Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които за умишлени убийства се забранява провеждането на съкратено съдебно следствие, което води до намаляване на присъдата, вече са в Държавен вестник.

Те трябва да влязат в сила три дни след обнародването им, което значи, че ще започнат да действат ден преди местните избори, т.е. на 26 октомври.

Измененията в НПК бяха приети скоростно от депутатите заради протестите на близките на момиченцето от село Сотиря, което беше жестоко убито преди няколко месеца. Заради бързането управляващи и опозиция си размениха упреци в популизъм.

Така в НПК беше приет нов чл. 369а, който предвижда: „Съкратено съдебно следствие в случаите по чл. 371, т. 2 не се допуска при умишлено причиняване на смърт“. Т.е. това е процедурата, при която подсъдимият признава изцяло фактите в обвинителния акт и съответно съдът е длъжен да намали наказанието му с една трета и не може да го осъди на доживотен затвор. Остава възможността по делата за умишлено причиняване на смърт със съгласието на страните пред съда да не се разпитват някои свидетели и вещи лица, които вече са дали показания и заключения по време на разследването.

Със скоростното приемане на тази промяна в НПК, депутатите направиха и друга, с която възложиха на Специализирания наказателен съд делата от компетентност на Европейската прокуратура.

В сила влиза и промяна в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). В чл. 83а от ЗАНН се предвижда имуществените санкции до 1 млн. лв., които заплашват юридическо лице, което се е обогатило или би се обогатило от изрично изброени престъпления, да може да се налагат и за длъжностно присвояване (чл. 201-203 НК).

С измененията в НПК бяха направени и такива в Наказателния кодекс. Най-същественото е, че се отменя чл. 251, ал. 2 НК, който предвижда, че при недеклариране на пари на границата предметът на престъплението се отнема в полза на държавата. Конфискацията беше отменена по предложение на министъра на правосъдието Данаил Кирилов след като в началото на тази година Съдът на ЕС постанови, че за недеклариране на пари тази санкция, в комбинация със затвор или глоба, както предвижда чл. 251 НК, противоречи на правото на Европейския съюз.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
22 октомври 2019 12:54
Гост

Обществото не разбира проблема и затова минаха толкова лесно и бързо тези поправки.

Напротив
Напротив
22 октомври 2019 12:55
Гост

Напротив, обществото има ясно изразено мнение и тези промени отговарят на него.

Лошо
Лошо
22 октомври 2019 12:53
Гост

Без ССС работата на прокуратурата и съда ще стане невероятно трудна и много престъпниците ще останат ненаказани.

Тъжно
Тъжно
22 октомври 2019 12:52
Гост

За краткото време, в което е министър, Данаил Кирилов остана в историята. Уви.

Заза
Заза
22 октомври 2019 11:30
Гост

Добре че измениха НПК по предложение на Кирилов. Иначе пак щяхме да отнесем някоя глоба.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 10:58
Гост

Чудесна новина. А не да идват тук някакви си чужденци, да вършат убийства и после да ги пускат предсрочно само защото хубавецът е решил да пропее.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 10:57
Гост

А после ЕК препоръчва отпадане на мониторинга над България, защото видиш ли нормативната ни уредба е в ред.

Обрат
Обрат
22 октомври 2019 12:54
Гост

Скоро ще се разкаят.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 10:56
Гост

Така делата наистина се проточват. Но от друга страна не е справедливо само заради едни самопризнания да се намалява толкова драстично присъдата.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 10:46
Гост

Делата за умишлено причиняване на смърт, а според мен тук си влиза и например грабеж придружен с убийство – изключително усложнено престъпление, ще продължават с години на всяка инстанция и то при възможност с едно признание на всичко установено от прок да се приключат за ден. какъв например е смисълът делото срещу изверга, който уби и изнасили журналистката в Русе да се точи – никакъв!
Сега адвокатите ще си имат дълга хранилка.

по-малката беля
по-малката беля
22 октомври 2019 10:48
Гост

в основата на подобни изменения стои мислене, според което извършителят не може да се поправи т.е. винаги трябва да стои изолиран от обществото, и да има такива – както им казвате вие изверги, които наистина не мога да се поправят. да кажем, че с отпадането на възможността за съкратено по 371, т. 2 белята е по-малка, отколко можеше да бъде

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 11:27
Гост

За това аз все още твърдя, че това изменение е лобистко. А и нали си знаем, че адвокатите прилапват повече пари от престъпниците, за да им спасят кожата.

Milkovski
Milkovski
22 октомври 2019 10:24
Гост

Колко е лесно неюристи или пишман такива да творят закони. Сигурен съм, че и идея си нямат как се доказва едно престъпление в хода на съдебно следствие по общия ред. Редно беше, струва ми се, прокуратурата да вземе по-практична позиция в случая, защото сега всичко отива в тяхната градина.

прогноза
прогноза
22 октомври 2019 10:33
Гост

не, не отива в тяхната – отива в градината на съда. той ще е виновен, че делото се бави, а близките чакат справедливост. сега ще се започне този вой, който е напълно предвидим.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 10:21
Гост

Преди парламентарните може да го върнат.

sirius
sirius
22 октомври 2019 10:24
Гост

Добра прогноза, като се има предвид колко изкара чл. 369а предния път, когато беше въведен

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2019 10:20
Гост

Предизборни промени – преди изборите влизат в сила 😉