Доживотен затвор без право на замяна получи 21-годишният Мартин Трифонов, който беше признат за виновен за убийството на седемгодишната Кристин от сливенското село Сотиря, предаде БТА.

Сливенският окръжен съд му наложи най-тежкото наказание, след като през есента на миналата година бяха приети промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които при умишлени убийства се забранява провеждането на съкратено съдебно следствие, водещо до намаляване на присъдата.

Трифонов беше осъден още на 20 години затвор за опит за изнасилване и на 10 години за блудство с малолетното дете. На майката, бабата и дядото на жертвата, осъденият трябва да плати общо 600 000 лева обезщетения.

Наказанието ще бъде изтърпявано при първоначален специален режим. Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Бургаския апелативен съд.

Адвокат Сиво Сивов, който представлява роднините на детето заяви, че това е първата присъда след промяната в НПК за съкратеното съдебно следствие. По думите му, това ще бъде назидание за престъпниците и те ще имат пример за тежестта на закона.

Милка Георгиева, която е баба на убитата Кристин, благодари на хората, които подкрепиха с подписки и мирни протести законодателните промени и посочи, че ако получи пари от обезщетението, ще ги дари на деца в нужда.

Престъплението беше извършено на 15 август, като Трифонов беше заловен след почти 24-часово издирване на следващия ден и беше ранен, след като оказа съпротива. Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие и последваха скоростните законодателни промени.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Филип
Филип
30 януари 2020 13:56
Гост

Със сигурност ще е достатъчно нагъл, за да обжалва. Та това е само седем годишно дете!

Христо
Христо
30 януари 2020 13:58
Гост

Гешев няма ли да му предложи психологическа помощ. Или този, понеже вече е в кауша няма да има нужда. А и Главният е съсредоточил вниманието си върху черепа.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 13:55
Гост

Интересно как ще изплати 600 000 лева обезщетения? Не че парите в случая имат значение.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 13:52
Гост

Ето, че промените в Наказателно-процесуалния кодекс от миналата година са ползотворни относно назиданието за престъпниците.

Кръстника
Кръстника
30 януари 2020 13:54
Гост

Те такива като него в затвора достатъчно ги „назидават“ още при влизането им.

Андреев
Андреев
30 януари 2020 13:31
Гост

Искрено се надявам колегите от Бургаския апелативен съд да проявят здрав разум и да потвърдят присъдата.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 13:24
Гост

Според мен тази промяна е ОК, за разлика от предложението за непълнолетните престъпници, защото как се доказва зрялост?

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 13:18
Гост

Ако беше останал старият ред по НПК, този убиец щеше да излезе от затвора в разцвета на силите си.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 13:20
Гост

И с никакъв шанс да се поправи. Затворите не са място, което прави хората по-добри, дори и да искат.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 13:17
Гост

Винаги ми се е струвало несправедливо, че, ако един убиец си признае получава по-ниска присъда, защото пести време и разходи на системата.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 13:29
Гост

Да, тук не важи: „Признат грях, половин грях. А и Гешев нали се прави на много оправен! Да си оправи системата.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 13:16
Гост

Тази промяна в НПК е най-малкото морално справедлива, особено когато няма никакво съмнение във вината на извършителя и съдебна грешка е невъзможна.

практиката
практиката
30 януари 2020 13:15
Гост

Това беше поредната промяна в закон, писана под обществен натиск . Да видим как ще продължи практиката. Добре е да се направи изследване колко са продължавали средно делата за убийства преди и след нея.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 13:22
Гост

Няма значение колко са продължили, защото престъпникът е арестуван. Ако се окаже, че е бил несправедливо обвинен, тогава чак имаме проблем. Но специално при такива жестоки убийства много, много рядко може да се случи грешка.