Предложението на Министерството на правосъдието заради пандемията тази година изпитът за юридическа правоспособност да се проведе през ноември предизвика петиция сред дипломантите (петицията виж тук). Причината – то ще позволи само на завършилите Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да придобият правоспособност тази година, но не решава проблема за възпитаниците на останалите висши училища, които ще трябва да чакат до април 2022 г.

Министър Десислава Ахладова предложи отлагането, тъй като заради пандемията миналата година държавният изпит по публичноправни науки не беше проведен навреме и съответно няма как в обичайния срок да бъдат подадени документи за задължителния стаж и за изпита за правоспособност. В мотивите към проекта за изменения в наредбата за юридическата правоспособност се посочва, че насроченият за ноември 2020 г. държавен изпит по публичноправни науки е проведен през януари 2021 г. и завършилите през януари студенти могат да започнат своя стаж най-рано на 1 март 2021 г., което прави невъзможно явяването им на изпит за придобиване на юридическа правоспособност през октомври.

„Считам, че подобен критерий за промяна на изпитната дата е нееднозначен, непълен, недостатъчно убедителен, изваден от контекст и в същото време – ощетяващ значително останалите студенти в Юридическите факултети на страната, които не са завършили своето юридическо образование през януари 2021 г., а през февруари“, пише инициаторът на петицията до Ахладова Атанас Янев. Той е дипломант от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Именно там изпитът по публичноправни науки се проведе през януари, но другаде той беше в края на февруари. „Като пример мога да посоча Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където въпросният държавен изпит се проведе на 19 и 20 февруари 2021 г. Това на практика означава, че завършилите право в този университет на въпросните дати, например, ще могат да започнат своя стаж най-рано на 1 април 2021 г., което прави невъзможно явяването им на изпит за придобиване на юридическа правоспособност през тази година, независимо дали той ще се проведе през октомври или през ноември месец, т.е. дипломантите, съобразявайки се с изискванията и нормите на Наредба № 1 от 2019 година, ще имат възможността да се явят на въпросния изпит едва през месец април 2022 г.“, обяснява Янев.

Той изтъква, че след като причината всички университети да отложат държавните изпити е била една и съща – пандемията от COVID-19, би било несправедливо и непоследователно част от завършилите да могат да се явят на изпита за правоспособност през ноември 2021 г., а други –  най-рано през април 2022 г.

„Мисля, че може и трябва да се намери по-адекватно решение, което да е в интерес на всички заинтересовани страни“, заявява дипломантът от СУ и предлага няколко възможности на министъра, които да бъдат обмислени и обсъдени.

Вариантите са през 2021 г.:

  1. Продължителността на стажа да бъде намалена от 6 на 5 месеца.
  2. Да бъдат променени сроковете за подаване на документи за явяване на изпит за придобиване на юридическа правоспособност.
  3. Да бъдат насрочени два изпита за правоспособност – през ноември и през декември.

Атанас Янев посочва, че тези възможности са били посочени в писмо до министъра и от декана на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев.

Силно се надявам и разчитам, че ще се стигне до адекватно и справедливо решение в интерес на всички заинтересовани страни, заявява той, а отворената от него петиция вече започва да набира подкрепа.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сандокан
Сандокан
09 март 2021 14:49
Гост

Преди време съдия Владимир Ковачев от Окръжен съд Благоевград написа статия за стажа и убедително доказа пълната му пародия.
Горещо съветвам бъдещите стажанти да я прочетат, за да знаят какъв цирк и хаос ги чака!

Адвокат
Адвокат
09 март 2021 23:25
Гост

https://www.legalworld.bg/81608.stajyt–fars-ili-parodiia.html

Наистина е ценна, но не само за студентите…съдиите също да четат.

Омбудсмана да реагира заради малкия брой изпити
Омбудсмана да реагира заради малкия брой изпити
09 март 2021 14:22
Гост

Предлагам, младите хора, които основателно недоволни,че изпитите ще са 2 пъти в годината-и в добавка за част от лицата-в неудобни месеци(математически излиза,че ще приключат стажът месец-два по-късно, значи трябва да чакат до шест месеца за другита дата-без доходи, без здравно осигуряване, без право да работят-нямат правоспособност, дори по НК за работат без правоспособност пише,че се лежи в затвора!) да сезират и Омбудсмана. Омбудсмана може с авторитета си да предложи промяна. Хайде-дори и да не е всеки месец, да е веднъж на два месеца. Изобщо какъв е проблема изпитът да е всеки месец, кой си позволява да краде време от муждия… Покажи целия коментар »

