Делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова отново е в спецсъда. От Специализираната прокуратура съобщиха, че обвинителният акт срещу Ченалова е преправен и внесен в съда със същите обвинения за длъжностно и документно престъпление.

Бившата съдийка беше пратена на съд още през 2016 г., но до този момент делото беше прекратявано на няколко пъти още в самото начало на процеса и връщано на прокуратурата.

Според обвинението Ченалова е извършила престъпленията при разглеждане на дело по искова молба на „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ЕООД срещу НЕК. Престъплението по служба било извършено с 14 отделни деяния, с които Ченалова, като съдия в Софийския градски съд (СГС), нарушила ЗСВ и ГПК, с цел да набави облага за ОЕТ. Прокуратурата твърди, че бившата съдийка не видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление е свързано със същото дело, тъй като съдийката поправяла протокол по него.

Първоначално делото беше внесено в градския съд, но съдия Вера Чочкова го прекрати, защото според нея Ченалова е действала в обхвата на функционалния си имунитет и не е извършила престъпление. Софийският апелативен съд (САС) отмени определението и каза, че дело трябва да има, но след това съдия Даниела Талева видя съществени нарушения и също прекрати делото. Според съда Ченалова трудно можела да разбере в какво е обвинена, защото за някои от деянията, свързани с обвинението за престъпление по служба, прокуратурата е посочила едновременно, че бившата съдийка не е изпълнила служебните си задължения, а в същото време ги е нарушила. След това САС се съгласи с тези изводи и окончателно прекрати делото, което в края на годината беше внесено вече в спецсъда заради промените в НПК. Той обаче видя същите пороци в обвинителния акт. Последва протест на прокуратурата, но през март Апелативният специализиран наказателен съд окончателно прекрати делото.

„В кратки срокове Специализираната прокуратура изпълни всички указания на съда, изложени в разпореждането за връщане на делото, и изготви обвинителен акт със същите обвинения. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото“, съобщиха днес от държавното обвинение.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
19 юли 2018 12:53
Гост

Дреме й на Ченалова, това дело ще се точи поне 5-6 години и от сега е ясно, че ще бъде осъдена най-много условно, ако въобще се стигне до там. После тя ще осъди държавата в Страсбург и готово. Поне такъв е историческият опит.

Влади#мира
Влади#мира
19 юли 2018 13:14
Гост

„Трудно можела да разбере в какво е обвинена“. Защо се държи като невменяема? Само прави циркове.

Борис Бойкович
Борис Бойкович
19 юли 2018 12:53
Гост

С тази поправка на протокола и най вече, защото е нарушила ЗСВ и ГПК май вече ще я „опраскат”.

Росен
Росен
19 юли 2018 12:42
Гост

Това дело много се проточи. Време е да започнат да капят гнилите ябълки.

Петков
Петков
19 юли 2018 12:46
Гост

Прокуратурата не си върши работата в случая. Последно в какво обвиняват Ченалова – не е изпълнила служебните си задължения, или ги е нарушила.