Процедурата за избор на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота тръгва до края на февруари, научи „Лекс“.

Най-напред се чака новият председател на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова да встъпи в длъжност на 10 февруари, а след това заедно с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков те ще свикат общото събрание на съдиите.

Главният прокурор Иван Гешев на свой ред трябва да свика общите събрания на прокурорите и следователите.

Когато това стане, ВСС трябва да приеме хронограма за провеждането на избора като по всяка вероятност тя ще бъде обсъдена на заседанието на 17 февруари, което на този етап е единственото за този месец след встъпването на Галина Захарова.

Идеята е процедурата да не се бави, а да се придвижва според сроковете в Закона за съдебната власт. А те ще бъдат конкретизирани в именно хронограмата – докога ще се правят номинации, ще се представят документи, становища и т.н.

По закон общите събрания за избор на нов ВСС се свикват не по-рано от осем месеца и не по-късно от шест месеца от изтичането на мандата на действащия съвет. Това означава, че процедурата може да започне най-рано на 3 февруари и най-късно на 3 април, тъй като мандатът на сегашния съвет изтича на 3 октомври.

Съдиите избират шестима свои представители, прокурорите – четирима, а следователите – един.

Предложения за членове на ВСС може да прави всеки един от магистратите не по-късно от два месеца преди избора. Всяка номинация трябва да бъде съпроводена с мотиви за личните, професионални и нравствени качества на кандидата, да има неговото съгласие, а самият той после ще има 14 дни, за да представи концепция, автобиография, мотиви защо иска да влезе в съвета, както и документи, че отговаря на законовите изисквания.

Изборът се провежда в две последователни съботи като в първата се изслушват кандидатите и им се задават въпроси, а през втората е самият вот. Той може да бъде с хартиени бюлетини или електронно.

ВСС вече започна подготовката за избора като в близките дни ще бъдат обявени две обществени поръчки – едната във връзка с електронното гласуване и е на стойност 100 440 лв., а втората – за онлайн участие в общото събрание за 105 000 лв.

Същевременно новите управляващи обявиха, че готвят промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), част от които касаят реформа на ВСС. Една от идеите е той да стане непостоянно действащ.

Магистрати изразиха притесненията си, че при висяща процедура не трябва да се променят изискванията и условията за избор на членове на съвета. Те обясниха пред „Лекс“, че този въпрос трябва да бъде решен законодателно.

11 от членовете на съвета се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3. Управляващите имат 134 депутати при необходими 160, което може да бъде проблем при гласуването. Ако НС не излъчи представители във ВСС, то този състав ще продължи да работи докато депутатите не постигнат съгласие.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
22 януари 2022 13:22
Гост

Все тая.

Днес на церемонията по встъпване във втория мандат обявиха, че напролет Радев внася в парламента проекта за нова Конституция.

Стига толкова. Като ги сменят тия … пак тия. Лукановата Конституция заминава при Луканов.

въпрос
въпрос
21 януари 2022 14:06
Гост

Защо нямате статията за Ултиматума от Ресефесер от днес?

Това, което се случва е повече от скандално. това е основание за късане на дипломатически отношения с Московците!

Лайнар
Лайнар
22 януари 2022 13:19
Гост

Търчи да връщаш сребърниците на Америка за България.

Това е юридически форум!

юрист Михов
юрист Михов
21 януари 2022 14:05
Гост

Предлагам за прокурорската колегия – прокурор Кирил Хаджиев от Бургас. Завършил Ленинградския държавен университет през 1987 г. със специалност „Право“. Прокурор от 1989 г. в БГ. Много подготвен магистрат, с дългогодишна практика, със солидно съветско юридическо образование!

Агент Митко
Агент Митко
22 януари 2022 13:39
Гост

Аз даже не бях завършил ПУЦ по право. Локомотивен машинист съм.

Точно затова ми повериха ДАНС.

В другия си живот бях бостанско плашило за бракониери.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2022 9:41
Гост

„11 от членовете на съвета се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3“ – така, че ще сменят „дедовия“…

Гост
Гост
20 януари 2022 21:31
Гост

И като изтече мандата, тия некадърници ще ги назначава във ВКС, като Цацаров. А истинските магистрати ще ходят на конкурси с години наред, ще ги печелят, ама ВСС няма да ги пусне. Местата са тях и техните протежето.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 17:55
Гост

И ще дойдат 22-ма марсианци.

Съдия
Съдия
20 януари 2022 17:23
Гост

Дано се кандидатират свестни колеги ! Надявам се нито един върховен съдия да не се кандидатира и да не бъде избран за следващите ВСС. Двамата председатели „по право“ са достатъчни. В този съвет им се нагледахме на върховните…

Липсва доверие в тях
Липсва доверие в тях
20 януари 2022 17:59
Гост

Точно така, пълен позор бяха! Без тях! Особено без такива в предпенсионна възраст.

