ДПС обмисля законодателни промени за ограничаване на възможността за предсрочно освобождаване на затворници. Това заявява в интервю за в. „24 час“ депутатът от движението и зам.-председател на правната комисия в парламента Хамид Хамид.

От думите му става ясно, че повод за промяната е освобождаването на Джок Полфрийман, който изтърпяваше присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов, но Софийският апелативен съд (САС) реши, че се е поправил и няма нужда да остава още над 6 години в затвора.

„По острата реакция на граждани, медии и близки на жертвата започвам да си мисля, че това освобождаване е провокация към обществото. И явно освен за премахване на съкратеното следствие по някои производства законодателят трябва да се замисли и за промяна в някои от текстовете за предсрочно освобождаване при добро поведение“, каза Хамид. По думите му, идеята за законодателна промяна първо ще бъде обсъдена с депутати и специалисти.

„След това да се пристъпи внимателно и към такава промяна, защото няколко подобни случая карат обществото да настръхне“, обясни Хамид, без да дава повече подробности какви ограничения ще бъдат предложени.

Решението на съда да освободи Полфрийман предизвика остри политически реакции, а бащата на убитото момче – Христо Монов, го определи и като удар по държавността. В определението си апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева записаха, че целите на наказанието при Полфрийман вече са постигнати, положителната промяна при него е необратима и по-нататъшният му престой в затвора е неоправдан. Съдът се позова и на данните от докладите на затворническата администрация, които сочат за изцяло положителната промяна на затворника, макар че администрацията беше против освобождаването му. Сред положителните характеристики, взети предвид от съда, беше и тази на пастор Иводор Ковачев, който е капелан на Софийския затвор. Пред бТВ днес той коментира, че Полфрийман не отрича престъплението, което е извършил, съжалява за него и заслужава втори шанс.

„Въпросът е, че иска да каже, че не го е направил умишлено и не е искал да извърши убийство. Според мен той има право на втори шанс, защото ясно осъзнава какво се е случило. Тежи му на съвестта, защото не е искал да го направи. Подсъзнателно се стреми да прави повече добро, за да може по някакъв начин да заличи злото, което се е случило. Това е човек, който гледа напред в бъдещето и иска да започне живота си отначало“, обясни Ковачев но добави, че Полфрийман не е очаквал да бъде освободен.

„Определено не очакваше да бъде пуснат на свобода. Беше отчаян. Дори той самият каза, че има чувството, че е в депресия”, каза още пасторът.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кофти
Кофти
24 септември 2019 15:19
Гост

Не е дорасло нашето общество за европейски ценности, няма и да дорасне, докато такива мунчовци го водят.

Ужас
Ужас
24 септември 2019 15:18
Гост

Хайде, поредният некадърник, който изявява претенции да издевателства над НК и НПК. Г-не Х. Хамид, хайде не, а?

Браво!
Браво!
24 септември 2019 15:16
Гост

Добре, че има останали нормални хора, които не се страхуват да кажат една истина, колкото и да е непопулярна тя! Визирам пастора и съдиите от състава!

Анонимен
Анонимен
22 септември 2019 6:22
Гост

И 12 години затвор – дори в супер луксозните условия на Норвегия, Дания, Швеция и тн – са ужасно мъчение – равносилно е на престой в жк Люлин или жк Надежда (който е от София – ще сме разбере). Има хора, които се изнервят дори когато чакат метрото или влака – представете си какво е да чакаш нещо 12 години. А българските затвори са ужасни – впрочем – на практика с предварителният арест се постига много повече от изтезание. Турските затвори са слънце навярно. За поправяне на Фриймън – и дума не може да става – най-вероятно ще завърши дните… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 септември 2019 14:52
Гост

За всеки случай – закон!

Илияна
Илияна
21 септември 2019 12:58
Гост

Ако убийците не могат по презумпция да се поправят в затвора, респективно да излязат по-рано, тогава защо са в затвора? Господин Хамид, за връщане на смъртното наказание ли ще се консултирате с колеги и специалисти?

Правилно
Правилно
24 септември 2019 15:13
Гост

Абсолютно съм съгласен. Смисълът, целта на наказанието е поправяне на престъпника, не смазването му до степен никога да не може да се ресоциализира.

Все пак
Все пак
24 септември 2019 15:15
Гост

Лошото е, че тази правна и чисто човешка даже логика, я разбираме само един тесен кръг юристи. Нашето немислещо и летаргично общество се води от първични емоции и популистки изказвания като това на Хамид ефенди.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2019 11:59
Гост

Охооо, кръгът „Популисти“ се събира отново

Анонимен
Анонимен
21 септември 2019 12:09
Гост

В случая има право. Не може убиец да бъде пуснат 6 години по-рано. Какво излиза, хипотетично може да признае вина и вместо доживотен да получи от 20 до 30 години затвор, а накрая да излезе след 12.