Делото, което председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заведе срещу наложената му глоба от 1000 лева за неподадена декларация пред Сметната палата, приключи за втори път, но вече без неговото присъствие.

Днес Софийският районен съд (СРС) заседава отново по казуса, макар да беше обявил делото за решаване още през юли. Определението на съдия Ангел Павлов за още едно заседание беше продиктувано от това, че глобата е наложена от директора на Сметната палата и на предишното заседание СРС прие, че страна по делото е той, а не явилите се юристи на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Звеното на Сметната палата, което отговаря за декларациите на висшите представители на властта обаче мина към КПКОНПИ и съдия Павлов отмени дадения ход на делото и всички протоколни определения, и насрочи ново заседание, на което днес призована беше вече комисията.

През януари председателят на Сметната палата Цветан Цветков е наложил глобата на Лозан Панов, защото председателят на ВКС не е подал декларация и пред палатата. До санкцията се стигна след като с промени в закона беше предвидено, че от 2017 г. магистратите подават декларации за имуществото си пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), а не пред Сметната палата. Тогава Панов подаде своята пред ИВСС, но според Цветков е трябвало да я подаде и до Сметната палата, тъй като освен съдия е и член на ВСС, а за тях изискването е такова.

На предишното заседание Панов лично се яви и каза пред съда, че е действал добросъвестно и е подал декларацията си пред ИВСС, както изисква законът. По думите му, е нелогично да се изисква двойно деклариране и не това е била целта на законодателя, още повече, че пред ИВСС магистратите декларират не само имуществото си, но и интересите.

Според него налагането на тази санкция и оповестяването ѝ са свързани с публичните му позиции и целят „смразяващ ефект върху свободата на словото“.

Днес Панов и защитникът му Александър Кашъмов не се явиха в Софийския районен съд, а старши юрисконсултът на КПКОНПИ Габриела Виденова поиска от съда да отхвърли жалбата му и да потвърди глобата. Според Виденова е безспорно, че Панов е трябвало да подаде декларация и пред Сметната палата, защото това му задължение не е отпаднало.

В края на заседанието съдия Павлов обяви, че с оглед и на засиления обществен интерес ще опита да реши делото във възможно най-кратък срок.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пешо
Пешо
19 октомври 2018 17:28
Гост

Съдия Панов си е напълно в правото.Той с не се е явил на делото, защото е пълен фарс.

Питагор
Питагор
19 октомври 2018 16:58
Гост

Панов пак е имал важен ангажимент явно.

Тошко Козарев
Тошко Козарев
19 октомври 2018 17:14
Гост

Сбъркал си е професията. В цирка щеше да има много почитатели.

Октопод
Октопод
19 октомври 2018 17:20
Гост

Обикновено в петък или на 8 март уволнява. То ще се разбере от делата в СРС. Жалкото е, че ъой и там си има хора.

Не на страха!
Не на страха!
19 октомври 2018 21:49
Гост

Нали е политически ангажиран.