Евелин Банев-Брендо и доведеният му брат Симо Карайчев са осъдени за участие в престъпна група, която само е имала за цел да пере пари, но не го е направила. Това е окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което преди месец Банев беше осъден на 6 години затвор по делото, което продължи 8 години, а става дума за престъпна дейност от началото на века.

Решението на ВКС е от 26 април 2018 г., но не беше публикувано веднага заради промените в НПК, според които при налагане на окончателна ефективна присъда „лишаване от свобода“, актовете се обявяват, след като бъде получено уведомление от прокуратурата, че са предприети действия по привеждане в изпълнение на наложеното наказание.

Банев обаче не беше открит и до момента не е влязъл в затвора за изтърпяване на наказанието. Той беше обявен за общодържавно издирване, а от 4 години има и забрана за напускане на страната. Днес от ВКС съобщиха, че публикуват решението за осъждането му, след като е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложените наказания. От прокуратурата уточниха за „Лекс“, че издирването на Банев продължава и до момента не е задържан.

Подсъдими по делото бяха Банев, Карайчев, бившата съпруга на Брендо Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев). Според обвинението Банев и останалите трима са участвали в организирана престъпна група, която е изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици. На първа инстанция Софийският градски съд осъди и четиримата, като Брендо получи наказание от седем години и половина затвор. След това Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими, но ВКС върна делото за ново разглеждане. Миналата година САС реши за втори път делото, като призна Банев и Карайчев за виновни само за участие в престъпна група, която е била създадена, за да пере пари, а Добринова и Дишлиева бяха оправдани. Банев беше осъден на 6 години затвор, а Карайчев на 3 години затвор.

От публикуваното днес решение на ВКС става ясно, че присъдата на втората инстанция е потвърдена с изключение на наложеното наказание на Карайчев.

Върховните съдии Галина Захарова-председател, Биляна Чочева-докладчик и Теодора Стамболова пишат, че Карайчев не е имал активна роля в престъпната група и наказанието му от 3 години затвор е несправедливо. Според ВКС ролята му в групата се състояла в това да открие сметка на една фирма, от която след това са захранвани други сметки и ползването на пари от трансфери.

„Имайки предвид добрите характеристични данни за този деец, както и отчитайки голямата продължителност на наказателното производство, което приближава по време срока на изтичане на абсолютната давност за престъплението по чл. 321, ал. 3 от НК, ВКС намери, че за поправянето му липсва каквато и да е необходимост същият да изтърпява ефективно наложеното му наказание от 3 години лишаване от свобода“, мотивират се върховните съдии и изменят присъдата на Карайчев в условна.

Иначе, ВКС се съгласява с извода на апелативните съдии, че Банев и Карайчев са участвали в престъпна група за пране на пари, но без да има доказателства за извършено изпиране на пари. Последните две инстанции не приеха за доказано, че преводите на милиони евро по няколко сметки в офшорни фирми, са придобити от наркотрафик. Според тях обаче това не е пречка да се приеме, че групата е била създадена, за да пере пари.

„При престъплението по чл. 321, ал. 3 от НК поначало не се изисква дейците да са постигнали целта си, като дейността им може да обхваща само предприемане на предварителни действия. Тяхната специфика обаче може да ориентира относно предмета на вторичното престъпление – в случая пране на пари, без да е необходимо то да е идентифицирано по същинските си белези…Всъщност именно използваният специфичен и усложнен механизъм е от значение и той детайлно информира за една последователност и целенасоченост към прикриване на първоначалния източник на паричните средства и тяхното легализиране“, се казва в решението на ВКС.

Освен присъдата в България, Евелин Банев е осъден на 20 години за наркотрафик в Италия. Той има и още една присъда от десет години и половина затвор в Румъния, заради която е издирван и от Интерпол.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стоян
Стоян
24 май 2018 11:27
Гост

Я, престъпна група, която не е вършила престъпления 🙂 Признайте, че звучи малко нелепо

Амстед
Амстед
24 май 2018 10:33
Гост

Ще си харчи Брендо милионите, а МВР ще се прави, че го търси. Позната картинка

Z.Z
Z.Z
24 май 2018 10:32
Гост

e, тя присъдата не остана скрита, а и той сигурно е знаел какво го чака

до умниците
до умниците
23 май 2018 18:39
Гост

скритите присъди не попречиха на брендо да избяга, нали умници, които измислихте тази промяна в нпк