Председателката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева не е извършила престъпление по дело, свързано с КТБ, разглеждано от състав на съда. Това съобщиха днес от Софийската градска прокуратура.

Случаят е от есента на миналата година. Тогава съдия Милен Василев разпространи сред колегите си от САС заявление, публикувано по-късно и в социалните мрежи, в което отправи обвинения към Дончева, че е проявила „нездрав интерес“ към въпросното дело. Василев говори и за корупция.

От написаното стана ясно, че през май 2017 г. той е бил определен на случаен принцип за докладчик по търговско дело, свързано с КТБ, „имащо за предмет установителен иск на значителна стойност – над 102 млн. лв.“. Спорът е между две търговски дружества, едното от които е на Бисер Лазов, който е един от основните свидетели на прокуратурата по наказателното дело за източването на КТБ. На първа инстанция Кюстендилският окръжен съд се произнесе в негова полза и другата страна обжалва пред Софийския апелативен съд.

Делото в САС е било насрочено за 27 септември 2017 г. Милен Василев разказва, че същия ден то е било изискано от Даниела Дончева. Заседание на тази дата е имало, но е било отложено, защото не е била готова съдебно-счетоводната експертиза.

На 3 октомври м.г. зам.-шефът на САС и ръководител на Търговското отделение Стефан Гроздев встъпи в длъжност като член на ВСС. Със своя заповед Дончева, която е граждански съдия, първоначално поема състава на Гроздев в ТО на САС. Но по-късно, отново със своя заповед, прави следната рокада – Милен Василев взема състава на Гроздев, а тя този на Василев, като така при нея, заедно с всичките дела на Василев, отива и това, свързано с КТБ.

След като в медиите се появиха информации за случая, ИВСС се самосезира. Отделно Даниела Дончева сама поиска действията ѝ да  бъдат проверени не само от инспектората, но и от прокуратурата.

На 3 ноември 2017 г. СГП е образувала досъдебно производство за престъпление по служба (чл. 282, ал. 2 от НК). В съобщението на държавното обвинение се казва, че законен повод за започване на разследването е бил именно сигналът на самата Дончева.

В хода на досъдебното производството прокуратурата е изискала копие от делото за 102 млн. лв., както и материалите от проверката на ИВСС за интегритета на Дончева. Разпитани са били съдиите Милен Василев, Иван Иванов и Зорница Хайдукова, които са били част от 6-ти състав, първоначално поел делото.

„Анализът на събраните доказателства е обосновал категоричен извод за липса на извършено престъпление по чл. 282 ал.2 НК или друго престъпление от общ характер, извършено от председателя на Апелативен съд-София Даниела Дончева“, съобщи градската прокуратура.

Държавното обвинение добавя, че тримата съдии са били категорични, че докато делото е било висящо пред техния състав, не е имало какъвто и да е опит за оказване на натиск или влияние за взимане на решение в една или друга посока – нито от страните по делата, нито от външни лица, нито от самата Дончева.

Като се отчетат горните обективни обстоятелства, както и категоричната позиция на тримата магистрати, разпитани в настоящото производство (Василев, Иванов и Хайдукова), че спрямо тях не е осъществяван извънпроцесуален контакт от страните, от техни представители или  от трети заинтересовани лица и не им е оказвано каквото и да е въздействие от ръководството на САС с цел вземане на конкретна позиция по предмета на разглежданото търговско дело, а и обективното поведение на съдебния състав след 04.10.2017 г. (липсват произнасяния по спора, а е налице единствено самоотвод) намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за виновно – умишлено поведение от страна на съдия Дончева по случая, насочено към осъществяване на специалната цел изискуема се от чл. 282, ал. 1 НК, а именно да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда. Поведението ѝ е несъставомерно и това се явява основание за прекратяване на настоящото разследване“, се казва в постановлението на наблюдаващия прокурор, с което на 2 март е прекратено наказателното производство срещу магистрат.

Що се отнася до проверката на ИВСС, то първоначално тя е била за интегритета на Дончева заради твърденията на Милен Василев в корупция. Но е приключила със заключение, че не са открити такива данни. После проверката продължи в друго направление – спазва ли се принципът за случайно разпределение на делата в гражданското и търговското отделения на САС.

Вчера се появиха медийни публикации, според които инспектор от ИВСС е констатирал, че председателят на САС Даниела Дончева е „допуснала сериозни отклонения“ от принципа за случаен подбор на делата в САС. Тя е издала заповед, в която „липсват фактически и правни основания, относими към промяната на 6-ти постоянен състав на Търговското отделение на САС и към изземването на всички висящи дела, разпределени вече чрез системата за електронно разпределение на случаен принцип на доклад на съдия Милен Василев от същия постоянен съдебен състав“, твърди инспекторът.

Той допълва, че председателката на САС е издала още няколко заповеди, отново без правно основание, с които размества съдии в различни състави, които да поемат висящи дела на свои колеги.

Инспекторът твърди още, че Дончева е утвърдила вътрешни правила за случайно разпределение на делата в САС, с които е въвела нови основания за ръчно определяне на съдии докладчици, които на свой ред не съответстват на Единната методика за случайния подбор на делата, приета от Висшия съдебен съвет.

Той изтъква и че Дончева е действала в противоречие със ЗСВ и по друг въпрос, а именно с преместването си от Гражданското в Търговското отделение. Според съдебния закон от компетентността на общото събрание на съда е да определя броя и съставите в отделенията, както и тяхната специализация по материя.

Заключението на инспектора е, че тези действия на председателката на САС представляват неизпълнение на други служебни задължения и покриват състава на дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 4 от ЗСВ. Затова той предлага тя да бъде предложена за дисциплинарно наказание.

Този акт обаче не е окончателен. Той е бил връчен на Даниела Дончева. В законовия 7-дневен срок тя е изготвила възражение, което е изпратила на ИВСС на 13 февруари, съобщиха от инспектората.

Предстои произнасянето на главния инспектор Теодора Точкова по възражението на шефката на САС. „Едва тогава актът за резултатите от проверката за спазване на принципа на случаен подбор в САС ще стане окончателен. След влизането на акта в сила и въз основа на констатациите в него Инспекторатът към ВСС ще прецени дали да предложи образуване на дисциплинарно производство срещу председателя на САС“, се казва в съобщение на пресслужбата на инспектората.

„Лекс“ потърси Дончева за коментар по повод медийните публикации и в отговор от Софийския апелативен съд заявиха: „Всички заповеди на председателя на САС са издавани въз основа на Закона за съдебната власт и вътрешните правила за случайно разпределение на дела, действащи в САС“.

Коментирайте

avatar