвалба ще падне сега…

анонимен
анонимен
21 октомври 2019 17:20
Гост

А, нищо не е ясно. Ако Европейският съвет откаже, тогава какво? Ще си ходи, разбира се. А както всички знаем Франция и Холандия въобще не споделят мнението, че сме изпълнили препоръките и че у нас цари върховенството на закона. По-скоро е върховенството на цацаровата прокуратура и ДП.

Любо
Любо
22 октомври 2019 8:55
Гост

И са напълно прави.

анонимен
анонимен
21 октомври 2019 17:18
Гост

На Дани Кей му се размина. Няма да подава оставка. Жалко