Австралиецът Джок Полфрийман иска нов процес за убийството на студента Андрей Монов, за което той беше предсрочно освободен от затвора. Това става ясно от публикувано в профила му във „Фейсбук“ искане на неговия адвокат Калин Ангелов до главния прокурор Иван Гешев.

Адвокат Ангелов разказва, че приобщеният по делото видеоматериал от нощта, в която беше убит Андрей Монов не му е бил представен в хода на процеса, а след това е констатирал много разминавания между видяното и приетото в изготвената видео- техническа експертиза.

Защитникът на Полфрийман стига до изводи, че австралиецът е действал при неизбежна отбрана, защото е бил нападнат и замерян с камъни от групата на пострадалия, като нанесеният удар с ножа по Монов е бил в момент, когато Полфрийман опитва да избяга от нападателите си.

Чужденецът беше осъден окончателно на 20 години затвор през юли 2011 г., но миналата есен беше освободен предсрочно, като му оставаха да изтърпи още 6 години и половина от присъдата. Миналата седмица Върховният касационен съд отказа да възобнови делото за предсрочното му освобождаване и той вече е свободен да напуска страната.

Убийството на Андрей Монов беше извършено на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Според приетото от съдилищата, Полфрийман е намушкал и убил студента по хулигански подбуди и е опитал да убие Антоан Захариев, който беше ранен в конфликта.

Конфликтът е започнал около час след полунощ в района на „Булбанк“ с размяна на реплики и спречкване между групата на Монов от 16 души с двама роми. След това според изводите на съда австралиецът, който е бил в близост с двама свои приятели, се затичал към групата на Монов. Момчетата се разпръснали, а той ги бутал и викал на английски „Hoy фашизъм“, държал нож тип „пеперуда“ и го размахвал яростно към всеки, които се намирал наоколо.

Захариев го попитал какво прави, а Полфрийман предизвикателно отговарял „Хайде, хайде“, като размахвал ножа. После се приближил и първо ранил Захариев, а след това пробол и Монов. Приятелите на момчето започнали да хвърлят камъни в краката Полфрийман до момента, в който други двама души с палка и пистолет не го обезвредили, а накрая дошли и полицаите.

В заключението на видео-техническата експертиза пък се казва, че лице в тъмни дрехи ръкомаха към групата, трима го обграждат, но на дистанция. „Ниската резолюция на изображението, разфокусираното изображение, недостатъчната осветеност и голямото разстояние на камерата до групата не позволяват да се проследят с точност движенията на лицата, участващи в нея“, пише в заключението.

https://www.facebook.com/PalfreemanJock/posts/302123521183206?__tn__=K-R

Адвокат Ангелов казва, че по време на процеса копие от файловете не е било дадено на защитата, а го е получил в началото на миналата година. След това поискал проверка от градската прокуратура, но му било отказано. Той твърди, че не е установено движението на Монов, като такава задача дори не била поставена в експертизата. Не е бил идентифициран и Джок Полфрийман, нито е проследено неговото движение по време на конфликта, нито къде е започнал той. Експертите не са посочили и дали Полфрийман е лицето, което се вижда паднало на земята и замеряно с камъни.

„Не е отговорено на въпроса дали има оттегляне на фигурата идентифицирана като Джок Полфрийман и дали не започва преследването ѝ от групата на Андрей Монов и Антоан Захариев“, пише още защитникът, който изтъква, че от заснетите кадри се виждат и още свидетели, които не са били открити и разпитани. Той иска от главния прокурор нова проверка, която да отговори на всички поставени въпроси, от която според него може да се установи, че близки на Монов са лъжесвидетелствали, а вещи лица са дали и погрешно заключение. Според адвоката, Полфрийман се е намесил в защита на нападнатите роми, а след това се е озовал в позиция да отбранява своя живот, защото около 1 минута се е бил сам срещу 10 души, които го замеряли и с павета.

„Към момента на пробождането на пострадалия Андрей Монов, Полфрийман вече е започнал да се оттегля, но е бил преследван от цялата група на пострадалия. Всичко това изключва наличието на хулигански подбуди при извършването на престъплението и поставя въпроса за отговорността му изцяло на плоскостта на института на „неизбежната отбрана“, казва адвокат Ангелов.

Бащата на Монов: Искам Полфрийман да се върне поне за нощ в затвора

„Искам Полфрийман да се върне поне за нощ в затвора, нека делото се възобнови“, каза от своя страна Христо Монов, баща на убития Андрей. Той за пореден път поиска оставките на съдиите от Софийския апелативен съд, които са освободили австралиеца от затвора и увери, че ще продължи с гражданския натиск.

„Моето семейство е много свързано с юридическите среди и знам, че там огромната част от хората са съвестни, всеотдайни, понякога дори жертват не само времето си, но и много други неща, за да отстояват правото и справедливостта. Аз не вярвам на тези тримата. Ако са добри юристи – да си намерят друга работа“, каза Монов.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
друг адвокат
друг адвокат
04 юни 2020 8:28
Гост

Възобновяване на делото-това е начина, а не публично обсъждане на съдебното решение и съдиите, които са го постановили ! Странно е, че една малка част от обществото се вълнува повече от това предполагаемо от тях престъпление, а не от очевадните престъпления, които най-високопоставените длъжностни лица извършват.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 10:01
Гост

Напълно съгласен, ако се абстрахираме от това, че възобновяването в случая е напълно неприложимо и недопустимо. И само някой виден юридически „специалист“ от хунтата в съдебната система може да измисли подобна абсурдна правна конструкция, за да хвърли прах в очите на обществото.