"За" върховните
"За" върховните
21 януари 2022 8:08
Гост

Глупости! Точно тези, от низовите съдилища и прокуратури си дават ….по време на мандата за кариерен растеж в замяна след това. А върховните няма за къде повече да драпат.

Фильо
Фильо
21 януари 2022 9:58
Гост

Вече видяхме,че върховните не стават. Не е нужно да се спъваме за втори път в един камък. 5 год. едвам ги изтърпяхме, 10 год. ще дойдат прекалено.

Мильо
Мильо
22 януари 2022 13:26
Гост

Повече няма да търпиш!

С новата Конституция всички съдии стават изборни от колегии по места.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2022 20:02
Гост

Е, тези хич не си дадоха … при всеки удобен случай. Нали не забравяте КОЙ беше избран при техния мандат.

предложение
предложение
20 януари 2022 17:14
Гост

Предлагам да бъде закрит ВСС , а съдиите да се назначават от президента. Както е в САЩ. ВСС има в Ресефесер. Ресефесер или САЩ да са ни примери?

адвокат от САК
адвокат от САК
20 януари 2022 17:24
Гост

Предлагам България да стане република с превес на ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ, с аброгативни национални референдуми.Стиска ли им на политиците, м;0 Всеки политик, който не е изпълнил предизборните си обещания, да бъде отзоваван след 3 месечен “престой“ като депутат именно на това основание. Призовавам думите “политическа отговорност“ да не са правно нищо, а да означават по-засилено действие на гражданската, административната, наказателната и дисциплинарната отговорност. А да видим след това кой е този политик, който очеизваждащо или чрез схеми ще се пробва да краде държавни пари…

Лайнар
Лайнар
22 януари 2022 13:28
Гост

Добре. Данаиле. Кирилов.

Но, все пак нова Конституция ще има!

адвокат от САК
адвокат от САК
20 януари 2022 16:55
Гост

Управляващитеот 47НС искате ВСС да ви бъде ПОДЧИНЕН и всеки депутат еднолично да си назначава, повишава, наказва и освобождава съдии, прокурори и следователи, това искате, нали, но… НЯМА да го получите, тъпи и прости политици. Цацаров отлично ви се изплю в продажните муцуни и с интелекта и превантивните си действия, ви направи сами да си говорите. Малко ви е- много се кефя и на Гешев – той много елегантно ви се присмива и изобщо не се впечатлява от жаждата ви за власт, като демонстрира пълен непукизъм към изявленията ви и се защитава по най-добрия начин- като се оплаква от вас… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
20 януари 2022 16:51
Гост

Нито един платен кирилпетковски трол, който се представя за юрист в този форум, така и не представи мотивите на пп пп защо ВСС трябвало да бъде непостоянен орган- кому е нужно това и какъв ПРАВЕН, а НЕ политически ефект се постига с тази промяна. Какво точно искат с нея, освен овладяване на съдебната власт на ангро от изпълнителната власт. Никаква аргументация няма това тяхно предложение- нито юридическа , нито политическа , нито дори логическа. Аз виждам само една подобна- да се отнеме цялата власт на ВСС да назначава, понижава, освобождава, наказва магистрати, като започва постепенно “орязване“ на всичките му правомощия.… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 15:24
Гост

Бързайте, бързайте,управляващи, с тайните срещи по градове и паланки да договаряне нови членове от професионалната квота. Давайте, докато не са Ви измели, заради високите цени, безконтролната пандемия и галопиращата инфлация. Като Кацаров – за малко време „големи постижения“.

П.С. Лекс, заглавието Ви куца. Няма да е изцяло нов ВСС.

Няма край тиквената мъка
Няма край тиквената мъка
20 януари 2022 15:38
Гост

Това е най-голямата мъка на троловете на Тиквата, че няма за какво компрометиращо против новите да се хванат. Затова постоянно дъвчат я високите цени на тока (които зависят не от България, а от ЕС енергийната борса), я повишената инфлация (която е икономическа закономерност в целия свят напоследък), я за пандемията (която също не може да бъде обуздана в целия свят). А едно време каква стабилност имаже само… асфалт, чували, кюлчета, чекмеджета, джуджета, бухалките (според ЕСПЧ) ПРБ и СНС и разбира се всички некадърни калинки и карикатури начело със Спонджбоб министъра.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 15:51
Гост

Брей, ваксини няма. Антиваксърите от ИТН не са в управлението да си дрънкат глупостите. Питайте малкия и средния бизнес, че и завод Арсенал колко добре се справят. Бюджет на държавата няма приет. Всеки иска да се позове на обективна невъзможност поради външни неьависещи от тях обстоятелства било по ч.306 от ТЗ или чл.89 от ЗЗД. Тези не са сложени да се оправдават там. Всеки льохман може да хленчи в кварталната кръчма. Нищо, поне сме спокойни, че Македония няма терориални претенции към нас.

проскубана тиква си ти
проскубана тиква си ти
20 януари 2022 18:21
Гост

хахахаха опорните точки от последната тирада на тиквата

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 19:37
Гост

Де да греша, ама не. Щом „Тиквата“ го е казал, значи издънката е толкова голяма, че тапир ще я констатира.

