До четири основни заплати допълнителнo за изключително натоварените прокурори и следователи, до две – за високо натоварените и до една – за натоварените. Това предвижда проектът на правила за определяне на допълнителни трудови възнаграждения на прокурори и следователи съгласно чл. 233, ал. 6, пр. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Според въпросната разпоредба въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт Висшият съдебен съвет определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател.

Съдийската колегия вече прие подобни правила, сега и Прокурорската колегия се готви да стори същото. Те са изготвени от Огнян Дамянов и Стефан Петров и бяха представени на днешното заседание на ПК на ВСС, като двамата уточниха, че средствата за тези възнаграждения са целеви и са само за натоварените прокуратури и следствени отдели.

В правилата са посочени и критериите, въз основа на които ще се отпускат бонусите за натовареност, а тя е диференцирана за районните и за окръжните прокуратури.

Показателите са следните: средна натовареност на един обвинител в районна и в окръжна прокуратура; среден брой наблюдавани досъдебни производства от магистрат в РП и в ОП; среден брой на внесените прокурорски актове от човек в РП и в ОП; среден брой съдебни заседания на един обвинител в РП и в ОП; относителен дял на решените спрямо наблюдаваните досъдебни производства на човек в РП и в ОП; относителен дял на внесените актове в съда спрямо наблюдаваните досъдебни производства на магистрат в РП и в ОП.

За следователите критериите са: средна дневна натовареност на един следовател, среден брой досъдебни производства, среден брой приключили разследвания, среден брой досъдебни производства, приключени с мнение за съд на човек и среден брой приключени досъдебни производства с мнение за прекратяване.

По отношение на апелативните прокуратури са предвидени два критерия – средна натовареност на магистрат и среден брой съдебни заседания на обвинител.

За да е изключително натоварена една прокуратура, тя трябва да покрива всички показатели. За да е високо натоварена – поне половината, а само натоварена – поне един от показателите да е над средното ниво за страната.

Огнян Дамянов обясни, че се сравняват само органите на едно ниво – районни с районни, окръжни с окръжни и т.н.

Степента на натовареност на Върховната касационна прокуратура, Върховната административна прокуратура и на Националната следствена служба ще се преценява по предложение на обвинител №1 до ПК на ВСС след съгласуване със съответния заместник на главния прокурор.

Размерът на допълнителните трудови възнаграждения ще се определя общо за съответния орган и ще се разпределя поравно между магистратите, обясни Огнян Дамянов. Той допълни, че ще се вземат предвид данните за натовареността за първите 6 месеца на 2021 г., защото миналогодишните не са актуални и няма да е справедливо те да бъдат отчитани.

В правилата се предвижда и в кои случаи прокурори и следователи няма да получат бонуси. Това ще става в следните хипотези – при влязла в сила присъда с наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление; влязло в сила дисциплинарно наказание; подаване на оставка при висящо дисциплинарно производство с предложение за уволнение; когато магистратът е привлечен като обвиняем за извършване на умишлено престъпление от общ характер до приключването на наказателното производство; при висяща дисциплинарка за нарушение, извършено в съответната година; когато относителният дял на върнатите дела спрямо внесените е над средния за страната; когато относителният дял на оправдателните присъди спрямо влезлите в сила е над средния; при системно неспазване на процесуалните срокове.

Именно тези изключения са предизвикали възражението на двама прокурори от ВАП, които в становище са заявили, че не може да се поставят такива ограничения, защото това е вид санкция. Наред с това те питат и кой орган и с какъв акт ще определя кои магистрати няма да получат бонуси.

Заради тези два спорни въпроса Огнян Дамянов предложи проектът на правилата да се изпрати на главния прокурор, който до 1 ноември да вземе становища от прокуратурите и след тяхното обобщаване, документът отново ще бъде обсъден от ПК на ВСС.

Ще подкрепя становището на г-н Дамянов. За първи път се приемат такива правила, разпоредбата на чл. 233 от ЗСВ е доста нова и аз получавам запитвания от колегите. Те се объркват дали става въпрос за допълнителни възнаграждения по този текст от закона или ДМС от икономии в бюджета, които се определят в края на годината. Трябва да сме максимално открити към колегите си, да покажем какво обсъждаме и те да си кажат мнението. Ще се постарая максимално бързо колегите да бъдат запознати и да получим техните предложения“, заяви Гешев.

