Всички юристи от ГЕРБ са работили върху предложенията за промени в Конституцията още от 2014 г. насам. Това става ясно от интервю на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за „24 часа“. От думите му стана ясно, че проектът вече е готов.

Тази работа сме я започнали още през 2014 г. Тогава имаше дебати, имаше научни конференции, обществено обсъждане за необходимостта от евентуални конституционни промени, в които юристите от ГЕРБ сме участвали. Уточнявам, че имам предвид периодика, когато е стоял конституционен казус, както беше през 2015 г. Както беше при всяко едно от исканията, които нашата партия чрез парламентарната група е отправила до Конституционния съд за тълкуване“, казва Кирилов.

В отговор на въпрос какво налага сега да бъдат предложени промените в Конституцията, ако за тях се е работило шест години, правосъдният министър посочва: „Необходимостта от промяна. Обществено политическата ситуация. Сега стана изключително важно, наложително и няма как голяма част от исканията да бъдат посрещнати, да бъдат обсъдени без промяна на съществени конституционни текстове. Каквото сме могли досега, сме променили в конституцията, включително и през 2015 г.

Според него сега ще се изпълнят и препоръките на Венецианската комисия за това съдиите, избрани от съдии, да имат мнозинство в кадровия орган. „Изпълняваме и най-последните съвети на Венецианската комисия. По тази причина за съдебния съвет на съдиите сме предложили изрично броят на избраните съсловно членове да бъде по-голям от т.нар. квота на парламента, за да се премахне всякакво съмнение, че има политическо участие в този съвет“, казва Данаил Кирилов.

Той коментира и друго предложение за промяна, с което на практика се орязват правомощия на министъра на правосъдието.

Премиерът няколко пъти заяви, че не е редно министърът на правосъдието да има правомощие да предлага кандидати в процедури пред Висшия съдебен съвет. Спомняте си процедурата за кандидати за главен прокурор. Аз също съм заявявал, че това правомощие на министъра на правосъдието има историческо значение. Установено е в конституцията, но би следвало да се преосмисли с оглед стриктното разделение на властите.

Предлагаме това правомощие на министъра да отпадне, както и това да води пленум. Вече няма пленум на ВСС и като няма пленум, няма кой пък да управлява имотите, за съжаление.

По тази причина оставяме само възможността, ако министърът пожелае, без право на глас, устно и без да води, да участва в заседанията на съответния съвет“, коментира Кирилов.

По думите му проектът за промяна на основния закон ще бъде обсъден с депутатите, и тези, които решат, ще го подпишат.

Нормално е да очакваме, че за 2 септември е възможно да се съберат 121 подписа, за да бъде внесен проектът. Оттам нататък започват да текат конституционните срокове. Обсъждането на проекта трябва да бъде не по-рано от 2 месеца и не по-късно от 5 месеца от неговото внасяне. Ако приемем, че внасянето ще е на 2 септември, това означава, че най-ранният момент, в който може да се обсъди, е 2 ноември, а най-късният е 2 февруари“, поясни правосъдният министър.

Той уточни, че когато премиерът подава оставка, с него си тръгват всички министри. „Ако видите и сегашния текст на конституцията, там изрично е записано, че това не е необходимо. Т.е. правителството остава по време на Велико Народно събрание, но това е негово решение, личен акт и в пълна подкрепа на всички министри“, каза още Кирилов.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
малума
малума
17 август 2020 11:35
Гост

нямаш капацитет, б.х.!
за затвора сте цялата пасмина

Анонимен
Анонимен
15 август 2020 21:42
Гост

Наглостта им е космическа. На 2ри септември, в най-подходящото място – партийния дом на БКП, очаквам погром. Съветвам правосъдното чучело да научи къде са тунелите за евакуация на старите комунисти, защото ще му се наложи да ги използва, ако му се живее.

Анонимен
Анонимен
15 август 2020 12:07
Гост

Този, на който ББ му забрани да пише във Фейсбук, пише Конституция. Евалата, йорист

без страх
без страх
15 август 2020 11:48
Гост

Напънала се планината и родила мишка

Анонимен
Анонимен
15 август 2020 11:14
Гост

Дани, върни се там, откъдето си се пръкнал. Не ни трябват такива, като теб.

Анонимен
Анонимен
15 август 2020 11:10
Гост

Борисов не иска да пуска кокала, нито пък тези, около него. Затова измисли схемата с Велико Народно събрание. Но според мен номерът няма да мине

987
987
15 август 2020 11:12
Гост

Аз си мисля нещо друго – той е готов да си тръгне, но му трябва време да замаже следите от всички безобразия и далавери, които е вършил. Трябва му и време да си гарантира сигурност, неприкосновеност за това, което може все пак да се открие. Затова мисли разни схеми и разтяга във времето подаването на оставка

Оставка
Оставка
15 август 2020 11:09
Гост

Проблемът на ГЕРБ е,, че нямат подготвени кадри. Пълно е с калинки, които натвориха куп безобразия. Сегашните предложения са поредното доказателство за това

Анонимен
Анонимен
15 август 2020 11:04
Гост

Не ми се обяснява, а давай оставка веднага

Киро
Киро
15 август 2020 11:03
Гост

Как беше оня лаф – от 100 думи, 99 са лъжа, една е под съмнение

Анонимен
Анонимен
15 август 2020 10:58
Гост

Откога са препоръките на Венецианската комисия? Я пак. Колко години ги скипвахте, замазвахте, симулирахте дейност, сега изведнъж се при сетили. Как не ви е срам

Анонимен
Анонимен
15 август 2020 11:00
Гост

Като делото Колев и. 10 години минаха, а от ГЕРБ само тишина. Накрая измъдриха едно недоносче, отново за парлама

Анонимен
Анонимен
15 август 2020 11:02
Гост

А и сега пак мълчание за недосегаемата фигура на главния прокурор

Анонимен
Анонимен
15 август 2020 10:56
Гост

6 години и накрая това л…. Да ви имам юристите. ОСТАВКА!