ДПС няма да подпише проекта на ГЕРБ за нова Конституция и няма да гласува за свикване на Велико Народно събрание. Това обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Партията има 25 депутати. Така след като БСП обяви, че също няма да подкрепи проекта на ГЕРБ двете парламентарни сили държат общо 103 гласа. Това на теория все още не прави невъзможно събирането на 120 подписа от управляващата коалиция, която сама разполага със 116 и проектът да бъде внесен. Но вече е ясно, че няма как ГЕРБ да получи необходимите 160 гласа предложението за свикване на ВНС.

Карадайъ обяви и какви са мотивите на партията да не подкрепи управляващите и посочи, че проектът им за нова Конституция е „поредният удар срещу демокрацията и държавността“.

„Проектът за нова Конституция се отрича от общи ценности като свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Той отказва правата на личността, нейното достойнство и сигурност да бъдат издигнати във върховен принцип“, каза лидерът на ДПС.

Той заяви, че нова Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно нормално и креативно политическо време.

„Нова Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности и да приближат българския конституционен модел към най-добрите европейски образци“, заяви в заключение Карадайъ.

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 септември 2020 9:50
Гост

Кафявите медии на Пеевски заливаха с помия абсолютно всичко, свързано с протестите. И изведнъж дори социологическо проучване направили как 75% от българите подкрепяли протестите! И едновременно с това Доган сарай (за пред хората) изживя катарзис и реши, че не подкрепя инициативата на ГЕРБ. Задкулисно разбира се продължават да са партньори, а целта е да се покаже как никога не са били заедно, за да може ГЕРБ да претърпи минимални загуби на изборите по този параграф, а след изборите всичко да продължи постарому.

Ово е нормотворец
Ово е нормотворец
31 август 2020 16:52
Гост

Да им имам скалъпения проект и то за няколко дни. Така ли се пише основен закон.

Чанев
Чанев
31 август 2020 16:48
Гост

Поздравления за позицията. Проектът е абсурден просто.

Симеон
Симеон
31 август 2020 16:49
Гост

Много ме учудва реакцията им. Те са партия с ГЕРБ. Сигурно има някаква уловка.

Коко-Роко
Коко-Роко
01 септември 2020 9:02
Гост

Има разбира се, ДПС ще изиграят ролята на полезен саботьор. Цялата история с Конституцията е пунта-мара, никой не иска да прави нов основен закон – целта е печелене на време и изчистване на реномето (за което вече е късно), ще кажат „ние искахме, ама другите не щяха“ и „ето БСП и ДПС пак са коалиция“ …

Анонимен
Анонимен
31 август 2020 15:36
Гост

Тя тая конституция няма да е за подкрепа бе. Ще карат децата да ходят да бръснат портрета на Вазов. Да почнем да произвеждаме в това упадачно общество и убийци. Защото това ще излезе от масовата казарма. Откачалки, цигани и крадци учени как да ползват оръжие

Симо
Симо
31 август 2020 16:43
Гост

Не бих казал, че спадам към някоя от тези групи, въпреки че съм служил в казармата.

Анонимен
Анонимен
31 август 2020 15:35
Гост

И по-добре. Не ни трябва мутри и Спондж Боб да пишат конституция, нито един прост военен да я пише

Анонимен
Анонимен
31 август 2020 15:35
Гост

каквото и да си говорим тая идея с конституцията е с цел да се дескридитира Трифонов. Той само за това ломоти от 8 години

Анонимен
Анонимен
31 август 2020 15:34
Гост

Каквото искат да правят. Аз се надявам с парите в община Пловдив да се построи стадиона на Ботев но и тоя на Локо !

Симеон
Симеон
31 август 2020 16:45
Гост

Да ти имам проблемите пък на теб.

Oblena
Oblena
31 август 2020 15:34
Гост

И каква излезе тя? Няма да мине номера на Борисов

Линкаря
Линкаря
31 август 2020 15:34
Гост

Ако някога сте си правили труда да четете партиините програми, то на ДПС са най-добрите. Обаче те нямат зор да управляват. Но имат най-добрите програми. Та хора, които могат да напишат най-адекватните програми за управление на страната, няма как да не са преценили, че нова конституция или не ни трябва или не е сега момента или не от тия хора.

Asparuhov
Asparuhov
31 август 2020 15:33
Гост

Не знам имат ли договорки или не, но определено от ДПС имат причина да не подкрепят нова конституция. Ми тя се прави за да се спаси партия ГЕРБ, не за България.

Тошков
Тошков
31 август 2020 15:32
Гост

Да им имам схемата смотана. Тия ги знам, че са комбина от години ама сега ще се правят, че ДПС са с БСП, а ГЕРБ са „Българската партия“

Боби Босов
Боби Босов
31 август 2020 15:32
Гост

Играят им сечено. Ама иначе не е като да не работят заедно ГЕРБ и ДПС. Но са умни и двете партии. Сега след този ход масово ще гласуват за ГЕРБ, защото овцете ще кажат, че това е най-явното доказателство, че ГЕРБ и ДПС нямат нищо общо и на са в комбина. Иначе защо не подкрепят ГЕРБ. Обаче това далеч не е така. По села и кметства, по малки градове да видите как ДПС дава информация кое как се случва и как се гласува и я дава точно на ГЕРБ. Плюли са си в устите тия две партии. Нищо, че сега… Покажи целия коментар »

Чукча
Чукча
31 август 2020 17:42
Гост

Ще гласуват масово за ГЕРБ викаш, а?
Къде, другиден на площада ли?
😆😆😆😆😆😆
Това че имат общи точки не може да отмени позора на Борисов. Категорично!
ДПС не може да се дискредитира с ГЕРБ в момента. Те си гледат техния интерес.
Резултата на ГЕРБ ще е един и същ и той зависи само от тях си,респ.коалицията.
Герб са пълен провал. Това са фактите!

Цветков
Цветков
31 август 2020 15:30
Гост

Ха така. Е защо?