Юрист
Юрист
20 януари 2022 15:05
Гост

В какъвто и състав да е новия ВСС ще е по-добър от това подобие на орган на съдебната власт като настоящия състав на ВСС. Дано изберат читави колеги с високи нравствени качества и професионална репутация.

Филип
Филип
20 януари 2022 15:23
Гост

Да идва октомври и да се махат.

адвокат от САК
адвокат от САК
20 януари 2022 14:55
Гост

“… Една от идеите е той да стане непостоянно действащ….“ Toва е в разрез с принципа на разделение на властите и го нарушава. ВСС е еманация на съдебната власт- той и само той е компетентният орган, който назначава, понижава, повишава магистрати или им налага наказания. Отнемете от него тази негова функция и от правовата държава не остава нищо. Кой ще поеме тази негова функция според политиците, е напълно ясно- самите политици- т.е. изпълнителната власт. Ето така се създават правни условия за разрушаването на правовата държава. А без принципа на разделение на властите, когато политиците завладеят и съдебната власт, и окончателно… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
20 януари 2022 15:03
Гост

И как точно постоянно или непостоянно действащия орган е в разрез с принципа на разделение на властите? Личи ви, че не сте правоспособен юрист, а платен политически трол, който търси под вола теле и на който му плащат на коментар.

адвокат от САК
адвокат от САК
20 януари 2022 16:42
Гост

До „.Юрист 20 януари 2022 15:03..И как точно постоянно или непостоянно действащия орган е в разрез с принципа на разделение на властите? …““ Намерете си отговорите в политическите мотиви на вашата партия пп пп- ТЕ искат да овладяват прокуратурата, не аз и не адвокатурата… Кирилпетковските платени тролове като вас трябва да мълчат, когато пишат аполитични адвокати- вие не ставате за нищо, некадърни сте като юристи и затова се “връзвате“като подлога на всяка нова управляваща политическа партия. Продажността е ваш неотменим атрибут.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 15:27
Гост

Да, непостоянно действащ също като Народното събрание по време на Бай Тошо….. Те, че ще го формулират нормативно, както трябва, ясно. Легитимността и политическия неутралитет е въпросът, който ще остане висящ.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2022 17:21
Гост

Политиците отдавна владеят съдебната власт. Която партия е на власт – нейните членове диктуват във ВСС.

Манов
Манов
20 януари 2022 14:55
Гост

Да видим какво ще излезе след този избор и дали ще се подобрят нещата. Пак ще си говорим напролет.

Лозан
Лозан
20 януари 2022 15:25
Гост

Такъв ВСС не сме имали до сега. Напълно неползотворен.

Панов
Панов
22 януари 2022 13:33
Гост

Имали сме. Всички. Без изключение.

Asparuhov
Asparuhov
20 януари 2022 14:55
Гост

Сякаш щеизбират нов шаман на племето.

Сотир
Сотир
20 януари 2022 15:29
Гост

При този представляващ, ако искат и вожд да избират.

Темелкова
Темелкова
20 януари 2022 14:54
Гост

Това значи ли, че може да се спестят тия 100 хилки за осъществяване на онлайн връзка, като просто се проведе през май месец, когато няма да има такава драма с Ковид – 19?

Тити
Тити
20 януари 2022 15:31
Гост

Дано поне системата да работи, а не това да са поредните хвърлени на вятъра пари.

Илиева
Илиева
20 януари 2022 14:53
Гост

Е, да видим как ще го проведат. Явно за тия пари трябва да прокарат невероятно трасе за да не се срива връзката по време на събранието…

Lalov
Lalov
20 януари 2022 14:53
Гост

Онлайн участие в събрание – 100 000лв? WHAT?

Anonimen
Anonimen
20 януари 2022 15:33
Гост

Някой пак ще прикрадне пари ми се струва.

Гъливер
Гъливер
20 януари 2022 14:52
Гост

Не вярвам на сегашното ВСС.

Краси
Краси
20 януари 2022 15:34
Гост

Май вече никой не му вярва.

Опенхов
Опенхов
20 януари 2022 14:48
Гост

Определено мисля, че е време да се смени това ВСС. Не е нормално.

Лайнар
Лайнар
22 януари 2022 13:35
Гост

Следващият със сигурност ще е по-лош.

Емилиева
Емилиева
20 януари 2022 14:48
Гост

Новата власт тръгна с голяма кошница. Но да видим. Да видим.

Чавдар
Чавдар
20 януари 2022 15:35
Гост

Имат много работа за да оправят бакиите на предшествениците си.

Хемероидов
Хемероидов
20 януари 2022 14:47
Гост

Еми, да се надяваме, че тези ще са далеч по-читави от предните

Анонимен
Анонимен
23 януари 2022 17:24
Гост

По дефолт всеки следващ състав е по-лош от предходния. Доказано е вече.

Десислава
Десислава
20 януари 2022 14:47
Гост

Чакаме с нетърпение