Австралиецът Джок Полфрийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов, сам оттегли искането си за предсрочно освобождаване от затвора.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов, австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си да поиска предсрочно освобождаване. Софийският градски съд трябваше вчера да разгледа молбата му, но осъденият пожела да се запознае с внесените документи от затворническата администрация. Делото беше отложено за днес, но Полфрийман е преценил, че няма смисъл да иска предсрочно освобождаване, след като становището на администрацията е, че трябва да стои още в затвора.

Адвокатът му Калин Ангелов  обясни, че в документите пишело, че Полфрийман е стриктен и изпълнителен, но имало още какво да се работи с него. През последните години бил награждаван 10 пъти и нямал наказания.

След като стана ясно, че Полфрийман иска да излезе от затвора, бащата на убития Андрей Монов – известният психолог и бивш депутат от БСП Христо Монов, се закани, че ще търси начини за възмездие, ако съдът пусне осъдения.

Ако съдът реши да освободи австралиеца ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношение – като Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години. И аз съм служил в специалните части и си спомням някои неща„, каза Монов пред „Bulgaria On Air“.

Името на Полфрийман нашумя отново преди две години. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „Човек на годината“ в класацията на „Българския хелзинкски комитет“ (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Преди 5 години пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора, а освен това беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказание.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Sy]iqt
Sy]iqt
27 юни 2018 9:48
Гост

Доста интересни и скандални обстоятелства има в процеса при този случай. Дали съдебната ни система е работела адекватно ?

Антония Симеонова
Антония Симеонова
21 ноември 2018 17:02
Гост

Кой знае, всичко може да се допусне…

прок
прок
18 май 2018 17:13
Гост

„След като стана ясно, че Полфрийман иска да излезе от затвора, бащата на убития Андрей Монов – известният психолог и бивш депутат от БСП Христо Монов, се закани, че ще търси начини за възмездие, ако съдът пусне осъдения. „Ако съдът реши да освободи австралиеца ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношение – като Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години. И аз съм служил в специалните части и си спомням някои неща„, каза Монов пред „Bulgaria On Air“. Гледай ти как заплашва червената гнида.… Покажи целия коментар »

Petko
Petko
20 май 2018 9:18
Гост

Ей помияр дрислиФФ, много си отворен, ама на живо ще се гънеш като червей и ще отричаш написаното. Заплашвал бил, няма да заплашва ами директно ще разстреля гнусното австралийско прасе, а и няма по – нормално от това поведение, браво на бащата на убито момче. Няма значение какъв е червен, зелен, бембен, австралийците са родени престъпници до един, както и повечето от американците,на всеки средноинтелигентен индивид е ясно защо.

Мунчо
Мунчо
18 май 2018 10:11
Гост

Как може престъпник да е „човек на годината“?

Възмутен
Възмутен
18 май 2018 10:07
Гост

Дошъл му е акъла вече май. Извършил престъпление в чужбина и иска предсрочно освобождаване. Това е парадокс просто.

5-ко
5-ко
18 май 2018 10:06
Гост

Адмирации за Цацаров. Ако всички чужденци, които извършват престъпления в БГ ги пускаме предсрочно, къде ще му излезе краят?

Anonimen
Anonimen
18 май 2018 10:04
Гост

Похвално, че си е оправил поведението, но това няма да върне Андрей Монов.

прок
прок
18 май 2018 17:10
Гост

И по-хубаво. Достатъчно боклук се насъбра в тая държава. Получил си е заслуженото