Трябва ли шумните скандали с придобито имущество от висши държавни фигури да присъстват в отчетния доклад на антикорупционната комисия и колко ефективна е тя? Тези въпроси бяха в основата на дебата в парламента при приемането на доклада на КПКОНПИ, в който председателят на комисията Сотир Цацаров влезе в спор с депутати от БСП.

„Не четем за най-големите скандали, които се случиха миналата година и в които бяха забъркани членове на комисията. Не четем за това, че комисията, която е призвана да се бори с незаконното придобиване на имущество, беше в епицентъра на такъв скандал. Припомням за терасата на бившият председател Пламен Георгиев. В този доклад не четем и за „Апартаментгейт“, още един голям скандал. Няма и дума за тях“, каза Кристина Сидорова от БСП, припомняйки скандала от миналата година с апартаментите на управляващите, покрай който оставка подаде и тогавашният шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, след като се разбра, че огромната тераса на жилището му е незаконна.

От БСП разкритикуваха днес и ефективността на комисията, като Милко Недялков каза, че няма никакъв страх от антокорупционния закон, тъй като в него няма нищо за корупция по високите етажи на властта. Крум Зарков пък припомни тезата на опозицията, че председателят на комисията трябва да се назначава от президента, за да е независима от управляващите.

„Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт. Казахте, че не присъства терасата на Пламен Георгиев, но съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от парламентарни представители, които са от вашата парламентарна група“, отговори Сотир Цацаров. За разминаването между цената на внесените искове и отнетото имущество, той напомни, че процесите са на три инстанции и отнемат време, а 128 дела са спрени в очакване на тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 2018 г. В него ВКС трябва да отговори най-общо на въпроса, губи ли държавата правото си да заведе дело за конфискация на незаконно придобито имущество, ако е надвишен срокът за проверка на произхода му. Делото беше образувано по искане и на комисията преди две години. Днес Цацаров изпрати и писмо до председателя на ВКС Лозан Панов, в което напомня, че последното заседание по делото е било на 3 март и в него е обсъден и гласуван проект на тълкувателно решение. По закон решенията се обявяват в тримесечен срок от постъпване на искането, а при особена правна сложност – до 6 месеца, напомня Цацаров.

От друга страна, Цацаров посочи пред депутатите, че дори да се вземе решение за ускорена конфискация, това би довело пък до драстично нарушаване на човешки права.

Той напомни и че реално пое комисията през декември миналата година и на практика отчита само 10 дни от собствената си дейност.

„Казахте, че комисията в този ѝ вид няма да се справи с корупцията. Не е моя работа да споря с народен представител, само че справянето с корупцията не е работа само на една комисия. Справянето с корупцията минава и през тази зала, защото тя гласува и приема инструментариума, с който работим ние, с който работи прокуратурата, с който работи МВР, ДАНС и прочее. Част от този инструментариум, да речем е в Наказателния кодекс и остава непокътнат от 1968 г. Това очевидно не ви прави впечатление“, заяви още Цацаров и допълни, че нищо в дейността на комисията не би се променило, ако беше прието искането на БСП, президентът да назначава ръководството ѝ.

В крайна сметка, отчетният доклад на КПКОНПИ беше приет със 131 гласа „за“, 1 „против“ и 45 „въздържали се“.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 май 2020 10:39
Гост

Официалният отговор на Цацаров пред НС е „Какво ме питате, като покрихме и вашите хора“. Казва това в прав текст пред целия „народ“ и какво прави народът?

Анонимен
Анонимен
28 май 2020 19:05
Гост

Когато трябва да се обслужи интереса на прокуратурата и другите бухалки на Пеевски – даже кадри на бельо и гащи в собствените домове на неудобните арестувани дават по новините, а когато трябва да се даде публичност на мафиотщините на мафиотите, облечени с власт – това не било вестник! Наглеци!

Деси
Деси
29 май 2020 10:26
Гост

Колкото и безполезен беше като главен прокурор толкова безполезен е и сега, за народа. Иначе за мафията е злато. Безполезна топка лой.

Вики
Вики
28 май 2020 12:01
Гост

Е, къде ви е прозрачността? Защо пък в доклада да не се споменава за терасата на Пламен Георгиев.

Вестникар
Вестникар
28 май 2020 11:59
Гост

Хайде, Цаци се изказа.

Кирилова
Кирилова
28 май 2020 11:41
Гост

Кога БСП яде кюфтета не мрънка. Сега мрънка

17-18-19-20!
17-18-19-20!
28 май 2020 11:40
Гост

Гарван гарвана око не вади…

Лимоновски
Лимоновски
28 май 2020 11:40
Гост

Лошо драги, лошо!!!!

Златимир
Златимир
28 май 2020 11:39
Гост

Те друго ли са очаквали от БСП? А все едно техните депутати не са в кюпа. Все едно не можете край Парламента в кафетата да видите как депутати на БСП си гукат с такива на ГЕРБ и ДПС. Всички на една маса.

Щерев
Щерев
28 май 2020 11:58
Гост

А само правят циркове в Парламента. Прах в очите на хората.

Анонимен
Анонимен
28 май 2020 11:39
Гост

Скандалите с нашите хора трябва да се потулват, Цацаров за какво иначе са го сложили там?!

Боби
Боби
28 май 2020 11:58
Гост

За красота 🙂

Десислава
Десислава
28 май 2020 11:39
Гост

Еми няма да пише. Как да пише. Нали се крият тия дето си накупиха имоти.

Павлова
Павлова
28 май 2020 11:38
Гост

Това са врели некипели.

Русева
Русева
28 май 2020 11:38
Гост

Пълен потрес!

Димитрова
Димитрова
28 май 2020 11:38
Гост

Да, съгласявам се, че БСП трябва да е опозиция и да го играе коректив. Но как да ги уважа, като ме оставят с впечатлението, че те са до такава степен коректив, че се заяждат за ВСЯКО едно решение. Щеше да изглежда по-добре ако обективно приемаха нещата и когато нещо е добро, те го подкрепяха. Когато не е добро да се заяждат. Сега обаче те намират причина да се заядат със всичко. Което може да се направи много лесно. Да идеш на трибунката и да надудняш камара глупости как си недовоелн от това или онова. И така да зарадваш множестово старци… Покажи целия коментар »

Златимир
Златимир
28 май 2020 11:36
Гост

БСП сега се прави на морален стожер. Ако е на власт ще си траят

Гери
Гери
28 май 2020 12:01
Гост

Със сигурност. Обаче ГРОБ няма скоро да изпуснат кокала.