Така гласуването на правилата беше отложено, докато магистратите не изразят становищата си за текстовете.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 октомври 2021 11:10
Гост

Тая измислена статистика за натоварването поне да я качат някъде да я видим и да знаем дали ще получим нещо. Дано главния не го допусне, но подозирам, че накрая както винаги нивата над районна ще се нагушат (много малка част заслужено) с по няколко заплати, дето заради ножицата са безумно по- големи от районното, а робите надолу ще останем с пръст в устата. Тези хора 5 години не си мръднаха пръста за ножицата в заплатите, така че не очаквам да измислят нищо умно с тези пари. Позор

Кинчето
Кинчето
22 октомври 2021 5:08
Гост

Този запъртък ли измъти колегията на ВСС?
Вместо да си свърши работата и да реши въпроса с равномерната натовареност, си изми ръцете с най-лековатото решение – с чужди пари бонусчета раздава. И пак – натовареният си е натоварен, а това води до лошо качество.
С две думи : Слаб 2.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 11:52
Гост

Айде по- лекичко с гръмовните писания. Явно понятие нямаш от заплатата на мениджър в частна компания. В пъти е над районното ниво и доста над върховно. Е ако имаш предвид управителя на бакалията, който си е сам единствен работник и се пише мениджър и какъв ли не, тогава е друго. Пък и думата „компания“ е доста разтеглива. В истинския смисъл- предприятие, завод и т.н взимат доста над районното ниво. В пъти. Но днес всякакви измислици станаха „компании“.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 11:41
Гост

Ейййй заринаха се с пари магистратите и пак недоволни-явно са на принципа „колкото повече- толкова повече“!
По заплати дори на районно ниво скоро ще надминат мениджъри на частни компании, което е абсурд!
От едната крайност преди години- с ниски заплати, сега се отиде в другата крайност- изключително високи заплати за стандарта в БГ.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 11:48
Гост

Съгласен, но това касае и голяма част от държ.служители, на които им увеличиха последните две-три години много заплатите и задминаха заплащането в частния сектор за еднакви длъжности, което го няма никъде в западна Европа

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 11:37
Гост

Между другото, колеги, някой знае ли къде има официално достъпни данни за натоварването. Понеже хубаво са написали едни критерии, но няма как да сравня

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 11:35
Гост

Скърцат с едни клавиатури??? Понеже вие дето не знам защо ви наричат адвокати, мъкнете тухли по цял ден

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 10:45
Гост

Да, ама си се объркал. Принципно щеше да е добре да си прав, но прочети внимателно- няма да има за всички по две, а за някои по две, други- 3, за някои- нито една. Чети внимателно. Тук не става въпрос да се гледа в паничката на другия, а за елементарна справедливост

Адвокат със сак
Адвокат със сак
21 октомври 2021 10:44
Гост

Безобразие, аз не можах сина си абитуриент да изпратя, тия ще ми взимат заплати.

Те ако знаят какво е натовареност, нямам думи, това е просто безочие.

Нищо не правят – скърцат с клавиатурите по цял ден, такива смехории.

Имат силно развита Сталинска захапка и дребна душа, следователите.

Требва като адвокат да ги гоня с лъжицата – да свършат работа.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 10:38
Гост

А бе в тая система има и служители и държавни съдебни изпълнители, и съдии по вписванията. Защо всичко правим на парче? Защо винаги по несправедлив начин се случват нещата? Защото винаги за тези, които се трудят най-много /районните съдилища/ трябва да останат с пръст в устата? Няма ли министър на правосъдието, който също да вземе някакво отношение? Потресен съм, че няма пълна визия за всички в тази съдебна система. Всичко се върти около горните етажи от съдии, прокурори и следователи. Други НЯМА…

Ханонимен
Ханонимен
21 октомври 2021 10:37
Гост

На всички ще дадат по 2, нали идеята на окрупняването беше всички да са еднакво натоварени. За върнатите и оправдателните всички знаем, че коефициента варира според отношенията съд-прокуратура. Да не бъдем злобни, въобще да сме радостни че има ДМС и да не гледаме в паничката на ближния защото не сме в неговите обувки. Здраве и късмет!