стажантите -на фотонсинтеза ли да карат?
стажантите -на фотонсинтеза ли да карат?
09 март 2021 14:36
Гост

Драги бъдещи, и настоящи стажанти-поискайте от МП да се въведе заплащане на стажа. Ние , като бях стажанти-преди много години бяхме на трудов договор, и получавахме МРЗ-което си е от значение. Трудовия договор -за 6 месечния стаж ще ви реши и проблема със здравното осигуряване. Бюджетът на съдебната власт е 800 млн лева-никой не може да ме убеди ,че няма пари за заплащане стажът на съдебните кандидати. Поискайте го! Искането за допълнителна дата за изпит е твърде малка претенция-ще ви я датат другата дата, вероятно, но по-важното е -поискайте стажът да ви се заплаща с МРЗ. По аргумент,че нямате право… Покажи целия коментар »

бивш стажант
бивш стажант
09 март 2021 18:14
Гост

Дали имат интерес от това предложение. Ние в съда им виждаме очите само за да им подпишем стажантските книжки. За да получат пари трябва нещо да вършат и да са на разположение в съответния орган, в който са на стаж.

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 12:34
Гост

На стажантите очите в съда се виждат само за подпис на книжки най-вече заради „доброжелателни“ магистрати, на които не им се занимава с тях. Не са мързеливи стажантите, колега!

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 11:54
Гост

Допреди буквално два месеца изпит имаше всеки месец. Само за мен ли е очевидно, че действията на властта са умишлени, а не просто малоумни? С петиция ли ще бъде преборена дългогодишната злоупотреба и репресия срещу новите юристи?

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 11:39
Гост

Нищо не пречи да се насрочят два изпита за правоспособност – през ноември и през декември.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 11:37
Гост

Поредната недомислена постъпка на министърката ни.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 11:38
Гост

Така наистина се ощетяват останалите студенти в Юридическите факултети на страната.

абе вие млади не сте ли били?
абе вие млади не сте ли били?
09 март 2021 11:34
Гост

Изумително е какви изкуствени пречки се създават на младите хора. Например: -Ние , преди 20 години сме се явявали на три държавни изпита, аднес са шест-защото има писмена и устна фаза, а това са си отделни изпити -При нас иизпитът за правоспособност беше всеки месец Днес изпите са редки, планират се от месеци, и некоординирани с адвокатския изпит. Чакаш шест месеца за изпит за правоспособност, а послед още 5-7 месеца, според зависи за дата на адвокатския изпит. Като се има предвид,че документите са подават месец по-рано-се оказва,че става дума за 18 месеца в чакане, докато получиш право да работиш, каквото… Покажи целия коментар »

допълнение
допълнение
09 март 2021 11:44
Гост

-Да добавя-днес изпитът за правоспособност е далеч по-сложен. При нас всеки го изддържаше, а мен са ме изпитвали 3 минути. Днес изпитът е тежък, и за сметка на това-двуфазен-има тест, и отделно казус, изобщо изпитът е сравним с държавен изпит, а не е масовката като преди .
След като из питът за правоспособностп е сложен внъзниква въпроса какъв е смисъла от адвокатския изпит, като озлобени лица предлагат дори адвокатския изпит да е двоен-като те изпитат, сле известен период от време пак да те изпитат.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 13:15
Гост

Не просто предлагат да е двое, а предлагат да има задължителен (и допълнителен) 6-месечен неплатен стаж между двата изпита. И не мисля, че става въпрос за просто озлобени лица, а за злоупотреба със служебно положение с цел ограничаване на конкуренцията.

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 12:37
Гост

Вие виждали ли сте какво представлява тестът, който се дава на този изпит, за да твърдите това?

стажантите -на фотонсинтеза ли да карат?
стажантите -на фотонсинтеза ли да карат?
09 март 2021 14:28
Гост

Имаше период от време, през който стажът на съдебните кандидати беше заплатен. Получавахме минимална работна заплата, бяхме осигурени-здравно, стажът се зачита и за трудов стаж. Днес не получаваш заплата, няма и осигуровки, после чакаш с месеци за дата за изпит. Както и да си говорим-сегашната форма на стажа е прецакване. Поискайте: -стажантите да получават заплата, и да са на трудов договор-както беше със стажът от 90-те години-заплатен, с трудов договор. Кой умник измисли стажантите да са на фотосинтеза, но и без право да работят-нямат правоспособност. Ако се въведе трудов договор, както е имало и в миналото-стажантите си решават и проблема… Покажи целия коментар »

Тодор Р
Тодор Р
09 март 2021 9:36
Гост

Добре е да променят сроковете

Живков
Живков
09 март 2021 11:45
Гост

Добре е изпитът да е всеки месец-както преди. Така изобщо нямва да стои въпросът за срокове. 30 години имаше изпит всеки месец, и не е било проблем.

