Да се променят границите на съдебните райони на 32 кметства и пет столични квартала. Такава идея лансират членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.

Според тях делата на хората, които живеят в крайни квартали на София, вилни зони и села около столицата, трябва да се гледат от районни съдилища в съседни градове.

Предложенията са им следните:

Кметствата от район „Нови Искър“, който е вторият най-голям по територия измежду 24-те столични района, да преминат към съдебния район на Районен съд-Костинброд. Т.е. вече не в София, а в Костинброд да се гледат делата на жителите на гр. Нови Искър, селата Мировяне, Житен, Доброславци, Балша, Кътина, Подгумер, Световрачене, Кубратово, Негован, Чепинци, Локорско и Войнеговци.

Към РС-Костинброд да преминат и кметствата на Волуяк, Мрамор и Клисура, предлагат още Марчева и Кояджиков.

За кметствата от район „Кремиковци“, както и селата Бусманци, Кривина, Герман, Железница и Лозен, двамата съдебни кадровици предлагат да преминат към съдебния район на Районен съд-Елин Пелин. В район „Кремиковци“ влизат  Яна, Желява, Долни Богров, Горни Богров, Бухово и столичните квартали „Ботунец“, „Враждебна“, „Кремиковци“, „Сеславци“ и  „Челопечене“.

Двамата членове на съвета предлагат още към Районен съд-Перник да преминат Мало Бучино, Владая и Мърчаево.

А в съдебния район на РС-Самоков да отидат Долни Пасарел и Плана.

Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков са на мнение, че „Панчарево“, „Банкя“, „Суходол“, „Горна баня“, „Горубляне“ и др. трябва да останат в района на СРС, защото иначе би се затруднил достъпът на хората до съда.

Двамата членове на съвета се аргументират с високата натовареност на софийските съдилища. И изтъкват, че евентуална промяна в границите на съдебните райони ще допринесе за оптималното и своевременно решаване на въпроса с неравномерната натовареност без да се стига до закриване на съдилища или прехвърляне на незаети щатни длъжности.

Марчева и Кояджиков очакват прерайонирането да доведе до съразмерно разпределение на постъпленията на дела от най-натоварените към по-слабо натоварени съдилища, които на свой ред разполагат с ресурса да поемат още дела.

Двамата очакват да се стигне и до подобряване обслужването на жителите от тези райони, доколкото делата им ще се разглеждат значително по-бързо.

Те са изчислили какво е разстоянието между всяко от населените места и София, както и между тях и районния съд, към чийто район предлагат да премине даденият град, село или столичен квартал.

Например град Нови Искър се намира на 22.685 км от София и на 18.5 км от Костинброд, където кадровиците предлагат да се гледат вече делата на жителите му. Село Бусманци на свой ред е по-близо до столицата (12.1 км), отколкото до Елин Пелин (21.36 км), към чийто съдебен район искат да бъде прехвърлено. Но в тази връзка Марчева и Кояджиков изтъкват: „Придвижването на жителите до разположените в близост до София градове ще е улеснено в сравнение с необходимостта да достигнат до централни части на столицата в пиковите часове от работния ден“.

Идеята за промяна на районирането в столицата не е нова. През 2011 г. тогавашните ръководители на СРС и СРП Красимир Влахов и Александър Налбантов внесоха във ВСС свои предложения за нови райони, но така и не се стигна до обсъждането им. Те бяха:

– кметствата от район „Нови Искър“ да преминат към РС-Костинброд;
– кметство Мало Бучино да премине към РС-Перник;
– кметствата от район „Кремиковци“ да минат към РС-Елин Пелин;
– кметствата на Волуяк и Мрамор да преминат към РС-Костинброд;
– кметствата на Владая и Мърчаево да преминат към РС-Перник;
– кметство Кривина да премина към РС-Елин Пелин;
– кметствата Пасарел и Кокаляне, както и кметско наместничество Плана да преминат към РС-Самоков.

Неотдавна в интервю за „Лекс“ членът на ВСС Красимир Шекерджиев заяви, че идеята за прерайониране на столицата би могла да свърши някаква работа за разтоварването на СРС, но е необходим анализ какво ще бъде постигнато с това и че е необходима статистика, която да покаже колко дела са разгледани и примерно колко производства са инициирани от хора, които живеят в този район.

Предложението на Марчева и Кояджиков беше включено в дневния ред за днешното заседание на Съдийската колегия, но тя реши да отложи разглеждането му.

Срещу това се обяви Драгомир Кояджиков, който обясни внасянето за обсъждане на идеята с факта, че от една година по темата за натовареността не е направено нищо сериозно, „само лакардии“. „Дайте да стартираме процедурата по чл. 30, ал. 2, т. 7 от ЗСВ, да спазим закона и да поискаме становище от министъра на правосъдието, председателите на административните съдилища София-област и Перник. Идеята ни с колегата Марчева беше да стартираме процедурата, да започнем нещо, да се работи, да инициираме някаква дейност. След като мнозинството не е подготвено, да го отложим, но някой да даде сигнал кога ще са готови“, заяви Кояджиков.

Той добави, че може да се създаде работна група съвместно с членовете на Прокурорската колегия, за да се изчистят възможните трудности.

Идеята за съвместна работна група обаче не се хареса на останалите. В залата се чуха гласове, че това е въпрос, който следва да бъде решен от Съдийската колегия така, както Прокурорската колегия сама разработи проектите си реформа на съдебната карта и изготви предложение за закриване на 11 районни прокуратури.