Адвокат
Адвокат
03 юни 2020 12:24
Гост

Дежурния Пеевски трол е написал 10-ина мнения в един и същ лаишко-уличен стил, нямащ общо с правната наука. Единствено е пропуснал да хвърли кал по Лозан Панов, защото неговия съд разбирате ли бил пуснал този кръвожаден убиец (не че искането на Цацаратурата за въобновяване беше абсурдно дори за студент по право 2 курс в Каспичанския правен факултет)

LSSAH
LSSAH
03 юни 2020 14:41
Гост

Дълбоко не съглесен съм с това твърдение. Вижда се, че тук е пълно със симпатизанти на този биологичен отпадък, който е незнайно защо е считан за личност. Нека не забравяме, че всеки, който се определя като „антифа“ може да се поправи и превъзпита само ако парче олово с размери 7.65 на 21 мм е преминало със скорост от 350-400 метра в секунда през тилната му кост и излязло през челната кост.

психиатър
психиатър
03 юни 2020 19:46
Гост

Нуждаеш се от спешно лечение !

LSSAH
LSSAH
04 юни 2020 14:48
Гост

Не сметям така, измет скапана. Просто всичката мръсна антифа паплач трябва да се убива! Тука паплачта ще направи герой!

Анонимен
Анонимен
03 юни 2020 15:24
Гост

Много странни указания дава дебелият на подопечните си орки – наспами една и съща глупост от 10 различни имена в рамките на 5 минути и после бягай към следващата статия. Не ми се вижда много успешна стратегия, особено в сайт, където голяма част от хората са юристи и не се изказват като таксиметрови шофьори.

LSSAH
LSSAH
04 юни 2020 14:50
Гост

Аз ли не съм юрист, паплач нисша?! Просто мразя с дълбока ненавист цялата мръсна, левичарска измет! Смърт за вас!

LSSAH
LSSAH
03 юни 2020 12:10
Гост

Убиецът продължава с наглостта си. Вместо да се радва, че го пуснаха изключително несправедливо щял да иска възобновяване боклукът.

Пенсионер
Пенсионер
03 юни 2020 18:48
Гост

„Момчетата се разпръснали, а той ги бутал и викал на английски „Hoy фашизъм“, държал нож тип „пеперуда“ и го размахвал яростно към всеки, които се намирал наоколо.“
Викал е „Ноу фашизъм“ – това е сериозна индиция, че е действал в защита на нападнат човек /макар и циганин/.

LSSAH
LSSAH
04 юни 2020 14:52
Гост

Циганската глава трябва да се използва за футболна топка! Всеки, който ги защитава трябва да бъде ликвидиран!

Симеон
Симеон
03 юни 2020 12:05
Гост

Добре че е този англосаксoнец да преподаде на българската съдебна система и общество, какво значи достойнство и стремеж към истина.

Биби
Биби
03 юни 2020 12:00
Гост

Нагли до безкрай! И убирецът и адвокатът му.

Гречка
Гречка
03 юни 2020 11:46
Гост

Искам този на кол!

XNL
XNL
03 юни 2020 11:45
Гост

Не си правете грешни изводи. Авдтралия е чудесна дтрана с много топли хора, въпреки тоя мизерник. Всяко стадо си има черна овца

Симеон
Симеон
03 юни 2020 12:04
Гост

Така ли? Мислех, че мизерниците бягат и се крият от правосъдието, а не го търсят.

Станимир
Станимир
03 юни 2020 14:08
Гост

Не им се дразнете на медийните инквизитори , акъла им стига до там да се видят по „правилните“ медии . Много е трудно и много четене иска докато видиш вярната гледна точка .

омерзен
омерзен
03 юни 2020 19:51
Гост

Мизерници сме ние българите, защото сме с най-ниските доходи не само в ЕС, но и в Европа. Не съм чул за европейска пенсия от 70 евро.

Шармал
Шармал
03 юни 2020 11:45
Гост

Не го ли виждате, че по интервютата говореше и се държеше такя, сякаш е в страна от третия свят

gogo
gogo
03 юни 2020 11:46
Гост

И родителите му така се държаха

Симеон
Симеон
03 юни 2020 12:07
Гост

За Ваша информация, българското правосъдие е правосъдие именно като за страна от третия свят и от от долните ешелони на третия свят.

реалист
реалист
03 юни 2020 19:55
Гост

Ама то не е спуснато от небето това правосъдие, а е такова каквото си го създадохме и продължаваме да го търпим. Както се видя през последните 10 години-реформа няма и няма и да има, докато българите добруват под сянката султана и главния му ибрикчия.

Пет Кольо
Пет Кольо
03 юни 2020 11:44
Гост

По голяме леке от тоя не знам дали има

Хари
Хари
03 юни 2020 11:57
Гост

Леке, леке, ама в друга държава щаха да го изперат. А ние си го пускаме …

Станимир
Станимир
03 юни 2020 14:10
Гост

Например ти

Varosa
Varosa
03 юни 2020 11:42
Гост

Като му гледам муцуната ме съмнява той да се е отбранявал неизбежно

Haralampi
Haralampi
03 юни 2020 11:44
Гост

Еми има вид на убиец от ID Extra

Фани
Фани
03 юни 2020 11:42
Гост

Плод на вековни кръвосмешения…

Daniela
Daniela
03 юни 2020 11:41
Гост

Изобще не ми пука за този австралийски измекяр

Haralampi
Haralampi
03 юни 2020 11:41
Гост

Как ДжоК бе? Не е ли ДжоН?