Гуна
Гуна
22 март 2021 15:46
Гост

Да, но преди 30 години нямаше еврофонодове, по които да се усвояват едни средства, та за да се вземат едни пари набъркаха ей тая каша дето никой не иска и да си признае кой точно я сътвори!

Емил
Емил
09 март 2021 9:35
Гост

Според мен това не е ОК. Няма да е кой знае каква драма да се промени срока

Жокера
Жокера
09 март 2021 9:35
Гост

Уви, в България винаги е важала максимата – „Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се“. Тези неща трябва държавата в лицето на съответните компетентни органи да ги мисли, а не да принуждава засегнатите лица самоинициативно да я „светват“ за това какво трябва да се направи. За съжаление фиксирането на изпита за правоспособност само за две сесии, а не всеки месец, както беше преди, трансформирането му от устен, траещ 3-4 минути, в писмен, траещ от по няколко часа в два дни, са направени удобно само за организаторите – по-малко ангажименти за членовете на изпитните комисии, по-малко разходи… Покажи целия коментар »

Филип
Филип
09 март 2021 9:35
Гост

Един месец няма да се отрази фатално, извинете

Дани
Дани
09 март 2021 9:35
Гост

За мен е гаранция,че трябва да се промени нещо

Живко
Живко
09 март 2021 9:34
Гост

Прави са

бивш млад юрист
бивш млад юрист
09 март 2021 9:10
Гост

Oще от едно време няма никакъв синхрон между държавните изпити, правоспособността, адвокатския изпит и магистратските изпити за младши. Този период е една черна дупка за дипломантите, в които не могат да изкарават доходи, щото не са правоспособни, не са съвсем и стажанти, а същевременно им отпадат всички студентски права – здравното осигуряване е за тяхна сметка, таксите за общежитията се вдигат (ако въобще им позволят да останат), отпада намалението за градски транспорт и пр. „Големите“ юристи, макар и минали през това, не обръщат внимание на този наболял проблем и си карат постарому. А малките се оправят, четат като луди за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 8:40
Гост

Спокойно могат да променят сроковете за явяване и драмата приключва, ако толкова пък са притеснени, че един месец по-малко стаж ще се отрази на нивото на подготовка.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 11:36
Гост

Да, не виждам да има драма.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 8:33
Гост

Защо не е взета предвид ситуацията и в другите университети. Разбирам, че СУ е най-престижния, но независимо от това трябва да има равното начало за всички

123
123
09 март 2021 8:22
Гост

Похвално е, че е написал петицията заради други студенти. Ето едно добро начало.

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 8:07
Гост

Най-лесно е да се намали стажът, никой никога нищо безценно не е научил на него. Успех!

OMG
OMG
09 март 2021 8:19
Гост

Учиш се на йерархия и базови трудови навици – носиш кафе, закуска, обяд и започваш да очакваш да дойде някой по-нов от теб.

Коко Роко
Коко Роко
09 март 2021 8:35
Гост

OMG, и кафета не носят вече. Виждам ги около мен, дават им да четат стари дела и после да си ходят, влизат на някое дело, на което могат да влязат и без да са стажанти. Никой не му се занимава с децата, а те масово горките искат някой да им обърне внимание …

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 8:35
Гост

Неща, които по принцип владеят 😊 Някои пък дори и не стъпват, зависи от договорката им

юрист
юрист
09 март 2021 14:50
Гост

Карал съм една година реален стаж. И научих много неща от него. Минах всички институции, вкл. служба по вписванията, нотариат, съдебни изпълнители. Научих доста неща на място, практически, такива, каквито във ВУЗ-а никой не ни ги беше казал и показал. За СУ става въпрос. Стажът, ако се кара качествено, е незаменим.

сандокан
сандокан
09 март 2021 7:58
Гост

Браво! С аргументи и мисъл за другия! Това е мислене на юристи

Анонимен
Анонимен
09 март 2021 8:40
Гост

За разлика от МП, където нещо се губи мисълта за другия