Друг аргумент в подкрепа на отлагането бе, че става дума за много сериозен въпрос, който трябва да бъде обсъден в комисията за натовареност и тя да вземе становищата на всички заинтересовани органи – частни съдебни изпълнители, нотариуси, Министерство на правосъдието, в това число и съдебната охрана, полицията, административните съдилища.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че няма как да бъдат подминати мненията на председателите на административните съдилища в Перник и София-област, защото прерайонирането ще рефлектира и върху тях.

Беше отбелязано, че трябва да бъде взет предвид и проектът за изграждане на единната деловодна система за съдилищата.

Същевременно стана ясно, че след прерайонирането делата в СРС ще намалеят с 6078 броя. Натовареността в останалите пък ще се увеличи съответно:

В РС-Елин Пелин от 53.08 брой дела месечно на съдия, ще стане 86.46, очакваният ръст на дела е с 1802;

РС-Костинброд – от 29.60 на 69.61 дела на месец на магистрат, т.е. с 3601 повече дела;

РС-Самоков – от  44.34 на 45.27 дела, прогнозата е за 83 дела нагоре;

РС-Перник – от 61.63 на 63.57 дела, броят им ще се увеличи с 592.

Натовареността на СРС пък се очаква да намалее от 69.84 дела на месец на съдия на 68.10 дела.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 септември 2018 19:14
Регистриран

Както всякога, и сега същото-ама че смешка.До кога тези величия от ВСС няма да отчитат въздействието за хората от техните решения. Да си една от трите /уж/власти, и да знаеш, че не съществуваш самоцелно, а само в интерес на гражданите, и да продължаваш да „бълваш“ отпадна продукция“, СИ Е ЗА ДЕБИЛНИ.Човеците са ВАЖНИТЕ, а не съдиите и прокурорите-нали тези Човеци ви изработват заплатите.. Постарайте се да направите правораздаването така, че на тях да им е удобно, а не на съдиите-тяхната натовареност си е част отпрофесията. Щом не смогват, да си подадат оставките.ИЛИ ВСЪЩНОСТ ЗАПЛАТАТА ГИ блазни, нали.Не така, господа.СЪДИИТЕ ОТ… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 21:10
Гост

Бабо Виолетке , иди на лекар да ти предпише нещо и спазвай стриктно лекарските предписания . Ставаш за смях с високопарни и все по-неадекватни изказвания . Нашата уважаема адвокатска колегия няма ли да се самосезира ????

Стига демагогия
Стига демагогия
25 септември 2018 22:51
Гост

Ех, Стоянова, ако ставаха така нещата… Нали и при медиацията ще възникнат същите проблеми. Нали и там има място същия маниер на поведение – трябва да разберете, че който плаща, винаги ще иска да поръчва музиката. Как ще се справиш в такава ситуация и кои ще бъдат човеците /съгласно твоето определение/? Най-лесно е да поставиш всички под общ знаменател – съдиите са лощи, прокурорите също. Ясно е обаче, че уличното правосъдие далеч не е най-справедливото. Достатъчно е да си припомним описаната в Библията злощастна съдба на Исус Христос, а именно когато решението относно неговия живот е било предоставено на тълпата.… Покажи целия коментар »

Георги Костов
Георги Костов
25 септември 2018 14:01
Гост

За коя Клисура става дума

Минувач
Минувач
25 септември 2018 12:34
Гост

Ще се улесни и връчването на призовки. За тези 8000 дела няма да се ангажират призовкарите от СРС. Те и без това не смогват, защото СРС е един от най-натоварените.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 11:20
Гост

Подкрепям предложението , въпреки че огромното натоварване на СРС и СГС не идва от Балша и Подгумер , а от десетките министерства , агенции , всевъзможни държавни структури , „Топлофикация“ , големи фирми и болници и пр. мастодонти , както и от пропуските в уредбата на подсъдността . Все пак по-добре е нещо да се направи , отколкото да се стои и да се чака. По-добрият вариант е да се създаде повече от един районен съд в София , но това ще отнеме години и не е реалистично….

адвокат
адвокат
25 септември 2018 11:04
Гост

Не завиждам на страните и свидетелите от Долни Пасарел, които ще пътуват с обществен транспорт до Самоков, както и тези от Железница, които ще трябва да сменят поне 3 превозни средства до Елин Пелин..

Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 11:01
Гост

Много добро предложение. И все пак е необходим анализ на целите и какво ще бъде постигнато.

Местен
Местен
25 септември 2018 10:38
Гост

Много добро предложение в полза на гражданите, тъй като ще ускори и поевтини правораздаването. Това, че тези села се водят квартали на София, не означава, че са в София и на практика нямат общо като институции със столицата. Освен такса смет.

Съдийски недоразумения
Съдийски недоразумения
25 септември 2018 10:16
Гост

Това са съдебните райони преди 9 септември

Магистрат
Магистрат
25 септември 2018 9:46
Гост

Това прерайониране ще облекчи значително колегите от СРС.

Петров
Петров
25 септември 2018 11:29
Гост

Да, бройката на делата е значителна.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 9:42
Гост

Абсолютно съм съгласен с предложението на Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2018 12:59
Гост

Аз пък не съм! Изобщо не става ясно как са изчислени разстоянията с точност до хилядни. Подобни предложения следва да са надлежно мотивирани. Тия разстояния до сгратата на СРС, съответно до сградата на съда, който ще поеме делата, или до центъра на населеното място?