Най-късно до 20 ноември се очаква парламентът да избере нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Това съобщи председателят на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев (Обединени патриоти).

Днес комисията прие процедурни правила за провеждане на избора на нов шеф на КПКОНПИ. Такъв се налага след като на 31 юли Пламен Георгиев подаде оставка заради скандала с терасата на апартамента му в столичния кв. „Гео Милев“. В разгара на скандала „Апартаментгейт“ беше замесен и Георгиев, след като стана ясно, че над тризонета му са построени барбекю и сауна, а достъп до терасата има само той, въпреки че тя по документи е обща част. След оставката си Георгиев трябваше да се върне на работа в Специализираната прокуратура, но на 2 октомври Прокурорската колегия на ВСС гласува оставката му и като прокурор, след като на 9 август той беше назначен от правителството за консул във Валенсия.

Според гласуваните днес правила от парламентарната комисия за борба с корупцията, в 14-дневен срок от приемането им в пленарна зала, ще могат да се правят предложения за наследник на Георгиев. След този срок кандидатите ще имат 7 дни да внесат в Народното събрание писмените концепции за работата си като председател на КПКОНПИ и декларация за имуществено състояние и конфликт на интереси.

Допуснатите участници ще бъдат изслушани в ресорната комисия, а окончателното решение ще вземе Народното събрание. За избран ще се смята този, който е получил 50% плюс един гласа от присъстващите в залата депутати.

Борис Ячев днес поясни как ще се движи процедурата във времето: „От нас е изслушването и събирането на документи. Имаме опит от миналата година, когато беше максимално бързо направено. На 20 ноември може да бъде избран председател“. Дали обаче тази дата е възможна, ще стане ясно утре, за когато е предвидено гласуването на правилата в пленарна зала.

В отговор на въпрос Ячев посочи, че на този етап „Обединени патриоти“ нямат кандидатура за поста. Неофициално се говори, че фаворит за поста е зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Славчев.

Ако правилата бъдат одобрени от НС утре и процедурата стартира, ще се запази изискването към кандидатите за шеф на антикорупционната комисия да имат юридическо образование.

През пролетта на тази година Данаил Кирилов, като председател на правната комисия в НС, предложи промени в закона, с които се дава шанс и на неюристи да кандидатстват за този пост. Според предложението на Кирилов пpeдceдaтeлят нa KΠKOHΠИ трябва да има виcшe oбpaзoвaниe cъc cтeпeн мaгиcтъp и 10-гoдишeн юpидичecĸи или пpoфecиoнaлeн cтaж в cлyжбитe зa cигypнocт или зa oбщecтвeн peд, oт ĸoитo минимyм 5 гoдини нa pъĸoвoднa длъжнocт. Идеите му обаче все още не са минали на второ четене в пленарна зала.

Същевременно днес депутатите са обсъждали и въпроса за това трябва ли кандидатите за председател на КПКОНПИ да бъдат подложени на щателна проверка за имущество и конфликт на интереси още по време на процедурата. Според представителите на левицата трябва да се знае дали номинираните имат „тераса, барбекюта или апартаменти с асансьори“.

Борис Ячев предложи да се направи такава проверка, но след избора на новия шеф на антикорупционната комисия. Така или иначе до окончателно решение днес не се стигна.

Въпросът за терасата на Пламен Георгиев обаче вече намира своето решение. Вчера той е започнал да изпълнява ултиматума на премиера Бойко Борисов, който само преди два дни заяви, че Георгиев или ще оттегли жалбата си срещу заповедта на кмета на „Слатина“ за принудително събаряне на навесите, или няма да замине за Валенсия. БТВ снощи показа, че Георгиев вече е започнал да премахва барбекюто и навесите. Същевременно стана ясно, че бившият шеф на КПКОНПИ е оттеглил и жалбата си.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 17:39
Гост

Аз си мисля за Дани Кирилов, който достойно ще е подал оставка, да речем дотогава

анонимен
анонимен
10 октомври 2019 17:15
Гост

Да минат изборите, нали. Пък после може да правят каквото си искат. Обаче ако спазят този график, това означава, че няма да е Цацаров. Все повече ми намирисва, че действително той се готви за главен инспектор. Жална ни майка.

предположение
предположение
10 октомври 2019 17:10
Гост

С това бързане май няма да е Славчев, да не се окаже истина, че този пост се пази за Цацаров? Да си прекрати мандата малко по-рано, та да е той този юрист с над 10 години стаж 😉

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 17:10
Гост

Брей, май са намерили юрист за поста.

Нина
Нина
10 октомври 2019 17:08
Гост

Ще мине първо проверка за тераси сигурно.

Дали?
Дали?
10 октомври 2019 16:10
Гост

Да видим дали ще намерят някой без недоказуеми доходи и имотни изстъпления…

Вариант Б
Вариант Б
10 октомври 2019 16:12
Гост

Или това, или ще си намерят потенциален консул за Малдивите.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 15:50
Гост

Смее ли някой да не послуша Бойко, когато му размаха път. Иначе следва дърпане на уши и наритване.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 15:47
Гост

Няма лошо да имат тераса, барбекюта или апартаменти с асансьори. Просто трябва да е законно.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 15:43
Гост

А дано този път да случат ма шеф.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 15:44
Гост

Те в началото всички са свестни и съвестни. Обаче после като захапят кокала се променят тотално.