Застраховките, свързани с инвестиционни фондове, под различни наименования, са широко разпространени в страните с развити капиталови пазари и финансова система. Тази специфична застраховка под различни наименования е разпространена в страни  като САЩ, Великобритания, Холандия и други държави от Западна Европа. У нас тя започва да се предлага след 1990 г. и постепенно се утвърждава на застрахователния пазар като интересна възможност за съчетаване на предимствата на животозастраховките и на икономическите ползи от дългосрочно инвестиране.

Монографията Договор за застраховка „Живот“, свързана с инвестиционни фондове“ от Живка Стоилова-Николова е първото цялостно научно изследване, посветено на този тип договори, като в нея той се разглежда не само от гледна точка на правната теория, но и с оглед на проблемите, които могат да се породят в практиката при сключването, изпълнението, изменението и прекратяването на договора. Анализът на правните последици от неизпълнение на договора включва и разглеждане на правните средства за защита на разположение на застрахованите лица.

Договорът е изследван в сравнение с правната уредба на основни пазари, на които се предлага като САЩ, Великобритания, Австрия, Германия. Правната уредба на договора у нас е съпоставена и с разрешенията на т.нар. „гъвкаво право“ (soft law), формирано чрез Принципите на европейското застрахователно договорно право.

В монографията са разгледани последните решения на Съда на ЕС относно задълженията на застрахователите и застрахователните посредници за информиране и за предоставяне на съвети на кандидатите за застраховане и на застрахованите лица.
Книгата е насочена към практикуващи юристи, студенти, икономисти, инвестиционни консултанти и към всеки, който проявява интерес към този специфичен застрахователен договор.

Заповядайте и на премиерата на книгата от 18 ч. на 21 май 2019 г. в Юридическата библиотека на СУ „Св. Климент Охридски”. Отношение по темата ще вземат проф. Огнян Герджиков и научните рецензенти проф. Поля Голева и доц. Станислав Димитров.

Очакваме ви. Входът е свободен!

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
13 май 2019 16:46
Гост

Много се радвам когато кадърни юристи намерят време да споделят знанията си с колегите в книжна форма! Браво!

Анонимен
Анонимен
13 май 2019 15:26
Гост

Този вид застрахователни договори са изключително специфични. Именно за това е изключително полезно, че в монографията са включени последните решения на Съда на ЕС.

Анонимен
Анонимен
13 май 2019 15:28
Гост

И е на съвсем разумна цена.