Двама са кандидатите за председател на Специализирания наказателен съд (СНС). Това са зам.-шефката на СНС Мариета Райкова, номинирана от общото събрание на съда, и Мария Карагьозова от Софийския районен съд. Днес изтече срокът за подаване на документи за участие в процедурата.

Мариета Райкова започва работа в съдебната система през 1997 г. като следовател. След това става съдия в Софийския районен съд. Част от състава на Специализирания наказателен съд е от 2014 г., а от началото на май т.г. е заместник-председател на СНС.

Много добър професионалист, познава проблемите в дейността на спецсъда, би могла да продължи традицията за липса на конфронтация между магистратите, вътрешно разбирателство и добър микроклимат, човек, който би защитил интересите на колегите от СНС и най-вече по въпросите, свързани с липсата на кадри и лоши битови условия. Това са само част от мотивите, с които всичките 12 съдии, присъствали на общото събрание на СНС, са номинирали Райкова за председател на Специализирания наказателен съд

В концепцията си Мариета Райкова отбелязва, че се очаква ръст на делата, което би затруднило работата на съдиите, ако не се увеличи щатът. „Като приоритетен проблем се очертава кадровата необезпеченост на Специализирания наказателен съд, който проблем стои с особена острота след последните промени в НПК, разширяващи неговата компетентност“, пише Райкова.

Вторият съществен проблем, който посочва, е битовият. „Недостигът на работни помещения води до усвояване на всяка свобода зона, като се стига делата да се съхраняват в коридорите между съдийските кабинети. Освен надлежно съхранение на делата, наложително е и усвояването на архивни помещения, тъй като има множество многотомни дела, които след извършване на касационна проверка се връщат в съда и съобразно изискванията на Правилника за администрацията на съдилищата трябва да се архивират“, отбелязва още зам.-шефката на СНС.

Вторият кандидат – Мария Карагьозова е била съдебен изпълнител и юрисконсулт в Министерството на правосъдието. Съдия е от 2003 г. като е започнала в районния съд в Гоце Делчев, а от 2005 г. до 2016 г. е била и негов председател. От 1 ноември 2017 г. е съдия в Софийския районен съд.

В концепцията си Карагьозова посочва същите проблеми – кадрови и битов. Според нея спецсъдът изпитва недостиг на кадри, а такива били необходими заради големия брой дела, които разглежда. Тя пише и за това, че СНС не разполага с достатъчно съдебни зали, кабинети за съдии, секретари и деловодители, както и помещения за служба „Архив“ и за съхранение на веществени доказателства.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
16 юли 2018 22:55
Гост

Проблемът със сградите на съдилищата и недобрите условия в тях трябва да се разреши час по скоро.

Петков
Петков
16 юли 2018 20:26
Гост

Това с увеличаването на щата няма да се получи. Няма средства. Едвам отпуснаха от ВСС 3 места за новият отдел.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2018 20:24
Гост

Достойни претендентки.

Магистрат
Магистрат
16 юли 2018 20:23
Гост

Не познавам лично колежките, но щом Райкова е подкрепена от съдиите, е по-добрият вариант. Новият председател трябва да има подкрепа от самото начало.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2018 22:53
Гост

Концепцията и ми допада.