Необходимо е изграждането на единен европейски стандарт за борба с нелегалния трафик на културни ценности, фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти и „фалшивите новини“, който да залегне в българското законодателство. Около тази идея са се обединили правосъдният министър Данаил Кирилов и председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов.

Двамата са провели работна среща днес, на която са обсъдили задълбочаване на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт по тези три теми, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Кирилов и Рашидов смятат да привлекат различни експерти, включително и представители на МВР, прокуратурата и Министерството на правосъдието, с които да бъдат обсъдени законодателни промени във връзка с борбата с нелегалния трафик на културни ценности, фалшифицирането на произведения на изкуството и „фалшивите новини“.

Вежди Рашидов е запознал министъра с резултатите от срещите си в Бундестага в Берлин и в Камарата на депутатите в Рим. „Засилването на сътрудничеството между европейските страни в борбата с трафика на ценности, фалшификатите и фалшивите новини е много важно, защото този проблем засяга сигурността на всяка страна. Европейският опит дава добра основа за нови законодателни инициативи, за изработването  на които трябва се направят работни групи. Свидетел съм, че Европа все повече се тревожи и от проблема с фалшивите новини, затова тази тема ще става все по-актуална за всички страни членки“, е изтъкнал Рашидов.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Авс
Авс
20 август 2019 21:58
Гост

Фалшивия телеграф кога ще изчезне от пазара?

Анонимен
Анонимен
20 август 2019 16:55
Гост

Тези двамата „корифеи“ на правото просто няма какво да им се коментира. Колкото повече се изявяват законодателно, толкова повече България ще затъва в световния индекс за свободата на медиите. В който индекс България започна да затъва след като Делян Пеевски си напазарува една камара медии.

колега
колега
20 август 2019 14:26
Гост

И трите начинания са спешни! Данаил Кирилов за краткото време се проявява като добър министър.
И Лекс отново са бързи и обективни в отразяването. Други медии може отново да объркат темата „фалшива новина“ с ограничаване на медията, което е прозрачно неточно.

Анонимен
Анонимен
20 август 2019 17:01
Гост

Колега трол, само да ти напомня, че в момента пишеш не в някоя от кафявите ла*нометни издания на Пеевски, а във форум на независими юристи. Които като чуят думите „Данаил Кирилов“ и „добър министър“ в едно изречение, няма какво друго да сторят, освен да си умрат от смях или респ. от мъка. Защото виждат, че държавата отива все по на зле, а подобни на теб платени тролове на властта се опитват да заблудят обществеността как едва ли не Делян Пеевски не е водеща фигура в българското задкулисие, а ултра честен и интелигентен българин, забогатял почтено и работещ на ползу роду.

Недялко Недялков
Недялко Недялков
20 август 2019 14:14
Гост

Двама от най-успешните български министри в историята. Поклон!

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 0:36
Гост

Ако имате нужда от наколенки и лубрикант- да ви услужим. Това са просто двама популисти.

Недялко Недялков
Недялко Недялков
21 август 2019 10:09
Гост

А това е просто крайно ироничен коментар. Но хората са едни непораснали деца, а децата, както знаем – буквалисти.

Анонимен
Анонимен
20 август 2019 14:00
Гост

Дани добре започва. Защо ли всички новоназначени министри търсят законодателни промени.

Турист
Турист
20 август 2019 13:58
Гост

Време е Вежди Рашидов да проведе срещи и извън Европа явно. Това са проблеми в световен мащаб.

Анонимен
Анонимен
20 август 2019 13:58
Гост

Леле, „Биволь“ оттекоха с техните жълтини.

Анонимен
Анонимен
20 август 2019 17:07
Гост

Бивол правят сериозни и подкрепени с доказателства разследвания. За разлика от жълтите медии на Пеевски.