Бившите шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров и Дончо Атанасов, както и още четирима души са обвинени за смъртта на Елена Михайлова, която загина в тунел „Ечемишка“ в началото на миналата година, след като осветителната конструкция падна върху нея.

От Софийската окръжна прокуратура са обвинили шестимата затова, че са причинили смъртта на жената по непредпазливост в условията на независимо съпричиняване.

До обвиненията се стигна след заключение на комплексна експертиза на седем вещи лица и заключение на експерти от БАН за състоянието и корозията по носещата конструкция на осветителната уредба на тунела. Разследването е показало, че конструкцията се руши повече от 20 години и това е било известно в АПИ от изводите в множество доклади, но това не е довело до никаква реакция. Само година преди трагичния случай агенцията е сключила договор с фирма, която да направи оценка на състоянието на лампите в тунела и тя е изготвила доклад, в който се казва, че

„осветителните тела падат върху платното, че  конструкцията е със сериозна пробивна корозия на много места и самоволно падат парчета върху пътното платно и движещите се автомобили, че положението в „Ечемишка“ е най-зле, като там инсталацията може да се определи като ОПАСНА!“.

В този доклад е била отправена препоръка за подмяна на конструкцията и осветителните тела в тунела, но нищо не било сторено.

От прокуратурата поясниха, че стоманената конструкция за лампите е монтирана през 1984 г. и работи от 1985 г. До трагичния инцидент са били извършвани редица огледи – през 1999 г.,  през 2004 г.,  през 2008  г., през 2012 г., през 2015 г. и през 2016 г. Винаги експертите са давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но това нито веднъж не е било изпълнено. Техническата експертиза е посочила, че от 1996 г. стоманената конструкция е повредена и трябва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в изключително неблагоприятна среда (постоянна влага, вредни газове, прах и др.). След 2010 г. тя е станала потенциално опасна за експлоатация, а от 2015 г. се е намирала в аварийно състояние.

Според заключението на вещите лица основната причина за аварията е липсата на нормална експлоатационна поддръжка и оставянето на конструкцията без антикорозионна защита повече от 20 години.

Обвиненията на Лазар Лазаров, Дончо Атанасов, който също е бивш шеф на АПИ и Илияна Захариева са, че като членове на Управителния съвет на агенцията не са назначили комисия за анализ на рисковете в тунела, не са осигурили пари и не са възложили ремонт на конструкцията, не са взели мерки за отстраняване на проблемите в тунела и не са гарантирали нормалната му и безопасна експлоатация.

Останалите трима обвиняеми са Георги Златев, Надя Сачанска и Георги Фучеджиев, които са отговаряли пряко за поддръжката, но не са изпълнили задълженията си по изготвяне на становища и заключения за състоянието на тунела.

64-годишната Елена Михайлова загина на 5 февруари миналата година. По обяд тя пътувала с брат си Николай Николов по магистрала „Хемус“ в посока София. Николов шофирал автомобила „Ауди“ с 50 км/ч. в тунела, като тогава движението е било само в едната тръба. Фаталното разрушаване на металната конструкцията е започнало, когато колата е била на около 400 м. в тунела. Откъснали са се няколко греди с лампи, като една от тях попаднала върху покрива на автомобила, пробила е предното стъкло на колата и се забила във возещата се на предната седалка жена. Според прокуратурата шофьорът не е имал каквато и да е възможност да реагира, а смъртта на сестра му е настъпила бързо и била неизбежна заради тежките травми.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фаталист
Фаталист
13 декември 2018 13:13
Гост

Този Лазар Лазаров изтегли най-късата клечка, все него го разследват и обвиняват – или е карък, или е най-некадърния шеф на АПИ.

Пълно безхаберие
Пълно безхаберие
13 декември 2018 11:55
Гост

Препоръки за подновяване на антикорозионната защита, шест огледа и никой не си е мръднал пръста.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2018 11:37
Гост

Тези доклади са, за да се изпълняват препоръките, а не да се трупат на хартия в някое чекмедже. Сега виновниците да си понасят последствията.

Минувач
Минувач
13 декември 2018 11:38
Гост

Жалкото е, че резултатът от това безхаберие е трагичен.