Работна група, в която ще влязат представители на адвокатурата, ДАНС и депутати, ще търси баланса между мерките срещу прането на пари и адвокатската тайна. Това обявиха шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

След брожения и протести на адвокати, че новият Закон за мерките срещу изпирането на пари, който влезе в сила в средата на миналата година, ги превръща в доносници, Висшият адвокатски съвет проведе поредица от срещи. Първо с Димитър Георгиев, след това с шефа на правната комисия Данаил Кирилов, а днес с председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и  Цветанов.

„Парламентът ще направи баланса в Закона срещу изпирането на пари, убеден съм, че няма да застрашим репутацията на страната, но същевременно ще защитим правата на всички български граждани“, заяви Цветанов. И подчерта, че клиентите на адвокатите трябва да са спокойни, че интересите им ще бъдат защитени. „Когато има настроения и казуси, сме готови да ги решаваме, а не да казваме, че няма да водим никакъв разговор по каквaто и да било тема“, каза той.

Цветанов съобщи, че първото заседание на работната група ще е във вторник.

По думите му целта е да се направи всичко възможно на първо място да бъде успокоена адвокатурата и „да не се правят тези погрешни тълкувания и внушения, че се създава някакво доносничество спрямо ДАНС на всички техни клиенти“. „Това, което ние ще се постараем да направим на база преамбюла на директивата да гарантираме, че тя ще се изпълни 100 % и няма да има репутационна щета за държавата“, каза шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

„Страната ни в момента има и други ангажименти за присъединяване към валутния съюз, това също е една от причините да бъдем много внимателни и да не създаваме допълнителни напрежения или пък да създадем такива условия, в които при една проверка от всички тези органи да се окаже, че в страната не сме приели необходимите промени, свързани с директивата“, заяви Цветанов.

Шефът на ДАНС каза, че при разговор с представители на Висшия адвокатски съвет е постигнато съгласие Законът срещу изпирането на пари да се направи „по-гъвкав“.

Председателката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова благодари на депутатите за реакцията и изрази надежда, че в най-скоро време ще бъде постигнато прецизиране на ЗМИП, „така че да бъдат защитени общественият интерес от една страна и от друга – индивидуалният интерес на гражданите и юридическите лица“.

Междувременно от Фейсбук общността на българските адвокати обявиха, че утре ще се проведе протест пред сградата на ВАдС, който ще прерасне в „кратко протестно шествие до Съдебната палата“. Адвокатите ще  внесат в съвета писмено искане за иницииране на промени в ЗМИП и правилника за прилагането на закона. Те настояват ВАдС да се внесе конституционна жалба срещу текстовете, касаещи адвокатската дейност.

„Искането е и за кардинални промени в Закона за адвокатурата с цел разширяване на адвокатското самоуправление, защита на адвокатската дейност и електронно дистанционно гласуване за органи на адвокатурата. Ще се внесе и обръщение към делегатите на Общото събрание на адвокатите в страната“, обявиха от ФОБА.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
неАдвокат
неАдвокат
22 февруари 2019 11:33
Гост

15 000 (и повече) вноски по 20 лв. са 300 000 лв. на месец и 3 600 000 лв.на година за ВАдвС,а те гаф след гаф. ВАдвС мълча почти година за ЗМИП. .Нов гаф на ВАдвС от 21.02.2019г. Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата изготвен от Висшия адвокатски съвет , който е изпратен на Софийски адвокатски съвет за получаване на становища от членовете на Софийска адвокатска колегия.Текстът на проекта е орязан и цензуриран.Видно е че ВАдвС гледа интересите на брокерите на имоти,счетоводителите,нотариусите и др., но не и на Адвокатите.След години на надежда за рефорна …………а… Покажи целия коментар »

ало,ало......
ало,ало......
22 февруари 2019 10:13
Гост

Защо чак сега. ВАдвС мълча почти година за ЗМИП. Опитите за изменения в закона за адвокатурата са неуспешни заради пасивността на Висшия адвокатски съвет.От 21.01.2015г. Зид на ЗА в НС ………..сега сме 22.02.2019г.Нов гаф на ВАдвС от 21.02.2019г. Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата изготвен от Висшия адвокатски съвет , който е изпратен на Софийски адвокатски съвет за получаване на становища от членовете на Софийска адвокатска колегия.Текстът на проекта е орязан и цензуриран.Видно е че ВАдвС гледа интересите на брокерите на имоти,счетоводителите,нотариусите и др., но не и на Адвокатите.След години на надежда за рефорна …………а… Покажи целия коментар »

Минко
Минко
21 февруари 2019 18:46
Гост

Не виждам адвокатите за какво вдигат толкова шум. На къде повече искат свобода и самоуправление.

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 18:48
Гост

Може би да им създадат удобства, за да си плащат осигуровките, а те да не го правят в знак на протест.

Шест пъти "НЕ"
Шест пъти "НЕ"
21 февруари 2019 18:43
Гост

Цветанов въобще не се притеснява от проверки. Дори при една проверка от ДАНС. При него винаги е сигурно на 100%.

Шеф на фирма
Шеф на фирма
21 февруари 2019 17:32
Гост

Какво ревете, г-да и г-жи адвокати, не ми се струва, че сте много прави. А аз какво да кажа – трябва да пращам безумни планове и декларации в ДАНС, да пазя протоколи от обучения, да се правя на маймуна и пак да платя на адвокат да ми напише тези глупости.

Колега
Колега
21 февруари 2019 17:35
Гост

Така е, шефе. Заради адвокати мошеници като онзи с парите от Венецуела, нас ни гърбят. И какво като има закон и правила и т.н.? Някой декларирал ли е от къде са венецуелските пари, някой поискал ли е обяснение какви са тези милиони?

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2019 16:53
Гост

Много е трудно да се направи баланс между мерките срещу прането на пари и адвокатската тайна. Така адвокатите ще ходят по много тънък лед.

Банев
Банев
21 февруари 2019 16:51
Гост

Както и да променят закона, все ще се намери кой и как да го прекрачи.