Министърът на правосъдието Данаил Кирилов постави пред Висшия съдебен съвет въпроса може ли да присъства на заседанията на Пленума му, но да не ги председателства, както гласи Законът за съдебната власт.

Чисто процедурно искам да поставя въпроса за тълкуването на правилата и съобразяването с тях – дали бихте възприели, че това е изцяло в полза на министъра и му дава интензивна правна възможност да участва в заседанието и да го ръководи. Бих настоял, ако е възможно, да има случаи, в които министърът на правосъдието присъства и участва по своя преценка на заседание, в които намери за необходимо да вземе становище, без да ръководи заседанието. Обосновавам разбирането с оглед принципа, че комуто е разрешено по-голямото, е разрешено и по-малкото. Изцяло в полза на ВСС е представляващият съвета да може да ръководи заседанието дори и тогава, когато министърът е решил на присъства“, каза Кирилов веднага след като Пленумът на ВСС откри процедурата за избор на главен прокурор.

Той поясни, че миналата седмица съветът е обсъждал въпроса за надстрояване на част от сградата на ул. „Черковна“ в столицата, в която се помещават специализираните съд и прокуратура. По думите на Кирилов този въпрос касае и министъра на правосъдието с оглед нуждите от отпускане на финансиране от държавния бюджет. Той каза, че е присъствал на среща в Столичната община по този въпрос и би искал да представи на кадровиците доклад от нея. Но не успял да присъства на предходното заседание, иначе щял с радост да участва в дебата.

Главният прокурор Сотир Цацаров, позовавайки се на чл. 32, ал. 1 от Закона за съдебната власт, заяви, че няма никакъв проблем министърът на правосъдието да дава становище по всички въпроси, независимо че председателства заседанията. „Нелогично ми се струва да присъствате, без да водите заседанието. Може да присъства заместник-министър. Другото не е в съответствие на закона“, допълни Цацаров.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов посочи, че за първи път се поставя такъв въпрос. Но каза, че ЗСВ го е уредил. „Когато сте тук, вие сте задължен да водите Пленума на ВСС, което включва и възможност да излагате становища по всяка една точка“, каза Панов.

И добави, че това е все едно председателят на ВКС да присъства на заседанията на Съдийската колегия, но да не ги води.

Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков даде друг пример – въпреки присъствието на председателя на ВКС, заседанието на Съдийската колегия да се води от него.

Разбирам насоката на аргументацията, възприемам аргументите. Ще се придържаме към стриктното прилагане на чл. 32, ал. 1 от ЗСВ“, заключи Кирилов.

 

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
никой
никой
16 юли 2019 9:41
Гост

А той дори „разбрал“ аргументите на Панов и Цацаров !!!

нови висоти
нови висоти
15 юли 2019 17:15
Гост

Очаквам скоро да ги пита, а може ли да председателства заседанието без да присъства…

адвокат
адвокат
15 юли 2019 17:09
Гост

„Ти ще цалунеш ръка, аз – двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз – краката; ти ще цалунеш на друго място, аз – на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе?“ (Алеко Константинов – из „Бай Ганьо и опозиция – ама де-де“)

Естествено
Естествено
15 юли 2019 15:36
Гост

Възможно е. Щом е възможно този да е министър, значи всичко е възможно.

Николай
Николай
15 юли 2019 14:33
Гост

Тоя колкото по-малко прави и говори, толкова по-добре…

Гого
Гого
15 юли 2019 14:28
Гост

Не успял да присъства на предходното заседание, не иска да води заседанията на ВСС. Е, за какво те сложиха за министър?

Къде си, Цецкеееееееееее?
Къде си, Цецкеееееееееее?
15 юли 2019 14:29
Гост

За красота 🙂 Поредният неподходящ човек за министър.

И живели дълго и щастливо...
И живели дълго и щастливо...
15 юли 2019 14:26
Гост

Тримата големи единодушно размахаха пръст на Дани за стриктно прилагане на чл. 32, ал. 1 от ЗСВ.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2019 14:23
Гост

Цацаров как го резна само! 🙂

Анонимен
Анонимен
15 юли 2019 14:24
Гост

Прав си е човекът. Във всичко трябва да има логика. А Кирилов с това нелепо предложение просто бяга от отговорност.

Анонимен
Анонимен
15 юли 2019 14:18
Гост

За умствени инвалиди е дори препоръчително да не се натоварват с подобни сложни дейности