Да бъде въведена наказателна отговорност за производство на акцизни стоки без бандерол, както и за приготовление за производството им. Това предложи главният прокурор Сотир Цацаров.

Той беше изслушан от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, която проведе заседание, посветено на нелегалното производство, разпространение и търговия на цигари

„Предлагаме да се помисли и за диференциране на наказателната отговорност. Ако приемете, че трябва да има наказание и за производство, тя трябва да бъде далеч по-висока. Една степен по-ниска трябва да бъде за разпространение и държане“, каза Сотир Цацаров.

„Законът не предвижда наказуемост за самото производство. Този детайл е толкова смехотворен, толкова и реален“, заяви главният прокурор пред депутатите. И допълни, че е криминализирано и производството на стоки без бандерол и приготовление за такова. „Наказание има за продажба и за държане“, каза Сотир Цацаров.

По думите му у нас има истински сериозен промишлен капацитет. „В България има модерни машини, цели поточни линии, които са и мобилни. Могат да бъдат преместени без особени проблеми от един град в друг, или в друга държава. Има и пълна автономност на производството, то е от закрит тип“, обясни главният прокурор.

Той разказа, че в две такива фабрики работниците са чужди граждани от бивши социалистически републики и живеят напълно изолирани в самите цехове, които имат сериозна охрана и наблюдение. „Установената фабрика в Карнобат е оборудвана с 2 модерни дизелови генератори. Единият е открит вътре в помещението, другият отвън. Те гарантират непрекъсната работа“, каза главният прокурор. И обясни, че така по никакъв начин не може да бъде установено, че в помещенията се осъществява промишлена дейност.

Освен това главният прокурор посочи, че в България съществува огромен вторичен пазар на машини за производство на цигари и той е напълно безконтролен. „Има огромен вторичен пазар на рециклиране на такива машини, както и огромен пазар на продажбата на машините във и извън страната. Малцина са хората, които свиват цигари любителски. Цигарите се правят от машини“.

Според Сотир Цацаров си заслужава да се помисли за въвеждането на регистрационен или лицензионен режим за производство или търговия с такава техника.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 септември 2018 17:47
Гост

Интересно как ще се развие сагата със семейство Арабаджиеви.

Мишо
Мишо
20 септември 2018 17:45
Гост

При упорита работа наистина може да се намали производството на стоки без бандерол.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2018 17:22
Гост

Разумно предложение за разделението наказателната отговорност, г-н Цацаров.

Ангел
Ангел
20 септември 2018 17:25
Гост

Абсолютно е прав, че трябва да има наказуемост за самото производство.

Митко
Митко
20 септември 2018 17:48
Гост

Ако е необходимо, да променят закона.