Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува доверие на досегашния шеф на окръжната прокуратура в Стара Загора Дичо Атанасов и го избра за втори мандат, но не подкрепи Десислав Начков, който искаше още пет години да ръководи окръжната прокуратура във Враца.

Дичо Атанасов беше подкрепен единодушно от кадровиците на днешното заседание на колегията. В негова полза се изказаха Калина Чапкънова, Евгени Диков, Гергана Мутафова и главният прокурор Иван Гешев.

Чапкънова хареса концепцията му, която определи като изключително добре структурирана и обхващаща всички аспекти на прокурорската дейност. Тя добави, че за постигнатите добри резултати в работата на ОП-Стара Загора говорят добрите показатели. „Беше убедителен и ще заложа на него за втори мандат“, каза Чапкънова.

Евгени Диков добави, че познава много добре Атанасов и двамата са работили по редица шумни дела – като това срещу Будимир Куйович, по периодичните взривове в оръжейния завод „Арсенал“ и др. „При всяко по-тежко престъпление той е пръв на местопроизшествието и ръководи първите процесуално-следствени действия. Умее да преценява кои дела да насочи към Националната следствена служба и кои да възложи на следствения отдел“, допълни Диков. Той отбеляза и факта, че Дичо Атанасов има управленски опит, а резултатите от работата на ОП-Стара Загора красноречиво говорели за уменията му.

Гергана Мутафова добави, че през първия си мандат Атанасов е успял да изгради много добър микроклимат не само в окръжната прокуратура, но и в района, освен това е създал и добри условия, които са допринесли за успехите.

Главният прокурор Иван Гешев се присъедини към изказванията като подчерта, че окръжната прокуратура в Стара Загора е много добре администрирана. Но направи и две кратки забележки – да се засили контролно-ревизионната дейност и да има повече динамика и по-малко бюрокрация.

Така с 10 гласа „за“ Прокурорската колегия избра Дичо Атанасов за шеф на ОП-Стара Загора за втори мандат.

Не така премина изборът на ръководител на окръжната прокуратура във Враца. Кандидатът беше само един – досегашният началник Десислав Начков.

От коментарите стана ясно, че към него главният прокурор има доста забележки. Той обаче сподели само една, защото по думите му, не е редно в широк формат да се обсъждат проблемите в държавното обвинение.

Не може за изключително тежко престъпление, извършено на територията на окръжната прокуратура във Враца, окръжният прокурор да бъде уведомяван от главния прокурор или от ВКП. Той трябва да знае за него преди главния прокурор и преди ВКП. А не с изненада да бъде научавано, че нещо се е случило в неговия район“, заяви Гешев без да конкретизира какво има предвид.

По думите му това незнание говори, че взаимодействието с МВР не е точно такова, каквото го е представил кандидатът, а Начков го определи като добро.

Иван Гешев каза още, че няколко пъти е в бил във Враца и очертаната от Десислав Начков картина не е толкова прекрасна. Действително статистически резултатите са добри, но окръжната прокуратура във Враца се нуждае от промяна, повече активност и по-малко бюрокрация, каза още обвинител №1.

В подкрепа на Начков гласуваха трима членове на съвета, а останалите седем бяха против.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дичо
Дичо
27 май 2020 15:52
Гост

Изключително важно за тази позиция е да имаш управленски опит.

Тити
Тити
27 май 2020 15:47
Гост

Поздравления за Дичо Атанасов. През предния си мандат той бе пример за колегите си.

Цаци
Цаци
27 май 2020 15:49
Гост

Гешев да гледа и да се учи. А не само да го снимат като манекен на каскети.

Лимоновски
Лимоновски
27 май 2020 15:38
Гост

Успех!

Димитрова
Димитрова
27 май 2020 15:38
Гост

Нищо ново под Слънцето е казал народа

Тапанар
Тапанар
27 май 2020 15:38
Гост

Дреме ми

€естак
€естак
27 май 2020 15:37
Гост

Късмет на него

Лалов
Лалов
27 май 2020 15:37
Гост

Подкрепям го. Добър избор

Тошков
Тошков
27 май 2020 15:37
Гост

Логиката е, че той трябва да знае преди Гешев. Обаче Гешев гони ПР и затова бърза

Нешев
Нешев
27 май 2020 15:36
Гост

Браво. Добър избор

Николов
Николов
27 май 2020 15:36
Гост

Може да научи от Гешев. Гешев веднага тича. Корпус за бързо реагиране

Чавдар
Чавдар
27 май 2020 15:41
Гост

Когато трябва да се пъчи по телевизията. А иначе престъпниците си маршируват по улиците.

Englishman
Englishman
27 май 2020 15:36
Гост

„Не може за изключително тежко престъпление, извършено на територията на окръжната прокуратура във Враца, окръжният прокурор да бъде уведомяван от главния прокурор или от ВКП. Той трябва да знае за него преди главния прокурор и преди ВКП.

Е това е факт

Фреди Ф
Фреди Ф
27 май 2020 15:35
Гост

Прекрасно