Разследването срещу 29-годишната Цвета Таскова, която причини катастрофа с автобус на магистрала „Тракия“ с 6 жертви, приключи и делото влиза в съда. Това съобщиха от Софийската окръжна прокуратура и уточниха, че предстои внасянето на обвинителния акт.

Поредната катастрофата с автобус, взела толкова жертви, стана на 13 април в района на Вакарел. Тогава Таскова шофирала със 120 км/ч и опитала да изпревари автобуса, но се ударила в него и той е паднал странично в канавката. Освен шестимата загинали, при инцидента бяха ранени още 17 души.

Обвинението срещу Таскова е, че е нарушила правилата за движение, като не е осигурила странична дистанция при изпреварването и така по непредпазливост е предизвикала катастрофата. За това престъпление тя може да бъде осъдена на от 3 до 12 години затвор.

От прокуратурата описаха и механизма, по който според разследващите се е стигнало до инцидента.

По време на изпреварването, Таскова е завила вдясно, при което колата ѝ Рено „Меган“ с челната си дясна част се е ударила в лявата странична част на автобуса в областта около задната ос. Последвало е приплъзване, при което с дясната си предна гума автомобилът е достигнал предната част (пред предната ос) на лявото колело на автобуса. При това предната лява гума на автобуса се е спукала и е била блокирана. В резултат от вклиняването на колата в автобуса, той се е наклонил надясно.

Според разследващите за шофьора на автобуса е било невъзможно да го контролира. Заради инерционните сили пък част от пътуващите са счупили с телата си десните стъкла на автобуса и са изпаднали навън. От прокуратурата допълват, че катастрофата е била предотвратима, ако при изпреварването Таскова беше осигурила минималната странична дистанция.

Младата жена е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тираджия
Тираджия
06 декември 2018 12:35
Гост

До такива инциденти се стига, защото основното послание към младите шофьори е „не карай като жена“, а това означава, да се държиш като ербап бабаит на пътя, включително и жени.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 11:46
Гост

Спазването на дистанция е предвидено в закона. Освен това е много честа причина за ПТП-та.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 11:49
Гост

В този случай катастрофата можеше да се предотврати, ако Цвета Таскова при изпреварването беше осигурила минималната странична дистанция.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 11:16
Гост

Надявам се на справедлив процес за пострадалите.