Делото „Иванчева“ е дребна битка на фона на голямата борба с корупцията, обикновен криминален случай, който скоро вероятно няма да се повтори, защото е направен много елементарно и никой не взема пари по този начин. Това заяви пред Нова телевизия зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той обаче коментира, че в залог на това дело се е превърнало оценяването на Специализираната прокуратура.

„Делото срещу Иванчева го направиха важно интересите, които седят зад него. Дребните политически интереси на някакви образувания, които се наричат партии, се съчетаха по странен начин с тези на олигарсите, които са в ареста. Съчетаха се с интересите на хората, които се укриват в Сърбия. Съчетаха се с личностни интереси. И така се получи едно голямо кълбо от интереси, което превърна това дело в толкова интересно и толкова медийно“, каза Гешев.

Тази седмица бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева беше осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за подкуп в особено големи размери, но Гешев отново заяви, че тъй като не са ясни мотивите на съда, не може да каже точно какво съдът е признал за доказано – дали че тя е поискала парите, или че ги е получила. Заедно с Иванчева бяха осъдени и заместничката ѝ Биляна Петрова – на 15 години затвор и бившият кмет на района Петко Дюлгеров – на 12 години лишаване от свобода.

Попитан за това, че 20 години затвор за корупция е безпрецедентна присъда за България, Гешев заяви: „Това, че не се случвало, не означава, че няма да се случи. За това, че ти си започнал да се бориш, не може да носиш вина за това какво е било преди. Специализираните органи бяха създадени през 2012 г.“.

Зам.-главният прокурор за пореден път заяви, че прокуратурата не е изненадана, че Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си твърдения, че е посредничил при предаването на подкуп, който Иванчева е поискала от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижи преписка за строеж, защото при разпита си е бил подложен на натиск. Идете в затвора и всички ще кажат или че делото им е манипулирано, или че са натискани, или че са бити. Това е защитна стратегия“, заяви Гешев.

И заключи: „Специализираният съд, специализираните структури, са ценност за тази държава и тя трябва да се грижи за тях, защото правят нещо, което никога не е правено в страната“.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юре
Юре
22 април 2019 13:24
Гост

Нищо не казва във връзка с това, че Цацаров е изповядал сделка за покупка на овощна градина на стойност 120 пъти по-ниска от реалната. Т.е. нашите не ги закачаме, колкото и да са корумпирани, дори и на най-високи постове да са, а на другите им стъжняваме живота + правим МВР пикчърс постановка, за да има зрелища за обикновените хора, които да си мислят, че действително някой се бори с корупцията.

А, дано
А, дано
20 април 2019 17:26
Гост

А делото „Гешев“, живот и здраве, ще бъде голямата битка!

Анонимен
Анонимен
20 април 2019 16:28
Гост

Арестувайте Цветанов и хората ще разберат че вече се борите против корупцията, щото делото „Иванчева“ е поръчкова постановка

Бай Иван
Бай Иван
20 април 2019 15:26
Гост

е ок,де, като се крие в Сърбия- вашият шеф що не каза на баш Шефа – господин Бойко,да постави въпроса на срещата със сръбския премиер,вместо да прави балкански съюзи с криминалната управа на русофилска Сърбия,която иска да става и член на ЕС?