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 23:10
Гост

Абсолютно вярно. Само човек, който не е с всичкия си може да въведе тия правила за върнати те и оправдателните, които са си чиста проба начин да се режат хората. Айде стига повечето окръжни прокуратури имат по 20 акта на година, но си надува натовареността със стъкмистика, а районните роби бухат за лудо. Накрая за тумбаците по две-три заплати, за робите-1. При това за едно върнато дело- попадал в ограниченията и няма и 1. Това е позор и комунизъм. ПК са предатели. Повече кракът ми няма да стъпи на протести за закриването на специализираните. Да ги закриват. Не ми дреме.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 23:48
Гост

Хайде да си обоснове минус, ако можеш или ей така си цъкаш

Глупости
Глупости
20 октомври 2021 22:31
Гост

Гешев и слугите му в ПК ще нагушат с по няколко заплати, като изключително натоварени първо пуделите му от спеца, после разните му там протежета нацвъкани от тях из цялата прокуратура на титулярни или командировани места, цялата сюрия адм. ръководители за да продължат да са му верни, а каквото и ако остане с таван 1 заплата ще се раздаде на калпак за замазване на очите на индианците и то не всички. Толкова са кухи, че не са успели дори да препишат правилно правилата на СК, като за „творчеството“ им да въведат допълнителни критерии за да отрежат неудобните са отнесли основателни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 21:46
Гост

Тук колегите от ВКП са прави. Извинявайте, но средния дял върнати дела е около 3%. Ако си внесъл за 6 месеца 30 акта и имаш един върнат, това прави малко над 3%. Някой може ли да обясни логиката на това.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 18:10
Гост

Пълно безобразие. Ще има районни, които няма да получат нищо, а окръжните с изкуствената им стъкмистика ще вземат по две. За тулупите във ВКП да не говорим. Както винаги работните пчелички на районно ниво ще останем с пръст в устата. От тук нататък пръста си не мърдам да ходя на измислени протести против закриването на спецковците. Окръжното и апелативно ниво ни накараха, но до тук беше. Когато сме им необходими ни търсят, дойде ли време за стимули-вземат мързеливците от горните нива заради стъкмистика. Нещастници и мръсници.

Христо
Христо
20 октомври 2021 17:26
Гост

Гешев какво ли ще каже за проектът на правилата.

Симо
Симо
20 октомври 2021 17:27
Гост

Каквото му кажат заместниците.

Заки
Заки
20 октомври 2021 17:21
Гост

Друго и не може да се очаква от ПК на ВСС.

Филип
Филип
20 октомври 2021 17:22
Гост

В разгара си са когато трябва да си гласуват бонуси.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2021 16:38
Гост

Да не забравите само и съдебните служители! Те също заслужават заплати и бонуси, защото също са натоварени!

Аноним
Аноним
20 октомври 2021 16:33
Гост

Хубаво е и за служителите да има, защото те вършат достатъчно много работа и задължения във всички нива на натоварени прокуратури и съдилища!

Чочо
Чочо
20 октомври 2021 17:23
Гост

Пари, изкарани с честен труд. Безспорно.

Петко 2
Петко 2
20 октомври 2021 18:57
Гост

Вие, прокурорите, верно ли мислите, че работите!?

Гражданин
Гражданин
20 октомври 2021 20:11
Гост

А ти наистина ли си вярваш,че можеш да мислиш?

Емилиева
Емилиева
20 октомври 2021 15:52
Гост

Добре е за всички да знаят какво ше получат

Kan
Kan
20 октомври 2021 15:51
Гост

Добре, че се уреди този въпрос

Иванова
Иванова
20 октомври 2021 15:50
Гост

Ами надявам се това да потуши пожарите

Цветанов
Цветанов
20 октомври 2021 17:24
Гост

Да мирясат най- накрая.

Oblena
Oblena
20 октомври 2021 15:49
Гост

Страхотно е, че са уредили този въпрос

Игнат
Игнат
20 октомври 2021 15:49
Гост

Справедливо заплащане – честен труд

Borislavova
Borislavova
20 октомври 2021 15:47
Гост

Ами определено трябваше да се реши този казус

Олександра
Олександра
20 октомври 2021 15:46
Гост

Добре е.

Munic
Munic
20 октомври 2021 15:45
Гост

Важно е да се плаща на заслужилите

Кирилова
Кирилова
20 октомври 2021 15:44
Гост

Емии заслужено