Депутатът от БСП Манол Генов е оправдан за купуване на гласове в Асеновград. Осъден е обаче подсъдимият с него Николай Христев, когото Софийският градски съд (СГС) призна за виновен, че е купувал гласове за Генов и за БСП.

Генов е обвинен, че през март 2017 г. е дал 100 лева на таен свидетел по делото, за да бъдат предадени на жители на Асеновград, за да гласуват за него и за БСП на предсрочните парламентарни избори. Сумата била предадена на тайния свидетел чрез подсъдимия с Генов Николай Христев и чрез бизнесмена Красимир Орманов.

Христев обаче е осъден условно на една година затвор и е глобен с 10 000 лева, след като съдът призна за доказано, че на свой ред е предал на футболния съдия Рюстем Карагерен 500 лева, за да ги раздаде на жители на Асеновград, които да гласуват за Генов и БСП. Христев имаше обвинение за раздадени още 400 лева, но по него е оправдан.

В хода на разследването от прокуратурата бяха съобщили, че Генов и Христев са организирали купуването на гласове срещу 25 лева на човек. Главният прокурор Сотир Цацаров пък директно предупреди Генов да не опитва да оказва натиск над районния прокурор на Асеновград, като разкри, че депутатът е звънял на прокурора и твърдял, че полицията и прокуратурата изпълнявали политически поръчки.

„Бях се превърнал в една от опорните точки на ГЕРБ, под диктовката на Цветан Цветанов и компания. Жалко е, че институциите в България допускат политическо заиграване с истината и справедливостта. Това е и една от причините гражданите да не вярват на институциите, които са задължени да постановяват справедливост. Надявам се всички, които участваха в тази клеветническа кампания, да получат своето справедливо възмездие. Все пак има граници, които политическото говорене не бива да прекрачва“, каза Генев след присъдата, цитиран от пресцентъра на БСП.

Генов и Христев бяха разследвани и за строителство в защитена територия. Преди две години прокуратурата съобщи, че Генов е склонил главния архитект на Асеновград Константин Атанасов да допусне строителство в защитената зона „Метошка махала“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Скараджия
Скараджия
17 май 2019 16:28
Гост

Две кюфтета по 0.40 ст. означават 0.80 ст. на глас. Т.е. с 400 лв. може да си купиш едни 500 гласа в съответната махала… ерго избирателен район.

Будали
Будали
17 май 2019 15:57
Гост

Тези даже са се набутали. Хората и за кебапчета си продават гласовете.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 15:55
Гост

Николай Христев го отнесе явно. А този излиза чист като сълза.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 15:56
Гост

И на всичкото отгоре го играе невинен.